Jammin' Jars 2
- Pelinvalmistaja
- Push Gaming
- Nimi
- Jammin' Jars 2
- Feature Buy
- Ei
- Julkaistu
- 2021-06-02
- Pelityyppi
- Video Slots
- Mobiiliversio
- Kyllä
- Tetris-slotti
- Kyllä
- Wildit
- Kyllä
- Rullat
- 8
- Sticky wildit
- Ei
- Rivit
- 8
- Scatterit
- Kyllä
- Voittolinjat
- 0
- Ilmaiskierrokset
- Kyllä
- Palautus%/RTP
- 96,40
- Bonuspeli
- Ei
- Varianssi
- High
- Progressiivinen jackpot
- Ei
- Minimipanos
- 0,10
- Erikoistoiminto
- Kyllä
- Max. panos
- 100,00
- Automaattipeli
- Kyllä
- Maksimivoitto
- 50000
- Päivitetty
- 27.9.2022
Arvostelu
Jammin’ Jars 2 on Push Gamingin valmistama korkean varianssin videoslotti, joka julkaistiin netti- ja mobiilikasinoilla vuoden 2021 touko-kesäkuun vaihteessa.
Kun esimerkiksi NetEnt ja Play’n GO aloittivat heti uuden vuosikymmenen alussa erilaisten jatko-osien ja/tai megaways-päivitysten tekemisen, niin lopulta oli kai vain ajan kysymys, että milloin Push Gaming infoaa Jammin’ Jarsin jatko-osasta. Sitä saatiin odotella suurin piirtein vuosien 2020-2021 taitteeseen, josta otti vielä puolisen vuotta sen viralliseen julkaisuun.
Pelisarjan ykkösosaa voitaneen pitää yhtenä 2010-luvun jälkimmäisen puoliskon suosituimmista videosloteista. Tai jos rajataan pelkästään grid-slotteihin, niin siinä kategoriassa se oli aivan varmasti TOP5-tason peli yhdessä Gemixin ja Reactoonzin kanssa – jotka nekin ovat sattumalta saaneet sittemmin jatko-osat.
Jos ei kerrasta toiseen (esimerkkinä NetEntin Dead or Alive II), niin läheskään aina tällaiset jatko-osat eivät kerää mitään valtavan suurta suosiota. Monen pelin kohdalla sen ymmärtääkin, jos palautusprosenttia tai maksimivoittoa on hilattu liian alas. Toinen virhe on sitten, että ykkös- ja kakkososien eroavaisuudet ovat liian suuret. Yllä mainittu Dead or Alive 2 oli siinä mielessä loistava päivitys alkuperäiselle länkkäripelille, että peruspeli oli jätetty periaatteessa täysin ennalleen ja tavallaan myös ilmaiskierrostoimintokin, johon oli nyt tarjolla kuitenkin pari lisävaihtoehtoakin.
Miltä sitten Jammin’ Jars 2 näyttää näin äkkiseltään, niin ainakaan Push Gaming ei ole mennyt mitenkään ryminällä metsään. Vaikka pelissä onkin enemmän sisältöä, niin ulkoisesti kuin muiltakin ominaisuuksiltaan se muistuttaa edeltäjäänsä. Maksimivoitto on selvästikin korkeampi (50 000 x panos), kun taas palautusprosentti (96,40 %) on pitkässä juoksussa pari kymmenystä pienempi. Jos äskeistä puolustellaan jotenkin, niin jo ykkösosassa se oli huomattavan korkea ja vieläkin vähintäänkin keskiverto. Kirjoitamme palautusprosentista lisää myöhemmin.
Se pohjustuksesta, joten jatketaan seuraavassa tarkempiin yksityiskohtiin, joissa käymme tekstein ja kuvin läpi peruspelin sekä nuo bonus-, erikois- ja ilmaiskierrostoiminnot ennen lopullista yhteenvetoa.
Yksityiskohtia Jammin’ Jars 2 -pelistä
Jammin’ Jars 2 on 8×8-suuruiseen ruudukkoon rakennettu grid-slotti, jossa on paikat 64:lle voitto ja/tai erikoiskuviolle. Varsinaisia voittolinjoja ei ole ollenkaan vaan voittoyhdistelmät voivat muodostua mihin kohtaan ruudukkoa tahansa, kunhan minimissään viisi voittokuviota tai niiden ja wildien sekoituksia ovat kosketuksissa toistensa kanssa.
