Etusivu » MLB-opas, osa 2: Miten yksittäinen kausi pelataan?

MLB-opas, osa 2: Miten yksittäinen kausi pelataan?

<< Osa 1: MLB-joukkueen kokoonpano                                                                                                   Osa 3: Yksittäisen ottelun eteneminen >>

Kausisivulla käytiin jo kauden eteneminen pähkinänkuoressa läpi, mutta tämä kuuluu olennaisena osana oppaaseen, joten käydään ensin läpi isossa mittakaavassa miten kausi etenee, ja tulevissa osissa pilkotaan ottelutapahtuma pienempään muotoon

Osa 2: Major League Baseball – yksittäisen kauden eteneminen

Yhden MLB-kauden aikana jokainen joukkue pelaa peräti 162 runkosarjaottelua, joka on lähes tuplamäärä verrattuna NBA:han ja NHL:ään, ja jo näiden sarjojen ottelumäärää pidetään erittäin rankkoina. MLB:ssä fyysinen rasitus on kuitenkin peliä kohti huomattavasti muita lajeja pienempi, ja lyöjäringin pelaajat pystyvät periaatteessa osallistumaan joka peliin, mutta kuten ykkösosassa kävimme läpi, aloittavan syöttäjän tulee huilata useampi päivä. Tämän takia aloitussyöttäjät pelaavat vain 1-2 peliä viikossa, ja istuvat penkillä loput pelit. Bullpenit pystyvät periaatteessa pelaamaan useampanakin iltana putkeen, mutta heidän hetkensä parrasvaloissa kestää normaalisti vain 1-2 vuoroparia.

MLB-runkosarja alkaa maalis-huhtikuun taitteessa ja jatkuu aina syys-lokakuun vaihteeseen. Pelit pelataan siis puolen vuoden aikana, ja nopealla laskennalla huilipäiviä tulee vähemmän kuin normi duunarille. Tähän kun laskee vielä yli kuukauden kestävän pre-seasonin (kutsutaan nimellä Spring Training) ja parhaille joukkueille lähes kuukauden playoffit, voidaan puhua melko rankasta rupeamasta. Toisaalta MLB-pelaajat ovat erittäin hyvin palkattuja ja varmasti tykkäävät tehdä työtään.

MLB divisioonat ja liigat

MLB on jaettu kahteen Liigaan, American League ja National League. Liigat eivät perustu maantieteellisiin sijainteihin, ja esimerkiksi LA:lla, Chicagolla ja NY:llä on molemmissa liigoissa joukkue, mutta liigat vastaavat muuten NHL:n tai NBA:n itäistä ja läntistä konferenssia. Kuten aiemmassa osassa mainittiin, on liigoissa pieniä sääntöeroja.

Molemmissa liigoissa on 15 joukkuetta, ja nämä joukkueet on jaettu kolmeen viiden joukkueen divisioonaan. Divisioonat perustuvat maantieteellisiin sijainteihin liigan sisällä. Divisioonien omat joukkueet tulevat jokaiselle joukkueelle parhaiten tutuiksi, sillä niitä vastaan pelataan ylivoimaisesti eniten otteluita, ja divisioonien voittajat etenevät suoraan playoffeihin. Tämän lisäksi jokaisesta liigasta kaksi parasta ei-divisioonan voittanutta joukkuetta lunastaa paikan Wild-Card peliin, jossa yksiosaisella ottelulla ratkaistaan liigan neljäs playoff-paikka kolmen divisioonavoittajan lisäksi.

Divisioona -ja liigajako on kuvan mukainen (mlb.com)

MLB-kausi sisältää 162 ottelua, jotka pelataan ottelusarjoina

Kun kaikki 30 joukkuetta pelaavat 162 ottelua, pelataan sarjassa kauden aikana peräti (162/2)x30 = 2430 runkosarjaottelua. 

Joukkueet pelaavat näistä 162 ottelusta oman divisioonan joukkueita vastaan 19 keskinäistä, eli yhteensä 19×4= 76 ottelua pelataan neljää tutuinta ja pahinta kilpailijaa vastaan.

Oman liigan joukkueita, jotka eivät kuulu omaan divisioonaan (10kpl), vastaan pelataan 6 tai 7 keskinäistä, niin että näistä otteluita kertyy kaikkiaan 66 kpl. Lisäksi pelataan 20 kpl niin sanottuja interleague-matseja, eli otteluita toisen liigan joukkuetta vastaan. Nämä ottelut pelataan kotijoukkueen liigan säännöillä.

