Olympialaiset 2024 Pariisi – Ohjelma, aikataulu & vedonlyönti

Etusivu » Olympialaiset 2024 Pariisi - Ohjelma, aikataulu & vedonlyönti
Olympialaiset 2024 - Vedonlyönti
Loading animation
Olympialaiset 2024 - Ennakot

Jalkapallo | Olympialaiset 2024

⚽️ Jalkapallo | Olympialaiset 2024 Maailman suosituin urheilulaji jalkapallo kuuluu tietysti oleellisena […]

Judo | Olympialaiset 2024

? Judo | Olympialaiset 2024 ennakko Judo on hyvin perinteinen sekä pitkän […]

Koripallo | Olympialaiset 2024

? Koripallo | Olympialaiset 2024 Koripallo on yksi olympialaisten kiinnostavimpia joukkuelajeja, sillä […]

Naisten seiväshyppy | Olympialaiset 2024

?? Naisten seiväshyppy | Olympialaiset 2024 Seiväshyppy on kuulunut olympialajeihin nykyaikaisten olympialaisten […]

Tennis | Olympialaiset 2024

? Tennis | Olympialaiset 2024 ennakko Tennis on kuulunut olympiaohjelmaan yhtäjaksoisesti vuodesta […]

Miesten keihäänheitto | Olympialaiset 2024

?? Miesten keihäänheitto | Olympialaiset 2024 Miesten keihäänheitto on ollut mukana olympiaohjelmassa […]

Kiipeily | Olympialaiset 2024

??‍♂️ Kiipeily | Olympialaiset 2024 Kiipeily ja Olympialaiset kohtaavat jälleen vuonna 2024. […]

Olympialaiset 2024 Pariisi

Olympialaiset vuonna 2024 järjestetään 26.7.2024 – 11.8.2024 välisenä aikana. Kisat isännöidään Ranskassa Pariisissa jo kolmatta kertaa, kun aiemmat olympialaiset Ranskassa on järjestetty 1900 sekä 1924 -vuosina. Kyseessä on ensimmäiset olympialaiset, joihin osallistuu yhtä monta miestä sekä naista, aiemmin miesten lukumäärä kisoissa on ollut selvästi korkeampi.

Olympialaiset 2024

🟦 Isäntäkaupunki – 🇫🇷 Pariisi

⬛️ Kisatapahtumat329 kilpailua ja 43 eri lajia ja 10 500 urheilijaa

🟥 Avajaiset26.7.2024

🟨 Päättäjäiset11.8.2024

🟩 OlympiastadionTrocadero ja Seine (avajaiset) & Stade de France (päättäjäiset)

Lähde: Paris2024

📌 Olympialaiset 2024 – Lajit

Olympialaiset ovat kasvattaneet vuosi vuodelta lajivalikoimaa ja nykyään mukana uusimpien lajien joukossa on kiipeilyä, surffausta sekä rullalautailu ja nyt ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa mukana on myös breakdance. Uuden sukupolven lajien tullessa mukaan ohjelmistosta on tiputettu kokonaan pois tulevien olympialaisten osalta karate, baseball ja softball. Seuraavaksi lähdemme käymään tiivistetysti läpi kesän 2024 olympialaisten jokaisen lajin.

🔸 Ammunta

Ajankohta: 27.7. – 7.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Giovanni Cernogoraz, Azmy Mehelba, Christian Reitz, Bowen Zhang, Lihao Sheng, Jiri Privratsky / Naiset – Fatima Galvez, Diana Bacosi, Anna Janssen, Seonaid McIntosh
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Noora Antikainen (Trap), Eetu Kallioinen (Skeet), Aleksi Leppä (Ilmakivääri, pienoiskiväärin asentokilpailu)

Ammunta on yksi ensimmäisistä sekä pitkäaikaisimmista lajeista nykyaikaisissa olympialaisissa. Laji on onnistunut kasvattamaan suosiotaan vuosien varrella ja tänä päivänä sillä on urheilijoita yli 100 eri maasta. Ammunta vaatii kilpailijoilta luonnollisesti etenkin hyvää keskittymiskykyä, hermojen hallintaa sekä tarkkuutta.

Olympia-ammuntalajeja on kolmea erilaista: kivääri, haulikko sekä pistooli. Kivääri- sekä pistoolikilpailut järjestetään ampumaradoilla, joissa urheilijoiden tehtävä on ampua 10, 25 sekä 50 metrin etäisyyksillä oleviin kohteisiin, mahdollisimman tarkasti, tähdäten taulun keskustaan eli ”häränsilmään”. Etäisyyksien ohella on myös kolme eri ampuma-asentoa: polviammunta (toispolveinen / korkea polviasento), makuuasento sekä seisoma-asento. Jotkin kisat sisältävät kaikki nämä kolme eri ampuma-asentoa.

Haulikkokilpailut järjestetään kivääri- sekä pistooliammunnoista poiketen ulkona. Haulikkokilpailussa kilpailijat ampuvat lentäviä kohteita, joita ammutaan eri suunnista sekä erilaisista kulmista.

Olympialaiset 2024
Kuva: Suomen Ampumaurheiluliitto ry

🔹 Breakdance

Ajankohta: 9.8. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Jeffrey Louis, Viktor Montalvo, Philip Kim / Naiset – Lin Qingyi, Ami Yuasa, Sunny Choi
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei kilpailijoita Suomesta

Breakdance on mukana olympialaisissa tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kyseessä on tanssityyli, joka on saanut alkunsa USA:n New Yorkista 1970-luvun alkupuolella sekä juontaa juurensa Hip-hop -kulttuuriin. Breakdancen tunnuspiirteisiin kuuluu näyttävä jalkatyöskentely, pyörivät liikkeet maassa, akrobaattinen liikkuminen sekä vauhdikkuus yhdistettynä taustalla soivaan musiikkiin! Breakdance onkin suosittu sekä viihdyttävä laji seurata sekä sillä on vahva oma harrastaja-, fani- sekä seuraajakuntansa.

Pariisin olympialaisissa 2024 breakdancessa nähdään kaksi eri kilpailua, toinen naisille ja toinen miehille. Ensimmäisistä breakdancen olympiamitaleista lähtee taistelemaan yhteensä 32 urheilijaa eli 16 miestä sekä 16 naista. Jokainen kilpailija esiintyy yksin sekä heidän esityksensä arvioivat sekä pisteet antavat tuomaristo, joiden perusteella sijoitukset lopulta ratkeavat.

Breakdance olympialaisissa
Kuva: CNN

🔸 Golf

Ajankohta: 1.8. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Xander Schauffele, Rory Mcllroy, Sami Välimäki, Scottie Scheffler, Jon Rahm / Naiset – Nelly Korda, Lilia Vu, Jin Young Ko
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Sami Välimäki, Tapio Pulkkanen, Noora Komulainen, Ursula Wikström

Golf on yksi legendaarisimmista sekä kilpailullisimmista urheilulajeista ja oikeutetusti se löytyy myös Pariisin olympialaisten lajivalikoimasta. Tänä päivänä maailmassa on jo yli 60 miljoonaa rekisteröitynyttä golfaajaa sekä yli 30 000 golfkenttää, joka kertoo omaa osaansa lajin suosiosta.

Suurimmalla osalla onkin varmasti jokin käsitys golfista, mutta lyhyesti selitettynä, golf on mailapeli, jonka tarkoituksena on lyödä pallo mahdollisimman vähillä lyönneillä väylän loppupuolella sijaitsevaan ”kuppiin” tai toisin sanoen ”reikään”. Laji perustuu siis kahteen elementtiin eli mailaan sekä palloon. Jokainen väylä alkaa ”tiipaikalta”, josta lyödään avauslyönti. Tämän jälkeen lyödään vielä tarvittaessa lähestymislyönnit, jonka jälkeen väylä vielä viimeistellään yleensä puttaamalla pallo reikään. Pelaajat käyttävät tähän apunaan erilaisia mailoja ottaen huomioon, millainen etäisyys reikään on sekä millainen lyöntipaikka on.

Olympialaisissa golfin pelimuotona on perinteinen lyöntipeli, jossa siis lasketaan yksinkertaisesti lyöntien määrä, jonka kilpailija suorittaa 18-reikäisen kentän läpi. Kenttä käydään läpi yhteensä neljä kertaa neljän päivän aikana, eli kertaalleen per päivä. Pelaaja, jolla on vähiten lyöntejä neljän kierroksen jälkeen voittaa Olympiakultaa.

Golf olympialaisissa
Kuva: Golf Digest

🔹 Jalkapallo

Ajankohta: 24.7. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä: Ranska, Espanja, Argentiina / Pelaajista – Julian Alvarez, Jean-Philippe Mateta, Michael Olise, Rayan Cherki
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia mukana

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja täten tietysti mukana olympialaisissa myös tänä vuonna. Kyseessä on jo 28. kerta, kun jalkapallossa kilpaillaan olympialaisissa ja perinteisesti tälläkin kertaa sekä miehille, että naisille on omat turnaukset. Miesten turnauksessa on mukana 16 joukkuetta, kun taas naisten turnaukseen osallistuu 12 joukkuetta.

Huomioitavaa on, että miesten joukkueissa saa olla vain alle 23-vuotiaita pelaajia ja vain kolme yli-ikäistä pelaajaa hyväksytään per joukkue. Naisissa ikärajoituksia ei ole. Pieni erikoisuus jalkapallossa olympialaisissa on myös se, että turnaus aloitetaan jo ennen varsinaista olympialaisten alkamista otteluiden lukumäärän vuoksi. Jalkapallossa pelit startataan nimittäin jo heinäkuun 24. päivä, kun olympialaiset itsessään alkavat virallisesti vasta 26.7.

Miesten puolella suurina suosikkeina tämän vuoden olympialaisiin lähtee Ranska, Espanja sekä Argentiina. Naisten puolella ennakkoasetelmat ovat taasen verrattain tasaisempia ja suosikeiksi on asetettu muun muassa USA, Espanja, Ranska sekä Saksa. Miesten hallitseva olympiavoittaja Brasilia jäi yllättäen ulos tämän kesän olympialaisista, kun Etelä-Amerikan karsinnoista kisoihin tiensä raivasivat Argentiina sekä Paraguay.

Jalkapallo olympialaisissa
Kuva: SportsAdda

🔸 Jousiammunta

Ajankohta: 25.7. – 4.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Kim Woo-Jin, Kim Je-Deok, Brady Ellison, Mete Gazoz / Naiset – Sihyeon Lim, Yang Xiaolei, Suhyeon Nam, Casey Kaufhold
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Antti Tekoniemi

Jousiammunta on yksi vanhimmista sekä historiallisimmista lajeista ja on ansaitusti mukana Pariisin olympialaisissa jo 18:tta kertaa. Jousiammunnassa nähdään tuttuun tyyliin sekä naisten, että miesten yksilö- ja joukkuekilpailut kuin myöskin sekajoukkuekilpailu.