Edelliseen liittyvät rikkoutuvat voittoyhdistelmät, jotka ovatkin tuttu näky niin ruudukko- kuin megaways-peleissäkin. Se tarkoittaa sitä, että kaikki voittoyhdistelmässä olevat kuviot rikkoutuvat ja tyhjät ruudut täytetään vastaavasti uusilla sellaisilla. Nämä ketjureaktiot tekevät voittavistakin pelikierroksista keskenään eripituisia, kun uudet tyhjiin paikkoihin pudonneet kuviot voivat jatkaa ketjureaktiota tai lisätä ilmaiskierrostoimintoa varten tarvittavan viimeisen scatter-merkin hidastetun pudotuksen kera.
Voitto- ja erikoiskuvioista puheen ollen niitä ovat matala-arvoisista parempiin luetellen viikunat (siniset), marjat (violetit), persikat (vaaleanpunaiset), melonit, ananakset ja granaattiomenat. Näiden omenoiden arvo on 32 kuvion tai sitä suuremmista yhdistelmistä peräti 1 000 x panos. Sateenkaaren väreissä kuvastetut hillopurkit ovat yhtä aikaa niin wildit kuin scatter-merkitkin. Muina erikoiskuvioina näemme myös pronssi-, hopea- ja kultakolikot sekä kultaiset vinyylilevyt.
Wildeista jatkaakseen mainittakoon voittokertoimet. Aina kun wild on osana voittoyhdistelmää, niin se korottaa omaa voittokerrointaan yhdellä. Ketjureaktion jatkuessa pidemmälle hillopurkki siirtyy viereiseen avoimeen kohtaan. Jos ilmaiskierrostoiminto aktivoituu tässä vaiheessa, niin siinä tapauksessa wildit/scatter-merkit siirretään sinne sellaisenaan kaikkine voittokertoimineen. Huomaathan, että voittokertoimet kertovat myös toisensa.
Erikoistoiminto (Fruit Blast) on miltei samanlainen kuin Jammin’ Jars 1:ssä. Pelaajaa kiusatakseen (tähän kannattaa totutella) peliruudulla voi pelkästään käväistä pelikierroksen alussa tai sen aikana erikoistoimintoon viittaava kultainen animaatio. Jos se kuitenkin käynnistyy, niin silloin ruudukkoon lisätään yksi tai useampi suurikokoinen voittokuvio. Hyvällä tuurilla erikoistoiminto toistuu perätysten samalla pelikierroksella.
Erona ykkösosaan mukana on nyt Razor Sharkin tavoin pronssi-, hopea- ja kultakolikoita omine voittoineen. Kolikot paljastavat kolikkovoiton väliltä 1-1000 x panos. Kolikot on nähtävissä niin satunnaisella peruspelin kierroksella kuin ilmaiskierrostoiminnossakin tai vaihtoehtoisesti vielä yllä mainitussa erikoistoiminnossakin hedelmien/marjojen sijasta. Jotta näistä maksettaisiin voittoja, niin kolikoiden pitää olla vähintäänkin viiden kuvion kasassa. Mikäli kolikot ovat samassa ryhmässä wildien kanssa, niin wildin voittokerroin kertoo niidenkin voitot. Varaudu siihen, että toisinaan kolikot tuntuvat olevan lähinnä muiden voittokuvioiden tiellä, eivätkä juuri koskaan yhdessä ryhmässä.
Kolme tai sitä useampi hillopurkki vie pelaajan Jammin’ Jars 2:n ilmaiskierrostoimintoon. Sillä ei ole merkitystä, että tippuvatko purkit samalla kertaa ruudukkoon vai voittoyhdistelmien jättämiin tyhjiin kohtiin. Ilmaiskierrosten aloitusmäärä on kuusi eikä ne voi uusiutua. Kuten jo sanottua, niin mahdolliset voittokertoimet seuraavat mukaan ilmaiskierroksille. Hillopurkit pysyvät ruudukossa ilmaiskierrostoiminnon loppuun saakka ja niiden määrä voi kasvaa ilmaiskierrosten mittaan. Ilmaiskierrosten suurin jännitys onkin siinä, että missä kodin ruudukkoa hillopurkit liikkuvat – mitä pienemmällä alueella niin sitä parempi – voittokertoimia ajatellen.