Kohtuuttoman matkarasituksen välttämiseksi ottelut pelataan 3-4 ottelun ottelusarjoina saman isäntäjoukkueen kotiareenalla perättäisinä päivinä. Esimerkiksi St.Louis-Cincinnati otteluita pelataan useampana perättäisenä päivänä samalla stadionilla. Jos sade tai joku muu syy peruu jonkun ottelun, ottelu pyritään mahdollisuuksien mukaan seuraavana päivänä ennen sen päivän ottelua. Näissä ns. Doubleheader-matseissa pelataan siis kaksi kertaa putkeen, ja uusi ottelu alkaa heti vanhan päätyttyä. Jos ottelua ei saada pelattua kyseisen sarjan yhteydessä, se siirretään myöhempään ajankohtaan. Tämän takia vedonlyöntilistoilla on usein samasta ottelusta versiot Game 1 ja Game 2 ja eri syöttäjillä. Vetoa lyödessä kannattaa olla tarkkana kumpaa betsaa.

MLB:ssä on paljon päiväpelejä, mikä tarkoittaa sitä, että matseista merkittävä osa on etenkin yksittäisen ottelusarjan loppupuolella keskiviikkoisin tai torstaisin suomalaisillekin inhimilliseen ilta-aikaan. Myös sunnuntain kierros on lähes poikkeuksetta jenkkiaikaa iltapäivällä.

Jos jompikumpi joukkue voittaa runkosarjan yksittäisen ottelusarjan (3-4 matsia) kaikki ottelut, puhutaan sweepistä.  Yksittäisestä ottelusta, joka päättyy vaikkapa 20-1 ei kannata päätellä liikaa seuraavaa ottelua. Vasta pitemmän ajan vahva vire kertoo joukkueen suoritustasosta, ja yksittäisessä pelissä yksittäisen syöttäjän heikko päivä vaikuttaa paljon.

Kauden puolessa välissä pelataan all-stars ottelu. Se määritti aiemmin  World Series-finaalien kotijoukkueen, mutta nyt tavasta on luovuttu, ja kotijoukkue on paremmin runkosarjassa voittoja kerännyt.

MLB Postseason eli playoffit on runkosarjaan verrattuna lyhyt ja ytimekäs

Kun runkosarja on päätöksessään, joukkueiden paremmuus ratkaistaan voittoprosentin mukaan. Juoksuerot tai muut ei vaikuta, vaan mikäli joukkueet ovat tasavoitoissa, pelaavat he uusintaottelun, jos sellaiselle on tarvetta (eli pitää ratkaista joko divisoonan voittaja tai viimeisen wild-card paikan kohtalo). Kuitenkin kotiedun määrittämiseen ja useamman tasoissa olevan joukkueen jatkoonmenon määrittämiseen käytetään MLB:n tiebreaker-proseduureja, joista voit lukea linkistä https://en.wikipedia.org/wiki/Major_League_Baseball_tie-breaking_procedures

Kun tarvittavat tiebreaker-ottelut on pelattu alta pois, on kummastakin liigasta selvillä kolme divisioonan voittajaa ja kaksi wild-card paikan lunastanutta joukkuetta. Wild-card joukkueet pelaavat keskenään yhden ottelun, ja tuon ottelun voittaja kohtaa varsinaisissa playoffeissa parhaan recordin napanneen divisioonavoittajan. Systeemi tuntuu välillä aika tylyltäkin, sillä jotkut joukkueet saattavat kamppailla keskenään kuukaudenkin huippusuorituksilla viimeisestä wild-card paikasta; mutta jos siinä mokaa sulaa koko taistelu hetkessä viemäriin.

Kaudella 2019 molemmissa sarjoissa divisioonavoittajat ja Wild Card-jatkajat selvisivät lopulta melko selvällä erolla (kuvakaappaus mlb.com)

Wild-card voittajan ja parhaan divisioonavoittajan ottelusarjan lisäksi kaksi muuta divisioonavoittajaa pelaavat keskenään playoffeissa. Playoffien ensimmäinen kierros pelataan paras viidestä sarjana molemmissa Liigoissa.

Playoff-sarjojen voittajat etenevät liigan finaaleihin, jotka pelataan paras 7:stä sarjana. Näiden sarjojen voittajat kohtaavat MLB:n finaaleissa eli World Series-sarjassa. Myös tämä sarja pelataan paras 7:stä, ja tässä sarjassa on siis vastakkain molempien liigojen mestarit. World Series sarjassa ensin neljään voittoon päässyt on MLB:n mestari.

MLB:n mestari selviää yleensä marraskuun aikana, ja tämän jälkeen joukkueilla on vain muutama kuukausi seuraavan Spring Trainingin alkuun.

Seuraavissa kahdessa osassa käsittelemme pelin ymmärtämisen kannalta tärkeimmän, eli miten yksittäinen ottelu etenee ja miten yksittäinen lyöntivuoro etenee.


Osa 1: Kokoonpanot

Osa 2: MLB-kausi

Osa 3: Ottelun ja vuoroparin sisältö

Osa 4: Lyöntivuoron eteneminen, säännöt

Osa 5: MLB-tilastot

Osa 6: MLB-totals vedot

Osa 7: MLB-vetovinkkejä

Loading animation

3 kommenttia

  1. Paluuviite:
  2. Paluuviite:
  3. Paluuviite:

Kirjoita kommentti