Olympiajousiammunta koostuu yhteensä viidestä eri lajista: kahdesta yksilökilpailusta miehille sekä naisille, kahdesta joukkuekilpailusta (yksi miehille, yksi naisille) kuin myöskin sekajoukkuekilpailusta, joka jatkaa ohjelmassa Tokion 2020 olympiadebyyttinsä jälkeen.

Jousiammunta vaatii kilpailijoilta muiden ammuntalajien tavoin erityisesti hyvää keskittymiskykyä, tarkkuutta sekä hermojen hallintaa. Kilpailijoiden tehtävänä on ampua 70 metrin päässä sijaitsevan maaliin / tauluun mahdollisimman keskelle. Taulu on halkaisijaltaan 122 cm.

Yksilökilpailuissa urheilijoita osallistuu 64, joista jokainen ampuu 72 nuolta, joiden tulokset määrittävät itse sijoitukset ja tulevien kierrosten vastustajat. Urheilijat kilpailevat niin sanotussa ”single elimination bracketissa” finaaliin asti sijoituksensa mukaan, kun parhaiten sijoittunut ampuja kohtaa 64. sijan, toiseksi sijoittunut kohtaa 63. sijoittuneen ja niin edelleen.

Joukkuekilpailussa käytetään samoja yksilökilpailun rankingtuloksia joukkueiden sijoituksen määrittämiseen. Neljä parasta joukkuetta pääsevät suoraan puolivälieriin, kun taas muut joukkueet kilpailevat jatkopaikoista alkuun ”singe elimination bracketin” kautta. Sekajoukkuekilpailussa käytetään myös rankingtuloksia sijoituksien määrittämiseen.

Historian menestynein maa jousiammunnassa olympialaisissa on Etelä-Korea, joka on kerännyt 27 kulta-, yhdeksän hopea- ja seitsemän pronssimitalia eli yhteensä peräti 43 mitalia.

Jousiammunta olympialaisissa
Kuva: Canadian Olympic Committee

🔹 Judo

Ajankohta: 27.7. – 3.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Martti Puumalainen, Teddy Riner, Hifumi Abe / Naiset – Uta Abe, Christa Deguchi, Raz Hershko, Dicko Romane
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Martti Puumalainen, Luukas Saha

Judo on Japanista lähtöisin oleva hyvin perinteinen kamppailulaji, joka koostuu erilaisista heitoista, kuristuksista, käsilukoista sekä sidonnoista. Olympiadebyytin judo teki vuoden 1964 olympialaisissa ja miesten judo on ollut mukana pysyvästi olympiaohjelmassa vuodesta 1972 lähtien, naisten judo vuodesta 1992 lähtien ja sekajoukkuekilpailu edellisistä olympialaisista eli vuodesta 2020 lähtien. Historian menestynein maa lajissa on vähemmän yllättäen Japani, mutta muun muassa myös Ranska sekä Etelä-Korea ovat olleet lajissa vahvoilla.

Judo-ottelu kestää neljä minuuttia, jonka jälkeen tarvittaessa käydään vielä neljän minuutin jatkoaika. Judokilpailut on jaettu eri painoluokkiin sekä miehissä, että naisissa. Judossa pisteitä jaetaan eri tyylein, joista Ippon eli tyrmäys on korkein saatava pistemäärä ja Waza-ari toiseksi korkein.

Ipponin voi saada, kun ottelija onnistuu heittämään vastustajan tarpeeksi kovaa selälleen, pitämällä häntä 20 sekuntia sidonnassa, heittämällä kaksi waza-aria tai, kun saa vastustajansa luovuttamaan. Waza-arin voi saada heittämällä vastustajan lähestulkoon selälleen tai saada hänet hiljaisella vauhdilla selälleen. Myös pitämällä vastustajaa sidonnassa vähintään 15 sekuntia, oikeuttaa waza-ariin. Ottelussa kilpailijoille voidaan määrätä myös rangaistuksia esimerkiksi liiallisesta passiivisuudesta tai judon hengen vastaisesta käyttäytymisestä. Voittajaksi selviytyy lopulta se urheilija, jolla on ottelun päätyttyä enemmän pisteitä kasassa.

Judo olympialaisissa
Kuva: Team USA

🔸 Kiipeily (Nopeuskiipeily ja Boulderointi+Liidi)

Ajankohta: 5.8. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä: Aleksandra Miroslaw, Sorato Anraku, Janja Garnbret
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Kiipeily olympialaisissa 2024 toteutetaan hieman eri tavalla vuoden 2020 kesäolympialaisiin verrattuna. Kiipeily on verrattain tuore laji olympialaisten lajikirjossa ja on mukana ohjelmassa vasta toista kertaa ja onkin ymmärrettävää, että laji hakee edelleen muotoaan ja formaattiaan olympialaisissa. Vuoden 2020 olympialaisissa lajin harrastajien ja seuraajien keskuudessa herätti keskustelua formaatti, miten kiipeilyn mitalit jaettiin. Tokiossa kiipeilyssä oli ainoastaan yksi laji miehille ja yksi naisille, kun mitalit jaettiin täysin olympialaisia varten keksityssä kolmen kiipeilylajin yhdistelmässä ( boulderointi, köysikiipeily (lead) ja nopeuskiipeily eli speed).

Keskustelua ja kritiikkiä syntyi siitä, että maailmassa ei ole oikeastaan yhtään ammattikiipeilijää, joka harrastaisi näitä kaikkia lajeja. Monet maailman parhaat boulderoijat sekä liidikiipeilijät pärjäävät molemmissa lajeissa, jopa maailman ihan terävimmässä kärjessä, mutta juuri kukaan näistä ei harrasta speed-kiipeilyä ja vastaavasti nopeuskiipeilijät keskittyvät lähtökohtaisesti pelkästään siihen lajiin. Tilanne olisi aikalailla sama, jos juoksussa mitalit jaettaisiin 100m, 400m ja 10 000m juoksujen yhteistuloksella, eli todella järjetöntä. Vuonna 2021 miesten kiipeilyssä olympialaisiin yhtenä ennakkosuosikkina lähtenyt Tshekin Adam Ondra sanoi haastattelussa ennen kisoja, että ”mikä tahansa olisi parempi, kuin tämä yhdistelmä”

Kiipeily Olympialaisissa
Kuva: Rock Spot Climbing

Vuoden 2024 olympialaisissa palautetta on kuultu ja formaatteja on muutettu, miehissä jaetaan mitaleita 6kpl, eli kilpaillaan kahdessa lajissa ja sama naisten puolella. Toinen lajeista on boulderoinnin ja leadikiipeilyn yhdistelmä ja nopeuskiipeily eli speed climbing on erotettu omaksi lajikseen, jolloin mitalit menevät suuremmalla todennäköisyydellä sinne minne kuuluvatkin.

🔹 Koripallo

Ajankohta: 27.7. – 11.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Giannis Antetokounmpo, LeBron James, Victor Wembanyama, Nikola Jokic / Naiset – Chelsea Gray, Breanna Stewart, Alyssa Thomas
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Koripallo on yksi maailman suosituimmista sekä yleisimmistä urheilulajeista ja se on ollut mukana olympialaisissa jo vuoden 1936 Berliinin olympialaisista lähtien. Naisten sarja lisättiin ohjelmaan vuonna 1976. Koripallo vaatii urheilijoilta tunnetusti äärettömän paljon lajitaitoja, kestävyyttä, ketteryyttä, kimmoisuutta sekä voimaa.

Koripallossa pelaa vastakkain kaksi viiden hengen joukkuetta, jotka yrittävät tehdä vastustajaansa nähden enemmän koreja voittaakseen ottelun. Koreja pyritään heittämään luonnollisesti ”koriin”, joka on asetettu 3,05 metriin parketin pinnasta katsottuna. Koripallo-ottelu on olympialaisissakin jaettu neljään 10 minuutin jaksoon. Lajin historian menestynein maa olympialaisissa on USA ja myös tänä vuonna jenkit ovat sekä miehissä, että naisissa suuri ennakkosuosikki voittamaan kultaa.

Koripallo olympialaisissa
Kuva: NBA.com

🏀 3×3 Koripallo

Ajankohta: 30.7. – 5.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Canyon Barry, Kareem Maddox / Naiset – Hailey Van Lith, Cierra Burdick
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Olympialaisissa nähdään koripallosta myös toinen versio eli 3 vs 3 koripallo. Kyseessä on koripalloa vastaava laji, mutta pelimuoto on hieman erilainen. 3×3 koripalloa pelataan nimittäin vain koripallokentän yhdellä kenttäpuoliskolla ja kuten todettua, peilimuoto on 5 vs 5 sijaan 3 vs 3.

Molemmat joukkueet hyökkäävät sekä puolustavat samaan koriin riippuen siitä, kummalla joukkueella pallo on hallussa sekä niin sanotusti hyökkäysvuoro käynnissä. 3×3 ottelun voittaa se joukkue, jolla on enemmän pisteitä 10 peliminuutin jälkeen tai se joukkue, kumpi saavuttaa ensimmäisenä 21 pistettä. Pistelaskussa on myös pieniä eroja normaaliin korikseen nähden. Normaalisti kolmen pisteen heitosta annetaan 3×3 koripallossa kaksi pistettä, ja normaalisti kahden pisteen arvoisesta heitosta saa yhden pisteen.

Pienemmän pelaajamäärän sekä lyhyempien otteluiden vuoksi, on 3×3 hyvinkin yleisöystävällistä sekä vangitsee varmasti katsojia televisioiden äärelle viihdearvonsa ansiosta. 3×3 koripallossa lähtökohdat joukkueiden välillä ovat myös tämän kesän olympialaisissa tasaisemmat, mitä perinteisessä 5 vs 5 koripallossa. Miehissä ennen turnausta ennakkosuosikeiksi on asetettu Serbia, USA sekä Ranska ja naisissa USA, Kanada sekä Australia.

Olympialaiset 2024 ohjelma, aikataulu ja vedonlyönti
Kuva: The New York Times

🔸 Käsipallo

Ajankohta: 25.7. – 11.8.
🏆 Seuraa näitä: Ranska, Tanska, Ruotsi
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Käsipallo on nimensä mukaisesti pallopeli, jossa kaksi seitsemänhenkistä joukkuetta pyrkivät käsiään käyttäen heittämällä tekemään maaleja vastustajansa maaliin. Pelaajat voivat kuljettaa palloa pomputtaen sekä ilman pomputtelua kolmen askeleen verran. Yksi pelaaja voi pitää palloa hallussaan korkeintaan kolme sekuntia yhtäjaksoisesti. Käsipallo-ottelu on jaettu kahteen 30 minuutin puoliaikaan ja olympialaisissa lajissa kilpailee 12 joukkuetta sekä miehissä, että naisissa.

