Saunablogin osa 2: Millaisia ovat Saksan kylpylät
Edellisestä saunapostauksesta on hetki vierähtänyt, ja vähän oudolta tällainen blogi toki pelisivustolla tuntuu, mutta mikäli kiinnostusta näitä lukea on, niin pitää välillä kirjoitella. Tietyllä tavalla kulttiasemaanhan nämä saunareissut nousivat, ja niistä mm. Imituattori aikanaan porukan ensimmäisessä mökkimiitissä leukaa heitti.
Avausosassa kävin yksityiskohtaisesti tuon mieleenpainuvan Berliinin reissun, mutta kovin tarkkaan ei tullut avattua saunakulttuurista yleensäkin. Luvassa siis ehkä faktapohjaisempi tietopaketti siitä, millaista saunominen on Saksassa, ja mitkä tavat eroavat Suomesta isostikin.
Sekasaunominen ja alastomuus
Suomessa sekasaunomista ei julkisissa kylpylöissä enää näe, kun Vuokatin Katinkulta viimeisenä mohikaanina kuopattiin yhteissaunoja sisältävän Saunamaailman osalta. Nykyään lähinnä sekasaunoja ovat yhteishöyrysaunat (yleensä väliseinällä) joissakin kylpylöissä. Saksassa asia on toisin; jo lipunmyynnissä saapuvia asiakkaita ”varoitellaan” että altaissa ja saunoissa tulee olla alasti, muulla alueella saa kietoutua pyyhkeeseen. Uima-asuja ei käytetä laisinkaan, ellei kyse ole vesipuisto-saunamaailma yhdistelmästä, jossa ns. lasten puoli on uikkarialuetta, mutta Saunamaailmat on yhtä todennäköisesti uikkaritonta nakkeilualuetta, mitä Suomessa kylpylät ovat uikkarialuetta – eli käytännössä 100% tai hyvin lähelle sitä.
Pukuhuoneet ovat myös yhteiset, toki naiset saavat halutessaan mennä monessa paikassa tietylle alueelle johon ukkeleilla ei ole asiaa, mutta suurin osa kyllä siellä heittää vaatteet kaappiin ihan samoissa tiloissa missä miehetkin. Mukaan on hyvä ottaa tai ostaa pyyhevuokraamosta kuiva pyyhe (tulee kastumaan aivan märäksi illan aikana, jos pitempään kylpylässä viihtyy) ja lisäksi sandaalit.
Allasalueella, suihkuissa ja saunoissa suomalaiseen kylpyläkulttuuriin tottunut voi hetken olla hämillään, kun siellä tosissaan vastakkaista sukupuolta olevat ovat ilman rihman kiertämää ja ovat asian kanssa täysin fine, ei häpeilyä, punastelua ja ei toisaalta mitään pervoja katseita miehiltäkään. Suomessa näistä saadaan aina kohu kun joku alastonsauna on, ja sinne tulee nainen. Miehet ahdistelevat katseellaan ja nainen järkyttyy. Saksassa asiat on toisin. Ei kohua, porukka on asian kanssa fine, vaikka varmasti monet miehet ja miksei naisetkin mielissään ovat vastakkaisen sukupuolen alastomuuden läsnäolosta. Mutta siitä ei tehdä numeroa, ihmiset nauttivat saunomisesta ja alastomuudesta ja rennosta ilmapiiristä ja erilaisista rentoutumista edistävistä hoidoista, saunashowsta jne.
Joissakin kylpylöissä myös kylpylän työntekijät käyvät samoissa suihkuissa vetämänsä shown jälkeen, eli eipä näissä paljoa ujostella.
Tietynlainen eroottinen lataus tässä sekasaunomisalastomuudessa on varmasti puolin ja toisin, mutta pervoilut ja härskit hommat pysyy poissa ja ilmapiiri rentona. Tietysti on hieman kiusallista jos erehtyy tuijottamaan tiettyyn kohtaan liian pitkään ja sitten bustataan.
Mitä kaikkea kylpylä yleensä sisältää?
Kylpylöiden miljöö iskee yleensä alitajuntaan ja ainakin omaan silmään suurin osa kylpylöistä on rentoudeltaan ja arkkitehtuuriltaan ihan eri levelillä mitä Suomessa parhaimmillaankaan pääsee. Kylpylät ovat yleensä isompia kuin Suomessa ja sekasaunomiskulttuuri mahdollistaa erittäin laajan kattauksen saunoja mitä erilaisempiin teemoihin – samoja saunoja kun ei tarvitse rakentaa kahteen kertaan niin voi tehdä hyvinkin rentoja kokonaisuuksia.
Siinä missä Suomessa saunoja on vain peseytymisen yhteyteen rakennetut saunat, saattaa perinteisessä saksalaisessa kylpylässä olla jopa useita kymmeniä saunoja. Esimerkiksi. yksi maailman suurimmista kylpylöistä Therme Erding sisältää 28 saunaa kirjoitushetkellä, ja peruskylpylässäkin niitä on 5-15 kpl. Saunat ovat erilaisia ja erikokoisia, ja äsken mainitussa Therme Erdingissä niitä on rakennettu yhden jos toisenkin teeman ympärille – on Toscanan tyylinen sauna, leipäuunisauna, mummonmökkisauna, punainen oksia katto täynnä oleva suolasauna, hiihtomajasauna, geisir-sauna, Russian Banja, sauna jossa voit katsoa kattoon heitetyllä videotykillä luontodokkaria ja monia monia muita. Jokaisella kylpylällä on omat teemansa, ja vain katto on rajana. Yleensä kylpylöissä on myös suomisauna, mutta eipä suomisaunassakaan saa itse löylyä heittää (tästä lisää seuraavassa kappaleessa). Monissa saunoissa soi myös rentouttava musiikki.