Tässä ei ollut kuitenkaan vielä kaikki. Viimeisenä erikoisuutena listaamme Giga Jar -toiminnon. Sitä varten peliruudun vasemmassa laidassa (tietokoneen selain) on mittari, jota täytetään niillä kultaisilla vinyylilevyillä. Levyn jättämä paikka täytetään voitto- tai erikoiskuviolla. Keräilyllä on seuraavanlainen vaikutus palautusprosenttiin ja lopuksi aktivoituvaan Giga Jar -toimintoon.
- Taso 1: Palautusprosentti on nyt 96, 10 %. Kerää 20 uutta levyä tasolle 2.
- Taso 2: Palautusprosentti on nyt 96, 20 %. Kerää 25 uutta levyä tasolle 3.
- Taso 3: Palautusprosentti on nyt 96, 30 %. Kerää 30 uutta levyä tasolle 4.
- Taso 4: Palautusprosentti on nyt 96, 40 %. Kerää 35 uutta levyä tasolle 5.
- Taso 5: MAX-taso.
Ylimmän tason Giga Jar -toiminto avautuu aikaisintaan siinä vaiheessa, kun levyjä on neljännen tason mittarissa 35 kappaletta ja tämän jälkeen ruudukosta poimitaan vielä yksi vinyyliley. Eli siinä missä samaisen pelivalmistajan Wild Swarm -pelissä kerättiin mehiläisiä mittarin ollessa täynnä, niin tässäkään ei ole mitään takuuta siitä, että Giga Jar -toimintoon riittäisi neljä tasoa ja sen jälkeen poimittava yksittäinen vinyylilevy.
Nyt voikin tuntua siltä, että keräilyssä meni ikä ja terveys, mutta seuraava keräily saattaa alkaa aiempaa korkeammalta tasolta. Mitä tässä toiminnossa sitten oikein tapahtuu, niin aivan aluksi ruudukossa on pelkästään wildeja (3-4 kappaletta), kolikoita ja violetti Instant Prize -symboli, jonka koko on 2×2, 3×3 tai maksimissaan 4×4. Seuraavaksi käynnistyy kahdeksan ilmaiskierrosta, joilla tyhjiin ruutuihin haetaan lisää Instant Prize -symboleja, jotka maksavat myös lisäkierroksia yhden tai kahden kierroksen erissä. Jotta Instant Prize -symboleista tai kolikoista maksettaisiin voitot, niin näiden on oltava taas viiden kuvion ryhmissä.
Bonuksen ostotoimintoa Push Gaming ei ole vieläkään ottanut tavaksi lisätä peleihinsä, vaikka vuosia sitten julkaistu Fat Santa onkin varsin suosittu ostotoimintopeli. Onko se sitten linjaus, joka kestää loputtomasti, niin sitä me ei tiedetä. Kauas katsoen ratkaisu voi olla hyväkin, mikäli yhä suurempi määrä maita kieltää ne jollain aikavälillä.
Yhteenveto
Tekstin alkupuolella kehuimme Dead or Alive II -peliä onnistuneena jatko-osana. Mikä parasta, niin Jammin’ Jars 2:n kohdalla voitaneen käyttää samoja perusteluita, koska siinä on oikeastaan kaikki ne samat ominaisuudet joita näimme jo silloin kolmisen vuotta aiemmin esitellyssä Jammin’ Jars 1:ssä. Kaikki muu on taas ikään kuin ekstraa ja vieläpä hyvin toteutettuna. Jos Razor Sharkin kolikot toimivat sellaisenaan, niin miksi ei tällaisenaankin ja erikoistoimintonsa lisäksi myös vinyylilevyjen keräily piristää peruspeliä, vaikka niitä ei yhdellä pelikerralla kasaan saisikaan. Ei peruspeli vieläkään ole mitään grid-slottien parhaimmistoa, mutta ainakin suunta on parempaan päin.
Tekee pelivalmistajat sitten mitä tahansa, niin yleensä näissä jatko-osissa on monen mielestä jotain vikana eikä mikään tunnu kelpaavan. Mielestämme Push Gaming on kuitenkin tehnyt erinomaista työtä ja useaan otteeseen mainitun Dead or Alive II:n ja Relax Gamingin Money Train 2:n tavoin Jammin’ Jars 2 saattaa hyvinkin ajaa suosiossa ykkösosan ohitse.
Neljä tai lähes viisi tähteä. Kerrothan omankin mielipiteesi kommentein ja/tai tähdin. Kiitos.
Huom. Jos kuvien valuutta ihmetyttää, niin ne on otettu Push Gamingin demoversiosta ennen virallista julkaisua.