Käsipallo oli mukana olympialaisissa ensimmäistä kertaa jo vuonna 1936 ja palasi ohjelmaan vuonna 1952, jonka jälkeen se oli taas hetken poissa olympiaohjelmasta. Yhtäjaksoisesti käsipallo on pysynyt olympialajina vuodesta 1972 lähtien. Lajin olympiahistorian aikana menestyneimmät maat ovat muun muassa Ranska, Tanska sekä Norja.

Vaikka käsipallokin on kontaktilaji sekä siinä pyritään hyökkäämään aktiivisesti, on se siltikin myös taktista eikä yleisesti ottaen sitä kaikista yleisöystävällisintä seurattavaa. Joka tapauksessa, kuten monien muidenkin lajien kohdalla, niin jos joskus, niin olympialaisissa kannattaa tähänkin lajiin tutustua sekä seurailla, mitä peleissä tapahtuu. Suurimpana ennakkosuosikkina tämän kesän olympialaisiin lähtee miehissä sekä naisissa kisaisäntä Ranska.

Käsipallo olympialaisissa
Kuva: Medium

🔹 Lainelautailu

Ajankohta: 27.7. – 5.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Gabriel Medina, John John Florence, Jack Robinson / Naiset: Vahine Fierro, Caroline Marks, Tatiana Weston-Webb
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Lainelautailu eli tuttavallisemmin surffaus on mukana olympialaisissa nyt toista kertaa. Surffauksen kilpailupaikaksi on valikoitunut legendaarinen surffauspaikka Tehupo´o Tahitilla, joka sijaitsee 16 000 kilometrin päässä Ranskasta.

Surffauksessa kilpailijat tekevät erilaisia liikkeitä sekä temppuja aalloilla, joita sitten tuomaristo pisteyttää temppujen tyyppien sekä vaikeusasteiden perusteella. Surffaajia arvioidaan niin ikään niiden nopeuden, tehon sekä liikkeiden virtauksen perusteella. Surffauskin on nostanut suosiotaan ympäri maailmaa sekä haastavuutensa vuoksi se onkin verrattain mielenkiintoista sekä hauskaa seurattavaa. Surffaus, kuten monet muutkin lajit voivat näyttää helpolta, mutta sitä ei ole.

Tämän kesän olympialaisissa surffaukseen ennakkosuosikkina lähtee miehissä brasilialainen Gabriel Medina ja naisissa Ranskan oma edustaja Vahine Fierro. Yhteensä surffaajia osallistuu olympialaisiin 48 urheilijaa.

Surffaus olympialaisissa
Kuva: CNET

🔸 Lentopallo

Ajankohta: 27.7. – 11.8.
🏆 Seuraa näitä: Puola, USA, Brasilia, Italia
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Lentopallo on Suomessa hyvin suosittu urheilulaji ja se on ollut mukana olympialaisissakin jo vuodesta 1964 lähtien. Lyhyesti selitettynä lentopallossa kaksi kuusihenkistä joukkuetta lyövät kevyehköä ilmatäytteistä palloa verkon toiselta puolelta toiselle puolelle. Pyrkimys on saada iskettyä pallo vastustajien rajojen sisäpuolelle siten, ettei vastustajan pelaajat saa palautettua palloa takaisin tai iskettyä pallo rajojen ulkopuolelle vastustajan kautta.

Ottelut pelataan paras viidestä erästä systeemillä. Ensimmäinen joukkue, joka saavuttaa erässä 25 pistettä kahden pisteen erolla, voittaa erän. Tarvittaessa mahdollinen ratkaiseva viides erä pelataan 15 pisteeseen (vaaditaan myös kahden pisteen marginaali). Se joukkue, kumpi voittaa ensimmäisenä kolme erää, voittaa ottelun. Lentopallojoukkueissa nähdään useita eriroolin pelaajia, kuten passari, hakkuri, yleispelaaja sekä libero. Myös erilaisia lyöntityylejä eri tilanteisiin on paljon, kuten aloitussyöttö, iskulyönti, hihalyönti sekä sormilyönti. Nämä ja kaikki muut pelin elementit tekevätkin siitä nopeatempoisen, suositun ja viihdyttävän urheilulajin seurata.

Kautta aikojen menestyneimmät maat olympialentopallossa ovat miehissä Brasilia, Neuvostoliitto sekä USA ja naisissa Neuvostoliitto, Kiina sekä Kuuba. Tämän kesän olympialaisiin ennakkosuosikkeina lähtee miehissä Puola, USA sekä Italia ja naisissa Italia, Brasialia sekä Turkki.

Lentopallo olympialaisissa
Kuva: CGTN

🏐 Rantalentopallo (Beach volley)

Ajankohta: 27.7. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – David Åhman & Jonatan Hellvig / Naiset – Ana Patricia & Eduardo Santos Lisboa ”Duda”
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Rantalentopallo eli Beach volley on lentopallon toinen muoto, jossa kenttänä toimii ”parketin” sijaan pehmeä hiekka. Beach volley on ollut mukana olympialaisissa vuodesta 1996 lähtien ja tuona aikana lajin menestyneimmät maat ovat olleet Brasilia sekä USA.

Beach volley eroaa perinteisestä lentopallosta alustan ohella myös siten, että kuuden pelaajan sijaan ottelut pelataan 2 vs 2 -systeemillä. Kenttä on myös hitusen pienempi, mitä normaali lentopallokenttä on. Verkkokorkeus on kuitenkin tismalleen sama, mitä perinteisessä lentopallossa (miehillä 2.43m ja naisilla 2.24m).

Rantalentopallossa ottelut ovat myös lyhyempiä kuin lentopallossa, kun ottelun voittaa se joukkue, joka onnistuu nappaamaan ensimmäiseksi itselleen kaksi erävoittoa. Kaksi ensimmäistä erää pelataan kumpikin 21 pisteeseen ja mahdollinen kolmas erä tarvittaessa 15 pisteeseen. Koska beach volleyssä pelaajia on vain kaksi, nousee yksittäisen pelaajan merkitys entisestään, jonka lisäksi otteluihin vaikuttaa ulkotilojen vuoksi myös sääolosuhteet, kuten tuuli, aurinko sekä sade.

Beach volley olympialaisissa
Kuva: Canadian Olympic Committee

🔹 Maahockey

Ajankohta: 27.7. – 9.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Belgia, Hollanti, Australia, Saksa / Naiset – Hollanti, Argentiina, Australia, Saksa
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Maahockey on mailapeli, jossa kaksi yhdentoista pelaajan joukkuetta pyrkivät tekemään vastustajaansa nähden enemmän maaleja. Lajia pelataan käyrillä mailoilla sekä pelivälineenä toimii pallo. Moderni maahockey on saanut alkunsa 1800-luvulla Englannissa. Maailmalla laji on suuri sekä suosittu, mutta Suomessa maahockey on ainakin toistaiseksi erittäin pieni ja jäänyt muiden lajien, kuten jääkiekon varjoon.

Maahockeyssä yhdistyy niin tekniset taidot, nopeus kuin myöskin hyvät kestävyysominaisuudet ja kyseessä onkin monipuolinen laji, mikä osittain kertoo sen suosiosta. Kuten todettua, joukkueissa on 11 pelaajaa, joista yksi on maalivahti sekä yleensä viisi puolustajaa sekä viisi hyökkääjää. Pelaajia voidaan vaihtaa ottelun aikana niin usein kuin haluaa, sekä milloin haluaa, ihan niin kuin jääkiekossakin.

Yksi maahockey ottelu koostuu neljästä 15 minuutin erästä eli ottelun kokonaiskesto on 60 minuuttia. Maahockey kentän pituus on 91.40 metriä sekä leveys 55 metriä. Kentän molemmissa päissä sijaitsevia maaleja ympäröi D:n muotoinen ampuma-alue ja ainoastaan sen sisältä voi tehdä ottelussa maaleja.

Olympialaisissa alkusarjan otteluiden päättyessä tasan, päädytään pistejakoon. Pudotuspeleissä puolestaan tasatilanteessa voittaja ratkaistaan rangaistuspotku / voittomaalikilpailulla. Miesten puolella vedonlyöntisivustojen papereissa suurimpia voittajasuosikkeja tämän kesän olympialaisissa ovat Belgia, Hollanti, Australia sekä Saksa. Naisissa puolestaan jättimäisenä ennakkosuosikkina Pariisiin lähtee Hollanti.

Maahockey olympialaisissa
Kuva: Jagran Josh

🔸 Melonta

Ajankohta: 27.7. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Sebastian Brendel, Balint Kopasz, Benjamin Savsek, Joseph Clarke / Naiset – Jade Tierney, Tamara Csipes, Jessica Fox, Aimee Fisher
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Melonta on monille varmasti tuttu ja hyvin perinteinen ”vesilaji”, jossa liikutaan vesillä kanootilla tai kajakilla melan avulla. Olympialaisissa melonta on ollut mukana jo vuodesta 1936 lähtien, joten voidaan puhua todellisesta vakiolajista. Melonnasta nähdään Pariisissa kaksi eri ”lajia”, kun mitaleista kilpaillaan sekä kanoottipujottelussa, että kanoottisprintissä. Mitaleissa mitattuna menestyneimmät maat olympiamelonnassa ovat Saksa, Neuvostoliitto sekä Unkari.

Kanoottipujottelu (27.7. – 5.8.):

Kanoottipujottelussa kilpailijoiden tulee ohjata kanoottejaan niin sanottujen porttien läpi mahdollisimman nopeasti pyrkimyksenään samalla välttää niihin osumista tai niiden ulkopuolelta menemistä. Kilpailut järjestetään keinotekoisella vesiradalla. Kanoottipujottelu vaatii kilpailijoiltaan erityisesti nopeita reaktioita, hyvää tekniikkaa sekä keskittymistä.

Kanoottisprintti (6.8. – 10.8.):

Ratamelonnassa eli niin sanotussa kanoottisprintissä tarkoituksena on meloa sekä edetä kanootilla/kajakilla mahdollisimman nopeasti esteettömän radan läpi. Laji vaatii kilpailijoiltaan eritoten nopeutta, kestävyyttä sekä hyvää koordinaatio- ja tasapainokykyä.

Sprinttikilpailuille on useita eri matkoja, kun naisten kilpailut ovat joko 200 tai 500 metriä ja puolestaan miesten kilpailut ovat joko 500 tai 1000 metriä. Kilpailuissa on aina joko yksi, kaksi tai neljä urheilijaa per vene. Kanoottisprintit järjestetään niin sanotulla ”tasavedellä” eli tyynellä, jotta liikkuminen olisi mahdollisimman nopeaa ja esteetöntä.

Melonta olympialaisissa
Kuva: Sportsnet

🔹 Miekkailu

Ajankohta: 27.7. – 4.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Nick Itkin, Eli Dershwitz, Tommaso Marini / Naiset – Lee Kiefer, Sun Yiwen, Misaki Emura
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Miekkailu kuuluu niihin lajeihin, jotka on ollut nykyaikaisten olympialaisten ohjelmassa alusta alkaen eli vuodesta 1896 lähtien. Naisten miekkailu nähtiin olympialaisissa ensimmäistä kertaa vuonna 1924. Olympialaisissa miekkailussa käydään nykyään yksilö- ja joukkuekisoja. Kautta aikojen menestyneimmät maat olympiamiekkailussa ovat Ranska, Italia sekä Unkari.

Miekkailussa on lähtökohtaisesti aina kaksi kilpailijaa, jotka yrittävät miekoillaan osua vastustajaansa oikeaan kohdealueeseen vartalossa. Miekkailun eri kilpailumuodot olympialaisissa ovat floretti, säilä sekä kalpa. Kilpailumuodot eroavat toisistaan muun muassa siten, mihin kohtaan ja miten kilpailijat saavat toisiaan lyödä ja iskeä. Miekkailuottelun voittaa se kilpailija, joka kerää ensimmäisenä 15 pistettä tai se, jolla on enemmän pisteitä kolmen kolmeminuuttisen kierroksen jälkeen. Joukkuemiekkailussa ottelun voittaa se joukkue, joka saa ensimmäisenä 45 pistettä tai se, kumpi johtaa ottelua peliajan loppuessa.

Miekkailu olympialaisissa
Kuva: Canadian Olympic Committee

🔸 Nykyaikainen viisiottelu

Ajankohta: 8.8. – 11.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Csaba Bohm, Balasz Szep, Jun Woong-tae, Ahmed Elgendy / Naiset – Seung-min Seong, Blanka Guzi, Kate French
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Nykyaikainen viisiottelu on erittäin mielenkiintoinen sekä monipuolinen laji, jossa kilpailijoilta vaaditaan useita eri lajitaitoja ja luonnollisesti myös loistavaa fyysistä kuntoa, tarkkuutta sekä kestävyyttä. Monipuolisten taitojen ohella laji on erittäin raaka sekä kilpailijat pistetään siinä aivan äärirajoille fyysisesti, että henkisesti.

Nykyaikaisen viisiottelun lajit ovat maastojuoksu, esteratsastus, kalpamiekkailu, ampumajuoksu sekä vapaauinti, joten hyvin erityyppisiä lajeja kilpailussa nähdään. Vaikka lajin nimi on nykyaikainen viisiottelu, on se ollut olympialaisten ohjelmassa mukana jo vuodesta 1912 lähtien. Naisten nykyaikainen viisiottelu oli ensimmäistä kertaa mukana vuoden 2000 olympialaisissa. Lajin historian aikana menestyneimmät maat olympialaisissa ovat olleet Ruotsi sekä Unkari.

Miten nykyaikainen viisiottelu sitten etenee, niin urheilijat keräävät ensiksi itselleen pisteitä miekkailu-, juoksu-, ratsastus- ja uintitapahtumista, mitkä ratkaisee heidän lähtöpaikkansa viimeisessä lajissa eli ampumajuoksussa (toisin sanoen laserjuoksu). Ennen viimeistä lajia eniten pisteitä kerännyt pääsee aloittamaan ampumajuoksun ensimmäisenä ja muut urheilijat aloittavat lajin viiveellä, joka vastaa heidän ja johtajan välistä pistemäärää. Ensimmäinen urheilija, joka ylittää maaliviivan ampumajuoksussa, voittaa kultamitalin.

Lajin monipuolisuuden vuoksi kyseessä on erittäin katsojaystävällinen sekä viihdyttävä laji seurata ja mikäli et olekaan aiemmin nykyaikaista viisiottelua nähnyt, kannattaa se ottaa nyt seurantaan.

Nykyaikainen viisiottelu olympialaisissa
Kuva: Olympics 2016

🔹 Nyrkkeily

Ajankohta: 27.7 – 10.8
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Joshua Edwards, Mahammad Adullayev, Sofiane Oumiha, Julio Cesar La Cruz Peraza, Bakhodir Jalolov, Oleksandr Khyzhniak / Naiset – Pihla Kaivo-oja, Buse Naz Cakiroglu, Beatriz Ferreira, Buzenaz Surmeneli, Tammara Thibeault
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Pihla Kaivo-oja

Nyrkkeily on yksi perinteisimmistä ja suosituimmista kamppailulajeista, jossa kaksi kilpailijaa ottelee köysillä ympäröidyssä kehässä ja yrittää lyödä vastustajaansa nyrkkeilyhanskat kädessään. Nyrkkeilyssä ottelijat jaotelleen eri sarjoihin heidän painonsa mukaan, kuten kärpässarjaan sekä raskaaseen sarjaan. Olympialaisten ohjelmassa nyrkkeily on nähty aina vuoden 1904 olympialaisista lähtien. Vuodesta 2012 lähtien myös naisten nyrkkeily on olut mukana. Kautta aikojen menestynein maa olympianyrkkeilyssä on USA. Myös Kuuba sekä Iso-Britannia ovat menestyneet hyvin.

Olympianyrkkeilyssä erityistä on se, että kilpailuun saa osallistua vain ”amatöörinyrkkeilijät”. Maailman suurimpia tähtiä ei siis kehässä nähdä, mutta olympialaiset toimivatkin amatööreille mitä parhaimpana ponnahduslautana kohti kirkkaita valoja. Ehkä parhaimpana esimerkkinä tästä on Muhammad Ali, joka kilpaili olympialaisissa vuonna 1960.

Nyrkkeilyottelut koostuvat olympialaisissa miehillä kolmesta kolmen minuutin erästä ja naisilla neljästä kahden minuutin erästä. Jokaisen erän jälkeen tuomarit määrittelevät voittajan arviointikriteerien perusteella ja antaa voittajalle 10 pistettä kyseiseltä kierrokselta. Kierroksen häviäjälle voidaan myöntää 7–9 pistettä kierroksen suoritustason perusteella. Ottelun päätyttyä jokainen tuomari laskee yhteen kierrosten pisteet lopullisen voittajan määrittämiseksi.

Lisämielenkiintoa näin suomalaisittain nyrkkeilyyn tämän kesän olympialaisissa tuo se, että naisten puolella kehässä nähdään Pihla Kaivo-oja. Miehissä ei suomalaista urheilijaa tällä kertaa kilpaile.

Nyrkkeily olympialaisissa
Kuva: CNN

🔸 Paini

Ajankohta: 5.8. – 11.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Amir Hossein Zare, Akzhol Makhmudov, Ahmed Tajudinov, Stevan Micic, Luis Orta, Kenichiro Fumita, Hassan Yazdani, Ismail Musukaev, Kyle Dake, David Losonczi / Naiset – Amit Elor, Tsugumi Sakurai, Yui Susaki, Akari Fujinami, Aiperi Medet Kyzy, Aisuluu Tynybekova
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Arsi Savolainen, Jonni Sarkkinen

Paini kuuluu kamppailulajeihin, joissa lyöntien tai potkujen sijaan kamppaillaan erilaisia otteita, nostoja, heittoja, sidontoja sekä lukkoja käyttäen. Painissakin kilpailijat jaetaan eri painoluokkiin. Olympialaisten kisaohjelmassa paini on ollut mukana nykyaikaisten olympialaisten alusta eli vuodesta 1896 lähtien. Naisten paini lisättiin ohjelmaan vuoden 2004 olympialaisiin. Menestyneimmät maat olympiapainissa ovat Neuvostoliitto, Japani sekä USA.

Olympialaisissa nähdään kahta erilaista painityyliä eli vapaapainia sekä kreikkalais-roomalaista painia. Naiset kilpailevat pelkästään vapaapainissa. Kreikkalais-roomalaisessa painissa kilpailija saa käyttää vain käsiään sekä ylävartaloaan hyökätäkseen vastustajaansa vyötärön yläpuolella. Vapaapainin säännöt ovat puolestaan nimensä mukaisesta paljon vapaammat ja siinä kilpailijat voivat käyttää myös jalkojaan sekä hyökätä vastustajansa vyötärön alapuolelle.

Molemmissa painityyleissä ottelu käydään täysin samanlaisella pyöreällä taistelualueelle ja ottelut koostuvat kahden kolmen minuutin erästä. Ottelu voi päättyä selätykseen, diskaukseen tai peliajan päättymiseen, jolloin se kilpailija voittaa, kummalla on enemmän pisteitä. Toisinaan ottelun voi päättyä keskeytykseen esimerkiksi loukkaantumisen vuoksi.

Paini olympialaisissa
Kuva: USA Today

🔹 Painonnosto

Ajankohta: 7.8. – 11.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Karlos May Nasar, Lasha Talakhadze, Liu Huanhua, Rizki Juniansyah, Wes Kitts, Fabin Li / Naiset – Olivia Reeves, Wenwen Li, Zhihui Hou, Shifang Lou
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Painonnosto on äärimmäistä voimaa sekä hyvää tekniikkaa vaativa urheilulaji, joka on ollut olympialaisissa mukana nykyaikaisten olympialaisten alusta saakka (vuodesta 1896). Naisten painonnosto on ollut mukana vuodesta 2000 lähtien. Myös painonnostossa kilpailijat jaetaan eri painoluokkiin.

Painonnostossa kilpailijan tehtävä on nostaa mahdollisimman painava levypainotanko kahdella kädellä ylös suorille käsille. Olympialaisten kilpailussa nostot tehdään kahdella eri tekniikalla eli työntäen sekä temmaten. Molemmat nostot suoritetaan kolme kertaa ja näistä parhaat tulokset lasketaan mukaan kokonaispistemäärään. Korkeimman yhteistuloksen nostoista saanut voittaa. Olympiapainonnostoa on vuosien varrella dominoinut Kiina, USA sekä Neuvostoliitto.

Painonnosto olympialaisissa
Kuva: Men`s Health

🔸 Purjehdus

Ajankohta: 28.7. – 8.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Suomalaiset + Pawel Tarnowski, Luuc van Opzeeland, Axel Masella, Maximilian Maeder / Naiset – Suomalaiset + Sharon Kantor, Emma Wilson, Anna Burnet, Annette Duetz
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Jakob Eklund, Akseli Keskinen, Kaarle Tapper, Ronja Grönblom, Veera Hokka, Sinem Kurtbay, Monika Mikkola

Purjehdus on vesillä käytävä urheilulaji, jossa liikutaan eteenpäin purjeveneillä / purjealuksilla pääosin tuulen voimalla. Purjehdus on ollut mukana olympialaisissa vuodesta 1900 alkaen. Myös jo vuoden 1896 purjehduksen piti olla mukana, mutta heikkojen sääolosuhteiden vuoksi laji jouduttiin perumaan.

Nimenomaan vaativat sekä vaihtelevat sääolosuhteet tekevätkin lajista haastavan sekä vaativat kilpailijoilta paljon taitoa ja kokemusta. Olympiapurjehduskilpailut koostuvat useista erityyppisistä kilpailutapahtumista, joissa käytetään erilaisia purjeveneluokkia kuten Nacra 17, 49ers ja 470. Uusimpina lisäyksinä Pariisissa nähdään ”iQFoil” sekä ”Kite”. Kilpailutapahtumia on useita miehille sekä naisille ja myös sekakilpailu löytyy. Lisäksi kilpailuita käydään yksin, parin kanssa sekä joukkueena, joten hyvin monipuolinen laji on tässäkin kyseessä, jossa on myös tänä kesänä vahva suomalaisedustus. Kaikista menestyneimmät maat olympiapurjehduksessa ovat Yhdysvallat sekä Iso-Britannia.

Purjehdus olympialaisissa
Kuva: Team USA

🔹 Pyöräily

Ajankohta: 27.7 – 11.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet (maantiepyöräily) – Mathieu Van Der Poel, Tadej Pogacar, Wout Van Aert / Naiset (maantiepyöräily) – Lotte Kopecky, Demi Vollering, Lorena Wiebes, Marianne Vos
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Joni Savaste (maastopyöräily), Anniina Ahtosalo (maantiepyöräily)

Pyöräily koostuu useista eri lajimuodoista ja olympialaisissa nähdäänkin nykyään peräti jo viisi eri kilpailumuotoa, joista maantiepyöräily on tietysti se kaikkein tunnetuin. Useiden eri kilpailumuotojen vuoksi pyöräily näkyykin vahvasti olympialaisissa myös tänä kesänä Pariisissa ja lähes jokaisena kisapäivänä vähintään jonkinlaista pyöräilyä on luvassa.

Maantiepyöräily (27.7 + 3.8. – 4.8.):

Maantiepyöräily eli pyöräilyn ”isälaji” on ollut olympialaisissa mukana vuodesta 1896 lähtien eli nykyaikaisten olympialaisten alusta saakka. Naisten pyöräily saatiin mukaan olympialaisiin vuonna 1984. Eniten menestystä eri maiden välillä pyöräilyssä on vuosien saatossa niittänyt Ranska.

Maantiepyöräily kisat käydään luonnollisesti ulkona ja kilpailu jakautuu olympialaisissa kahteen tapahtumaan: Aika-ajoon sekä itse ”road-raceen” eli maantieajoon / kilpailuun. Road Racessa kaikki kilpailijat lähtevät liikkeelle samaan aikaan ja ensimmäinen, joka saavuttaa maalin voittaa. Kilpailu on naisille 120 kilometrin pituinen ja miehille 200 kilometrin pituinen eli laji vaatii urheilijoilta äärimmäistä kestävyyttä, kuntoa, voimaa kuin myöskin hyvää taktiikkaa. Se joka onnistuu säästämään sekä jakamaan voimansa parhaiten ja fiksummin, on yleensä lopussa vahvoilla, mikäli kukaan ei ole onnistunut repimään kilpailussa eroa.

Aika-ajossa kilpailijat lähtevät puolestaan liikkeelle yksin porrastetuin ajoin ja ikään kuin formuloissa, parhaan ajan tehnyt voittaa. Aika-ajot ovat usein huomattavasti Road Raceja lyhyempiä ja maksimissaan 50 kilometrin pituisia.

Pyöräily olympialaisissa
Kuva: WSJ

Ratapyöräily (5.8. – 11.8.):

Ratapyöräily on hyvin pitkäaikainen olympialaji, joka on ollut mukana kaikissa nykyaikaisissa olympialaisissa vuotta 1912 lukuun ottamatta. Naiset kilpailivat ratapyöräilyssä ensimmäistä kertaa vuonna 1988. Ratapyöräilyn olympiahistorian aikana eniten menestystä maiden väliltä on kerännyt Ranska, Iso-Britannia, Hollanti sekä Italia.

Ratapyöräilyssä ajetaan ympyrää kaltevalla / pyöreällä 250 metrin mittaisella alustalla ja lajissa nähdään erilaisia kilpailumuotoja yksilöille ja joukkueille. Ratapyöräilyssä käydään esimerkiksi sprinttikilpailuja sekä pidemmän matkan, kuten 25 kilometrin kilpailuja. Vaikka vauhtia tässäkin lajissa riittää, niin ehkä lajin luonteensa sekä ”yksinkertaisuutensa” takia se ei kuulu kaikista viihdyttävimpiin lajeihin seurata.

Ratapyöräily olympialaisissa
Kuva: Canadian Olympic Committee

Maastopyöräily (28.7 – 29.7.):

Maastopyöräily on ollut mukana olympialaisissa vuodesta 1996 saakka. Tässä pyöräilyn kilpailumuodossa eniten menestystä on onnistunut niittämään Ranska sekä Sveitsi. Maastopyöräilykin on vielä verrattain uusi urheilulaji sekä pyöräilyn kilpailumuoto, mutta se on kuitenkin onnistunut kasvattamaan tasaisesti suosiotaan sekä harrastajamääriään.

Olympialaisissa maastopyöräkilpailuja nähdään kaksi: Yksi miehille ja yksi naisille. Maastopyöräkilpailuissa on yleensä useita kierroksia ja kilpailijoilla kestää sen suorittamiseen yleensä 1-2 tuntia. Kilpailijat lähtevät liikkeelle lähtöviivalta samaan aikaan sekä kilpailevat radan läpi vuoristoisessa sekä epätasaisessa maastossa jopa kymmeniä kilometrejä. Laji vaatiikin erityisesti hyvää tekniikkaa, tasapainoa sekä kestävyyttä.

Maastopyöräily olympialaisissa
Kuva: GearJunkie

BMX pyöräily eli BMX Racing (1.8. – 2.8.):

BMX pyöräily eli BMX Racing on ollut mukana olympialaisissa vuodesta 2008 lähtien. BMX Racing muistuttaa paljolti motocrossia, mutta isona erona kuitenkin toimii ajoväline eli tässä lajissa toimiva BMX pyörä. BMX pyöräily on vauhdikas ja hurja laji, jossa kilpailuiden huippunopeus voi kohota jopa 60 km/h.

Kilpailurata sisältää paljon erilaisia hyppyjä, mutkia sekä esteitä, jotka kilpailijat pyrkii selvittämään mahdollisimman nopeasti voittaakseen. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei tästä lajista puutu ja siksi BMX Racing on usein erittäin jännittävää sekä mielenkiintoista seurattavaa.

BMX pyöräily olympialaisissa
Kuva: The Japan Times

BMX-freestyle (30.7. – 31.7.):

BMX Freestyle teki olympiadebyyttinsä Tokiossa 2020 ja jatkaa ohjelmassa myös Pariisissa.

Lyhyesti selitettynä, BMX Freestyle -kilpailussa kilpailijat suorittavat mahdollisimman monta temppua 60 sekunnissa. Suoritukset pisteytetään temppujen vaikeuden, hyppyjen korkeuden, luovuuden sekä tyylin perusteella ja eniten pisteitä kerännyt voittaa. BMX Freestyle kerää katsojia etenkin sen vauhdikkuuden sekä tyylikkyyden ansiosta.

BMX freestyle olympialaisissa
Kuva: UCI

🔸 Pöytätennis

Ajankohta: 27.7. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Chuqin Wang, Felix Lebrun, Zhendong Fan / Naiset – Yingsha Sun, Meng Chen, Hina Hayata
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Pöytätennis on nopeatempoinen sekä poikkeuksetta sisällä pelattava mailapeli, joka juontaa juurensa tenniksestä. Pelialustana toimii pöytä, jonka keskellä on matalahko verkko. Pelaajien tehtävä on lyödä pienehköllä mailalla erittäin kevyttä palloa vastustajan kenttään siten, että pallo pomppaa pöydän pinnasta eikä vastustaja onnistu palauttamaan sitä sääntöjen mukaisella tavalla. Pöytätennistä pelaa yli 40 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa ja se lukeutuu maailman suosituimpiin urheilulajeihin.

Olympialaisissa pöytätennis eli tuttavallisemmin ”pingis” on ollut mukana vuodesta 1988 lähtien. Pöytätenniksessä kilpaillaan sekä miesten että naisten kaksin- ja nelinpelissä. Mukana on nykyään myös joukkuepelimuoto. Historian saatossa menestynein maa olympiatenniksessä on Kiina.

Kaksinpelit eli 1 vs 1 ottelut pelataan paras seitsemästä eräsysteemillä, jossa ensimmäinen pelaaja, joka saa 11 pistettä (kahden pisteen erolla), voittaa erän. Se kumpi voittaa ensimmäisenä neljä erää, voittaa koko pelin. Nelinpelissä pelaajat lyövät palloa vuorotellen ja ottelun voittaa se pari, kumpi onnistuu nappaamaan ensimmäisenä itselleen kolme erää.

Joukkueottelut koostuvat neljästä kaksinpelistä ja yhdestä nelinpelistä, joista jokainen pelataan paras viidestä -systeemillä. Jokaisessa joukkueessa on kolme pelaajaa ja ottelut päättyvät, kun toinen joukkueista on onnistunut voittamaan kolme yksittäistä peliä.

Pöytätennis olympialaiset
Kuva: Sports Illustrated

🔹 Ratsastus

Ajankohta: 27.7. – 6.8.
🏆 Seuraa näitä: Suomalaiset + Rosalind Canter, Tom McEwen, Henrik Von Eckermann, Jerome Guery, Isabell Werth, Peter Fredricson, Harrie Smolders, Charlotte Fry
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Kenttäratsastus – Veera Manninen, Sanna Siltakorpi, Elisabet Ehrnrooth (varaedustaja) / Kouluratsastus – Emma Kanerva, Henri Ruoste, Joanna Robinson

Ratsastus on ollut mukana olympialaisissa yhtäjaksoisesti vuodesta 1912 lähtien, jolloin se palasi ohjelmaan pienen tauon jälkeen. Ensimmäisen kerran ratsastuksessa kisailtiin jo vuonna 1900. Naiset ovat saaneet osallistua kaikkiin ratsastuskilpailuihin vuodesta 1964 lähtien.

Ratsastus onkin yksi harvoista lajeista, joissa miehet sekä naiset kilpailevat samoissa sarjoissa tasa-arvoisin ehdoin. Olympialaisissa ratsastuksessa nähdään kolmea eri lajityyppiä, joissa siis kaikissa miehet ja naiset kilpailevat sekaisin: Esteratsastus, kouluratsastus sekä kenttäratsastus. Menestyneimmät maat olympiaratsastuksessa ovat Saksa, Ruotsi sekä Ranska.

Ratsastus olympialaisissa
Kuva: USA Today´s FTW

🔸 Rugby

Ajankohta: 24.7. – 30.7.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Antoine Dupont, Michael Hooper / Naiset – Ilona Maher, Portia Woodman
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Rugby on jalkapalloa sekä jefua muistuttava fyysinen laji, jossa pelivälineenä toimii soikea pallo. Palloa täytyy kuljettaa joko kantamalla, potkimalla tai taaksepäin syöttämällä. Syöttäminen eteenpäin on kiellettyä. Pisteitä rugbyssä saa joko kuljettamalla pallon vastustajan maaliviivan yli tai potkaisemalla pallo haarukkaan.

Ensimmäisen kerran rugby oli mukana olympialaisissa jo vuonna 1900. Vuoden 2016 olympialaisista lähtien rugbyä on pelattu 7 vs 7 pelimuotona. Tämä niin sanottu rugby7 on nopeatempoisempi, intensiivisempi sekä ottelumitaltaan lyhyempi (ottelut kestävät 14 minuuttia) kuin mitä perinteinen rugby. Pelimuodon vaihdoksesta huolimatta, rugby on kuitenkin nyt toistaiseksi viimeistä kertaa mukana olympialaisissa, kun se tämän kesän jälkeen poistetaan ohjelmasta kokonaan.

Rugbyn olympiahistorian aikana lajin menestyneimmät maat ovat Ranska, Australia sekä USA. Miesten puolella Pariisiin ennakkosuosikkeina lähtee tänä kesänä Ranska, Argentiina sekä Uusi-Seelanti ja naisissa Uusi-Seelanti, Australia sekä Ranska.

”Rugby Sevenissä” pisteitä jaetaan samoin tavoin kuin normaalistikin rugbyssä:

Try: Jos pelaaja saa kuljetettua sekä painettua pallon maahan vastustajan maalialueella, saa joukkue tästä viisi pistettä.

Conversio: Conversio eli potku on kahden pisteen arvoinen. Jos joukkue saa tehtyä ensiksi yllä mainitun try:n, saa joukkue vielä sen jälkeen yrittää kahden pisteen arvoista conversio-potkua vastustajan haarukkaan, ikään kuin jefussakin.

Drop-Goal: Pelitilanteessa palloa kantava pelaaja voi myös potkaista pallon maalitolppien väliin, jolloin se tuo joukkueelle kolme pistettä.

Penalty: Mahdollisissa riketilanteissa tuomittava rangaistuspotku eli penalty on drop-goalin tavoin kolmen pisteen arvoinen.

Rugby olympialaisissa
Kuva: Eurosport

🔹 Rullalautailu

⏰ Ajankohta: 27.7 – 28.7. + 6.8. – 7.8.
🏆 Seuraa näitä:
Miehet – Keegan Palmer, Sora Shirai, Jagger Eaton, Nyjah Huston, Yuto Horigome / Naiset – Heili Sirviö, Coco Yoshizawa, Liz Akama, Rayssa Leal, Arisa Trew, Sky Brown
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa:
Heili Sirviö

Rullalautailu eli skeittaus jatkaa Pariisin 2024 olympialaisten ohjelmassa Tokion 2020 olympiadebyyttinsä jälkeen. Kyseessä on vielä verrattain nuori, mutta erittäin näyttävä sekä suosittu laji, joka kehittyi omanlaisekseen aikanaan USA:ssa surffauksen kautta. Laji nauttii valtavaa suosiota etenkin nuorison keskuudessa ja päällimmäisenä tarkoituksena siinä on liikkua niin sanotulla skeittilaudalla tehden samalla erilaisia temppuja.

Olympialaisissa skeittauksessa nähdään yhteensä neljä eri kilpailutapahtumaa, kun miehet ja naiset kilpailevat sekä street, että park-kilpailussa. Kilpailut koostuvat alkueristä sekä finaalista. Urheilijoiden tavoitteena on suorittaa mahdollisimman tyylikkäitä temppuja, jotka täyttää tarvittavat kriteerit, kuten vaikeusasteen, nopeuden ja liikkeiden valikoiman. Eniten pisteitä tuomaristolta kerännyt voittaa.

Skeittaus olympialaisissa
Kuva: Canadian Olympic Committee

🔸 Soutu

Ajankohta: 27.7 – 3.8
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Oliver Zeidler, Hamish Bond, Kjetil Borch, Hugo Boucheron, Damir Martin, Valent Sinkovic & Martin Sinkovic / Naiset – Grace Prendergast & Kerri Gowler, Helen Glover, Karolien Florijn
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Soutu on varmasti monille tuttu laji, jossa airoja käyttämällä soudetaan venettä tai sitä vastaavaa kulkuneuvoa erilaisissa vesistöissä ja vesiolosuhteissa. Soutu eroaa monista muista lajeista siten, että siinä liikutaan selkä menosuuntaan päin ja maali ylitetään täten aina selkä edellä.

Soutu on ollut mukana olympialaisissa vuodesta 1900 lähtien eli melkein nykyaikaisten olympialaisten alusta saakka. Sen piti olla mukana jo vuonna 1896, mutta tällöin huonot sääolosuhteet pakottivat perumaan lajin. Naiset tulivat mukaan soudun olympiaohjelmaan vasta vuonna 1976. Historiansa saatossa lajia on hallinnut erityisesti USA, mutta muun muassa myös Saksa sekä Iso-Britannia ovat menestyneet hyvin.

Souturatojen pituudet ovat olympialaisissa sekä miehillä, että naisilla sama 2000 metriä ja matkaa taitetaan joko yksin tai 2, 4 tai jopa 8 hengen ryhmissä. Eri kilpailumuotoja on soudussa paljon ja esimerkiksi osassa kilpaillaan siten, että urheilijoilla on käytössään vain yksi airo molemmille käsille, kun taas toisissa kilpailumuodoissa käytössä on kaksi airoa eli kummallekin kädelle omansa. Suurissa kahdeksan hengen kilpailuissa soutajien ohella joukkueeseen kuuluu myös perämies, joka ohjaa venettä ja muita joukkueen jäseniä. Venettä ohjataan pienellä peräsimellä, joka on kiinnitetty yhden soutajan jalkaan vaijerilla.

Soutu olympialaisissa
Kuva: The Lantern

🔹 Sulkapallo

Ajankohta: 27.7 – 5.8
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Yugi Shi, Viktor Axelsen, Jonatan Christie, Anders Antonsen / Naiset – Se-Young An, Yufei Chen, Carolina Marin, Tzu-Ying Tai, Akane Yamaguchi
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Kalle Koljonen

Sulkapallo on nopeatempoinen mailapeli, jossa tavoitteena on saada sulkapallo verkon yli vastapuolen rajojen sisäpuolelle siten, ettei vastustaja onnistu palauttamaan palloa takaisin. Kyseessä on maailmanlaajuisesti suosittu laji, joka kiinnostaa ja liikuttaa ihmisiä nuorista vanhoihin.

Sulkapallo teki olympiadebyyttinsä vuoden 1972 olympialaisissa ja on kuulunut olympialajien joukkoon yhtäjaksoisesti vuodesta 1992 lähtien. Lajia on hallinnut vuosien varrella vahvasti Kiina. Olympialaisissa sulkapallossa kilpaillaan miesten sekä naisten kaksin- ja nelinpelissä kuin myöskin sekanelinpelissä. Ottelut pelataan 21 pisteeseen saakka paras kolmesta systeemillä eli se pelaaja tai joukkue, kumpi voittaa ensimmäisenä kaksi erää, voittaa koko ottelun.

Sulkapallo olympialaisissa
Kuva: BBC

🔸 Taekwondo

⏰ Ajankohta: 7.8. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä:
Miehet – Mohamed Khalil Jendoubi, Ulugbek Rashitov, Cheick Sallah Cisse, Simone Alessio, Bradly Sinden / Naiset – Panipak Wongpattanakit, Luo Zongshi, Sarah Chaari, Althea Laurin, Magda Wiet-Henin
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa:
Ei suomalaisia

Taekwondo on Koreasta lähtöisin oleva kamppailulaji, jossa hyödynnetään muun muassa potkuja, lyöntejä sekä torjuntoja. Olympialaisten virallisena lajina se on ollut mukana vuodesta 2000 lähtien. Eniten menestystä tuona aikana lajin parissa on kerännyt Etelä-Korea, mutta myös Kiina ja USA on pärjännyt hyvin.

Taekwondon päällimmäisenä tavoitteena on pyrkimys lyödä tai potkaista vastustajaansa samalla kun yrittää suojata itseään vastustajan hyökkäyksiltä. Taekwondon tunnistaa helpoiten nopeasti peräkkäin tulevista potku- ja lyöntiliikkeistä. Ottelut käydään kahdeksankulmaisella taistelumatolla ja otteluiden kesto on 3 X 2 minuuttia. Kilpailijat jaetaan taekwondossakin eri luokkiin painojensa mukaan.

Pisteitä kilpailijat saavat ottelussa käytettyjen tekniikoiden sekä liikkeiden vaikeusasteen mukaan. Esimerkiksi potku päähän arvotetaan korkeammalle, mitä lyönti vartaloon. Lisäksi esimerkiksi pyörimispotkusta eli ”spinning kickistä” urheilija palkitaan lisäpisteillä. Kilpailijoille voidaan kuitenkin myös tuomita rangaistuksia erilaisista virheitä. Ottelun voittaa lopulta se pelaaja, kumpi on onnistunut keräämään itselleen enemmän pisteitä.

Taekwondo olympialaisissa
Kuva: Nippon

🔹 Taitouinti

⏰ Ajankohta: 5.8. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä:
Alisa Ozhogina & Iris Tio Casas, Noortje de Brouwer & Bregje de Brouwer
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa:
Ei suomalaisia

Taitouinti on uinnin kilpailumuoto, jossa kilpailijat tekevät uima-altaassa musiikin tahdissa erilaisia akrobaattisia liikkeitä, jotka vaativat erityisesti hyvää koordinaatiota, uimataitoa, kestävyyttä sekä voimaa. Osa liikkeistä tehdään myös veden alla, joten hapenottokyvynkin tulee olla kunnossa. Ohjelmat koostuvat monipuolisesti erilaisista näyttävistä liikesarjoista, kuten heitoista, kierteistä, nostoista sekä hypyistä. Yksi ohjelma voi kestää jopa viisi minuuttia, joten laji vaatii urheilijoilta myös hyvää fyysistä kuntoa.

Olympialaisissa taitouinti nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1984 ja sen jälkeen se on pysynyt ohjelmassa vakituisesti. Alun perin taitouintikilpailuita oli myös miehille, mutta tänä päivänä olympialaisissa nähdään vain naisten pariuinti sekä joukkueohjelma.

Kilpailut käydään noin 30 x 20 metrin kokoisella alueella vähintään 3 metrin syvyisessä vedessä. Parikilpailut koostuvat niin sanotuista teknisestä osuudesta sekä vapaasta osuudesta. Joukkueohjelmassa on näiden ohella myös akrobaattinen osuus. Ohjelmia arvioi tuomaristo, jotka huomioivat arvioinnissaan erilaisia kriteerejä, kuten liikkeiden vaikeusaste, toteutus, yhtenäisyys sekä taiteellisuus. Eniten pisteitä tuomaristolta kerännyt pari tai joukkue luonnollisesti voittaa.

Taitouinti olympialaisissa
Kuva: Team USA

🔸 Tennis

⏰ Ajankohta: 27.7 – 4.8.
🏆 Seuraa näitä:
Miehet – Carlos Alcaraz, Novak Djokovic, Rafael Nadal, Alexander Zverev, Grigor Dimitrov / Naiset – Iga Swiatek, Coco Gauff, Elena Rybakina, Mirra Andreeva, Jasmine Paolini
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa:
Ei suomalaisia

Tennis on äärimmäistä taitoa sekä fyysistä kuntoa vaativa mailapeli, jossa pelaajien tavoitteena on lyödä palloa kentän keskellä sijaitsevan verkon yli vastustajan kenttään siten, että se osuu sallittujen rajojen sisäpuolelle eikä vastustaja saa palautettua palloa.

Tennis on muun muassa golfin ohella yksi maailman suosituimmista sekä kilpailullisimmista lajeista ja se on ollut mukana olympiaohjelmassakin yhtäjaksoisesti vuodesta 1984 lähtien. Sitä ennen tennis oli ohjelmassa myös vuosina 1896 – 1924 sekä vuonna 1968. Menestyneimmät maat olympiatenniksessä ovat USA sekä Iso-Britannia. Olympiatennis koostuu nykyään miesten ja naisten kaksin- sekä nelinpeleistä kuin myöskin sekanelinpelistä. Ottelut pelataan paras kolmesta systeemillä eli ensimmäisenä kaksi erävoittoa ottanut pelaaja tai pelaajapari voittaa ottelun.

Miesten kaksinpelissä suurimpana voittajasuosikkeina Pariisiin lähtee espanjalainen Carlos Alcaraz sekä kukapa muukaan kuin serbialainen ”goat” Novak Djokovic. Naisten puolella valtavana ennakkosuosikkina kisaan lähtee Puolan Iga Swiatek, suurimpina haastajinaan USA:n Coco Gauff sekä Kazakstanin Elena Rybakina. Miesten kaksinpelin hallitseva mestari on Alexander Zverev ja naisissa Belinda Bencic.

Tennis olympialaisissa
Kuva: USA Today

🔹 Triathlon

⏰ Ajankohta: 30.7. – 31.7. + 5.8.
🏆 Seuraa näitä:
Miehet – Alex Yee, Hayden Wilde, Kristian Blummenfelt, Dorian Coninx / Naiset – Beth Potter, Cassandre Beaugrand, Flora Duffy, Taylor Knibb
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa:
Ei suomalaisia

Triathlon on rajua henkistä sekä fyysistä kuntoa mittaava urheilulaji, jossa yhdistyy uinti, pyöräily sekä juoksu. Olympialaisissa laji on ollut mukana vuodesta 2000 lähtien, joten kyseessä on vielä verrattain tuore laji olympianäyttämöillä. Kuten tiedämme, olympialaisissa nähdään toinen toistaan kovempia lajeja, mutta kiistatta triathlon lukeutuu aivan kärkipäähän, mitä urheilijoiden äärirajoille viemiseen tulee. Siksi tätä lajia katsoessa, saattaa jopa kotisohvallakin hieman hiki alkaa virrata sekä hengitys tihentyä.

Triathlon koostuu olympialaisissa kolmesta eri kilpailusta: naisten sekä miesten yksilökilpailusta ja sekaviestistä. Yksilökilpailu sisältää 1500 metriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä sekä 10 kilometriä juoksua. Ensimmäisenä urheilijana maaliviivan ylittänyt voittaa. Sekaviestissä joukkueissa on kaksi miestä sekä kaksi naista ja matkat ovat 300 metriä uintia, 6.8 kilometriä pyöräilyä sekä kaksi kilometriä juoksua. Parhaiten tästä rutistuksesta suoriutunut joukkue voittaa.

Triathlon olympialaisissa
Kuva: MapQuest

🔸 Uimahypyt

⏰ Ajankohta: 27.7. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä:
Miehet – Tom Daley, Cao Yuan / Naiset – Quan Hongchan, Maddison Keeney & Annabelle Smith
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa:
Ei suomalaisia

Uimahypyt on uintilaji, jossa kilpailijat tekevät hyppyalustalta / ponnahduslaudalta erilaisia akrobaattisia hyppyjä veteen, jotka tuomaristo arvostelee. Laji vaatii urheilijoilta erityisesti hyvää koordinaatiokykyä sekä kehonhallintaa. Olympialaisissa uimahypyt on ollut mukana jo vuodesta 1904 lähtien. Eniten menestystä lajissa on onnistunut keräämään USA.

Olympialaisissa uimahypyissä nähdään useita eri kilpailuja, joissa eroja nähdään muun muassa hyppykorkeudessa ja hyppyalustassa. Lisäksi osa kilpailuista käydään yksin sekä osa parikilpailuna. Yhteensä eri kilpailuja nähdään kahdeksan, joista neljä on miesten sekä neljä naisten kilpailuja: 3 metrin ponnahduslauta (miehet ja naiset: yksilö & parikilpailu), 10 metrin alusta/kerroskilpailu (miehet ja naiset: yksilö & parikilpailu). Kilpailijoiden suorituksia arvostellaan muun muassa niiden liikkeiden, vaikeusasteen sekä yhteneväisyyden (parikilpailussa) perusteella ja eniten pisteitä kerännyt kilpailija / pari voittaa.

Uimahypyt olympialaisissa
Kuva: Canadian Olympic Committee

🔹 Uinti

⏰ Ajankohta: 27.7. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä:
Miehet – Leon Marchand, Haiyang Qin, Bobby Finke, David Popovici, Cameron McEvoy, Kristof Rasovszky / Naiset – Kathleen Ledecky, Gretchen Walsh, Summer McIntosh, Sarah Sjostrom, Kaylee McKeown, Mollie O Callaghan, Regan Smith, Sharon Van Rouwendaal
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa:
Matti Mattsson (200m rintauinti), Ida Hulkko (100m rintauinti)

Uinti kuuluu niihin olympialajeihin, jotka ovat olleet mukana ohjelmassa nykyaikaisten olympialaisten alusta saakka (vuodesta 1896). Naisten uinti lisättiin ohjelmaan vuonna 1912. Kautta aikojen menestynein maa olympiauinnissa on ylivoimaisesti USA ja tunnetuin sekä menestynein yksittäinen urheilija jenkkien Michael Phelps (28 mitalia, joista 23 kultaa).

Olympialaisissa uinnissa nähdään laaja valikoima eri uintikilpailuita sekä -tyylejä, joissa kilpailijat pääsevät taistelemaan mitaleista. Kilpailut järjestetään 50 metrin pituisessa altaassa, mutta kilpailumatkat vaihtelevat aina 50 metristä 1500 metriin. Uintikilpailuita on sekä yksilö-, että viestikilpailuita ja uintitekniikoina nähdään vapaauinti, rintauinti, perhosuinti, selkäuinti ja sekauinti. Viimeisenä edellä mainituista sisältää kaikkia neljää eri uintitekniikkaa. Hyvän uintitekniikan ohella laji vaatii kilpailijoiltaan etenkin voimaa, kestävyyttä sekä räjähtävyyttä. Uintilajit voittaa aina luonnollisesti se urheilija, joka suorittaa matkan kaikista nopeimmin.

Olympiauintilajeihin kuuluu myös maratonuinti, jossa on oma kilpailunsa sekä miehille, että naisille. Maratonuinti kisataan muista uintilajeista poiketen ulkona avovesiympäristössä ja matkana on 10 kilometriä.

Uinti olympialaisissa
USA Today

🔸 Vesipallo

⏰ Ajankohta: 27.7. – 11.8.
🏆 Seuraa näitä:
Miehet – Thomas Vernoux, Gergo Zalanki, Dusan Mandic, Francesco Condemi, Bernat Sanahuja Carne, Ryder Dodd / Naiset – Sabrina van der Sloot, Elena Ruiz, Rita Keszthelyi, Maggie Steffens, Simone van de Kraats
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa:
Ei suomalaisia

Vesipallo on nimensä mukaisesti vedessä (uima-altaassa) pelattava pallopeli, joka on ollut mukana olympiaohjelmassa vuodesta 1900 saakka. Naisten vesipallo nähtiin olympialaisissa ensimmäistä kertaa vuonna 2000. Eniten menestystä olympiavesipallossa on onnistunut keräämään Unkari sekä Italia.

Vesipallossa kaksi seitsemänhenkistä joukkuetta (6 kenttäpelaajaa + 1 maalivahti) kohtaa toisensa kolmen metrin syvyisessä altaassa, jonka mitat vaihtelevat 20×10 sekä 30×20 välillä. World Aquaticsin hyväksymät ottelut vaativat 30×20 metrin altaan miehille ja 25×20 metrin altaan naisille.

Ottelun kesto on 32 minuuttia ja peliaika on jaettu neljään kahdeksan minuutin erään. Pelaajat saavat pitää palloa hallussa vain yhdellä kädellä ja ainoastaan maalivahdilla on oikeus käyttää kahta kättä samaan aikaan. Molemmilla joukkueilla on vuoron perään 30 sekunnin hyökkäysvuoro tai toisin sanoen pallonhallintajakso. Jos sinä aikana joukkue ei onnistu tuottamaan laukausta / maalitilannetta, pallonhallinta siirtyy vastustajalle, kello nollataan ja 30 sekunnin aika lähtee käyntiin uudelleen. Ottelun voittaa luonnollisesti se joukkue, kumpi onnistuu tekemään enemmän maaleja.

Toisin kuin voisi alkuun kuvitella, vesipallo on erittäin fyysinen kontaktilaji, joka vaatii urheilijoilta tietysti hyvää uimataitoa, paljon voimaa, kestävyyttä kuin myöskin joukkueena hyvää taktiikkaa. Pariisin vesipallokarkeloihin miehissä ennakkosuosikkina lähtee Unkari, Espanja sekä Italia ja naisissa puolestaan suurin voittajasuosikki on USA.

Vesipallo olympialaisissa
Kuva: ESPN

🔹 Telinevoimistelu

Ajankohta: 27.7. – 5.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Brody Malone, Frederick Richard, Lukas Dauser / Naiset – Simone Biles, Sunisa Lee, Shilese Jones
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Telinevoimistelu on äärimmäistä kehonhallintaa sekä akrobaattista taitoa vaativa urheilulaji, joka on ollut mukana olympialaisissa aina vuodesta 1896 lähtien. Naisten kilpailu tuli mukaan vuonna 1928. Eniten menestystä lajissa olympiahistorian aikana on niittänyt USA sekä Neuvostoliitto.

Telinevoimistelu koostuu olympialaisissa useista eri kilpailutapahtumista, joissa eroja nähdään muun muassa käytössä olevissa telineissä. Lisäksi miesten sekä naisten välillä nähdään kilpailutapahtumissa pieniä eroja. Tutuimpia sekä yleisimpiä telinevoimistelun telineitä ovat permanto, puomi, renkaat, rekki, hyppy sekä ”hevonen”. Osa kilpailuista käydään yksin ja osa joukkueena. Kilpailijoiden suorituksia arvioi eri kriteerein tuomaristo ja eniten pisteitä kerännyt urheilija tai joukkue voittaa.

Telinevoimistelu olympialaisissa
Kuva: Canadian Olympic Committee

🔸 Rytminen voimistelu

Ajankohta: 8.8. – 10.8.
🏆 Seuraa näitä: Darja Varfolomeev, Sofia Raffaeli, Viktoriia Onopriienko
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Rytminen voimistelu on voimistelun alalaji / kilpailumuoto, joka lisättiin olympiaohjelmaan vuonna 1984. Rytmisessä voimistelussa tehdään joko yksin tai joukkueena erilaisia näyttäviä sekä vaativia liikeratoja musiikin tahdissa. Esityksissä käytetään myös erilaisia välineitä, kuten vanteita, palloja, nauhoja tai keiloja. Kyseessä on aina ollut vain naisten kilpailema laji.

Olympialaisten yksilökilpailuissa voimistelijat esiintyvät neljä kertaa, käyttäen jokaista välinettä kerran. Esitysten tulee olla 75-90 sekuntia pitkiä. Joukkuekilpailuissa viiden voimistelijan joukkue esiintyy puolestaan kahdesti. Ensimmäisessä ohjelmassa voimistelijat käyttävät vain yhtä ja samaa välinettä, kun taas toisessa esityksessä käytössä on useita eri välineitä. Esitykset arvioidaan ohjelman vaikeusasteen / sisällön (D-pisteet), taiteellisuuden (A-pisteet) sekä suorituksen (E-pisteet) mukaan. Eniten pisteitä keränneet luonnollisesti voittaa.

Rytminen voimistelu olympialaisissa
Kuva: The Christian Science Monitor

🔹 Trampoliinivoimistelu

Ajankohta: 2.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Ivan Litvinovich, Dylan Schmidt, Wang Zisai, Yan Langyu / Naiset – Anzhela Bladtceva, Bryony Page, Hu Yicheng, Zhu Xueying
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Ei suomalaisia

Trampoliinivoimistelu on hyvää koordinaatiota, tasapainoa, tekniikkaa, tarkkuutta sekä voimaa vaativa voimistelulaji, joka on ollut mukana olympialaisissa vuodesta 2000 lähtien. Olympialaisissa trampoliinivoimistelussa nähdään kaksi kilpailua: Yksi miehille ja yksi naisille.

Kilpailijat pomppivat trampoliinilla jopa yli 8 metrin korkeuteen tehden samalla näyttäviä sekä vaativia liikkeitä, kuten spinnejä eli pyörähdyksiä sekä voltteja. Esityksessä kilpailijat suorittavat yhteensä noin kymmenestä elementistä koostuvan ohjelman, joka sitten pisteytetään sen vaikeusasteen sekä ”air timen” eli ilmassa vietetyn ajan mukaan. Pariisissa trampoliinivoimistelun mitaleista kamppaillaan vain yhtenä päivänä (Perjantai 2.8.), joten mikäli lajia mielii seurata, niin kannattaa ottaa kyseinen päivämäärä muistiin.

Trampoliinivoimistelu olympialaisissa
Kuva: Rebound Products

🔸 Yleisurheilu

Ajankohta: 1.8. – 11.8.
🏆 Seuraa näitä: Miehet – Suomalaiset + Jakob Ingebrigtsen, Armand Duplantis, Ryan Crouser, Noah Lyles / Naiset – Suomalaiset + Elaine Thompson-Herah, Sifan Hassan
🇫🇮 Suomalaiset Olympialaisissa: Miehet – Oliver Helander, Lassi Etelätalo, Toni Keränen, Urho Kujanpää, Elmo Lakka, Topi Raitanen, Aku Partanen / Naiset – Silja Kosonen, Wilma Murto, Reetta Hurske, Lotta Harala, Ella Junnila, Nathalie Blomqvist, Viivi Lehikoinen, Camilla Richardsson, Anni-Linnea Alanen, Lotta Kemppinen, Suvi Koskinen, Elina Lampela, Sara Lappalainen, Ilona Mononen, Eveliina Määttänen, Senni Salminen, Krista Tervo, Saga Vanninen

Yleisurheilu kuuluu olympialaisten alkuperäisiin lajeihin eli se on ollut mukana nykyaikaisten olympialaisten alusta (v. 1896) saakka. Naisten yleisurheilu tuli mukaan olympiaohjelmaan vuonna 1928. Monille olympialaisista tuleekin varmasti ensimmäisenä mieleen yleisurheilu ja kyseessä onkin yksi kisojen seuratuimpia lajeja. Mitaleissa mitattuna menestynein maa olympiayleisurheilussa on selkeästi USA. Knoppitietona mainittakoon, että Suomi on hienosti kautta aikojen mitalitaulukon neljäs. Iso syy tähän on Paavo Nurmen uroteot, sillä ”lentävä suomalainen” saavutti fantastiset yhdeksän kultaa ja kolme hopeaa. Nurmi on yleisurheilun olympiahistorian menestynein urheilija mitaleissa mitattuna.

Kuten tiedetään, yleisurheilu pitää sisällään useita eri lajeja, kuten juoksu-, hyppy-, kävely-, yhdistelmä- sekä heittolajeja. Lukuisten eri kilpailuiden vuoksi yleisurheilussa nähdään eniten osallistujia olympialaisissa. Suomalaisten osalta myös Pariisin olympialaisiin saadaan vahva edustus, joka tietysti lisää lajin seurattavuuden mielenkiintoa.

Yleisurheilu olympialaisissa
Kuva: The New Yorker

Käytetyt lähteet: Paris2024, Wikipedia

📅 Olympialaiset 2024 – Ohjelma ja aikataulu

Alapuolelta näet kuvan olympialaisten kisaohjelmasta ja minä päivinä mitäkin urheilulajeja on tarjolla. Kisojen kulkua sekä ohjelmaa voi seurata kätevästi muun muassa myös Pariisin olympialaisten virallisilta nettisivuilta.

Olympialaiset 2024 ohjelma

📺 Pariisin Olympialaiset televisiointi

Pariisin 2024 olympialaisten televisiointi Suomessa on jaettu Warner Brosin, Discoveryn ja Ylen välillä. Discovery omistaa olympialaisten mediaoikeudet Euroopassa vuoteen 2024 saakka, mutta on sopinut yhteistyöstä Ylen kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että Discovery näyttää yksinoikeudella tietyt lajit, mutta muuten lähetykset on katsottavissa myös Ylen kautta.

Suomalaiset voivat seurata olympialaisia sekä televisiosta että verkosta. Discoveryn kanavat ja suoratoistopalvelut, kuten Eurosport, Max, Discovery+ ja Dplay, tarjoavat laajan valikoiman olympialaisten sisältöä. Yle puolestaan näyttää olympialaisia Yle TV1:llä, Yle TV2:lla, Yle Areenassa ja lähetykset ovat kuunneltavissa myös Yle Puheella.

📝 Olympialaiset 2024 – Vedonlyönti

Perinteiseen tapaan myös vedonlyönti kuuluu isosti olympialaisiin. Vetoja pääsee iskemään kattavasti eri bookkereilla muun muassa lajien voittajista, urheilijoiden suorituksista ja sijoituksista, H2H-vedoista sekä eri maiden mitalien määristä. Lisäksi hieman lajista riippuen, kisa/ottelutapahtumiin pääsee osallistumaan monipuolisesti erilaisten vetovaihtoehtojen muodossa.

Foorumillamme keskustelu käy kuumana läpi kisojen ja myös vedonlyöntivihjeitä satelee vihjeosioon säännöllisesti. Halutessasi voit jäsenenä lisätä omat vihjeesi muiden joukkoon!

Ladataan vihjettä, odota hetki...
Ladataan vihjettä, odota hetki...

🏅 Mikä maa voittaa eniten mitaleita?

(Kertoimet päivitetty 24.7.2024)

MaaKerroinBookkeri
🇺🇸 USA1.05Budsino
🇨🇳 Kiina11.00PowerUp
🇯🇵 Japani50.00MaxxWin
🇬🇧 Iso-Britannia51.00Winnerz
🇫🇷 Ranska100.00PowerUp
🇦🇺 Australia190.00MaxxWin
🇮🇹 Italia190.00Budsino
🇩🇪 Saksa250.00Winnerz
🇳🇱 Hollanti330.00MaxxWin
🇰🇷 Etelä-Korea1000.00Budsino

Olympialaiset 2024 - Vedonlyönti
Loading animation

UKK- Usein Kysytyt Kysymykset

1️⃣ Missä kesän 2024 olympialaiset järjestetään?
2️⃣ Montako lajia olympialaisissa on?
3️⃣ Kuinka monta urheilijaa olympialaisissa on?
4️⃣ Mikä on olympialaisten uusin laji?
5️⃣ Mistä näkee olympialaiset 2024?
6️⃣ Missä lyödä vetoa olympialaisista?
7️⃣ Milloin on olympialaiset 2024?
8️⃣ Mikä maa on voittanut eniten mitaleita olympialaisissa?
9️⃣ Kuka on keksinyt olympialaiset?
1️⃣0️⃣ Onko Suomessa järjestetty koskaan olympialaisia?