Saunat ovat myös eri lämpöisiä ja lämpötila voi vaihdella 30-100 asteen välillä. Jotkut saunat ovat aufguss-käytössä (lue kappale myöhemmin) ja toiset ovat pelkästään rentoutumista varten. Saunojen suhteen saksalaisilla on ollut huomattavasti enemmän mielikuvitusta, mitä yhdessäkään suomalaisessa Saunamaailmassa, ja himosaunojien kannattaa käydä kokemassa esimerkiksi tuo Therme Erdingin monipuolinen tarjonta.
Saunojen lisäksi kylpylät sisältävät tietysti altaita. Altaita on yleensä vähemmän kuin suomalaisessa kylpylässä, ja yleensä kylpylän keskipiste koostuu yhdestä suuresta altaasta, ja lisäksi löytyy pienempiä kylmävesitynnyrialtaita, lämminvesilöhöilyaltaita ja erilaisia poreammeita tai porepetejä ison altaan reunalla. Yleensä kylpylöissä on myös viileämpi vilvoitteluallas. Altaat on myös erittäin rentoja ja miellyttäviä. Kylpylästä riippuen altaassa voi olla allasbaari, josta voi tilata juomaa rannekkeella suoraan altaaseen, tai sitten kylpylän yhteydessä on näitä baareja, jossa tilauksensa voi mennä juomaan vaikkapa lämpimään takkahuoneeseen.
Ainakin Erdingissä on lisäksi ns. nuudelialtaita, jossa voi vaahtomuovipötkylöiden varassa kellua veden varassa, ja kokea pintajännitteen rentouttava vaikutus iholla ja kuunnella vedenalaista musiikkia. Tietyin väliajoin ohjelmanumerossa voi olla ns. Aqua Balance, jossa työvuorossa oleva kylpylän työntekijä käy vetämässä nuudeleista hiljalleen jokaista osallistujaa yksi kerrallaan.
Erdingissä on lisäksi vesipuisto, videossa vähän kokonaisuutta tästä paikasta
Kylpylöissä on yleensä yksi tai useampia ravintoloita, johon voi mennä syömään vaikkapa pelkkä pyyhe päällä. Jotkut kylpylät vaativat myös yläosan peittämisen, mikäli ruokailemaan on tarkoitus tulla. Maksu tapahtuu rannekkeella, joka veloitetaan lähtiessä. Myös kylpylässäoloaika veloitetaan vasta lähtiessä ja rannekkeelle voi kerryttää piikkiä juomilla ja syömingeillä, tai tarvittaessa tilata vaikka hieronnan, mikäli vapaita aikoja on. Syömiset ja juomiset onnistuu ilman kylpylästä lähtemistä helposti ja kätevästi.
Saksalaiselle kylpylälle tyypillistä on, että siellä kävijät viipyvät yleensä huomattavasti pitempään, kun Suomessa käydään uimassa sen muutaman tunnin ja sitten lähdetään pois. Tämä on huomioitu sillä että kylpylässä on erittäin paljon ja monessakin paikassa erilaisia lepotuoleja, joihin työntekijät käyvät jatkuvasti taittelemassa huovat valmiiksi, löytyy isoja makuusaleja, jossa voit vaikkapa vesisängyssä vetää parin tunnin tirsat kumppanisi kanssa tai yksin ja monia muita tapoja rentoutua, kuten jalkakylvyt tai nokoset saunan lauteilla. Päiväunien nukkuminen kylpylässä on hyvinkin normaalia ja rentouttavaa.
Aiemmin mainittujen lisäksi kylpylöistä löytyy monesti erilaisia häikäiseviä yksityiskohtia, kuten tippukiviluolaan tehdyt suihkut, jossa voi käydä suihkulähteen vedessä suihkussa tai erilaisia näköalasaunoja, josta kylpylän koko komeus avautuu isosta ikkunasta. Eri kylpylöissä on aina uudet kokemukset, joten nähtävää ja koettavaa riittää.
Kylpylöissä on hyvin usein erikseen ulko -ja sisäalue, ja molemmilla alueilla on saunoja ja altaita. Ulkoalue on hyvinkin rentouttava keväällä ja kesällä, mutta talvella lämpötila ei ole enää kovin houkutteleva pitkään viihtyä.
Yleensä kylpylöiden saunamaailmat ovat K-16, joten lasten huutoa näissä ei kuulu. Usein kylpylät kokonaisuutena rakentuu jonkun teeman ympärille, kuten buddhalaispatsaat tai roomalaiskoristelu, jolla on tarkoitus rauhoittaa ja tuoda mielen harmoniaa. kokonaisuutena maisemat, tunnelma ja rentoutumistaso on ihan omassa luokassaan verrattuna Suomeen, ja kannattaisi kylpylöistä tykkäävien käydä kokemassa; ongelma on että nämä asettaa riman suomalaisille melko korkealle.
Saunomistavat
Saksalaisten saunomistavat poikkeavat melko lailla suomalaisten vastaavista. Moni saunaan tulija haluaa viipyä siellä tarkalleen tietyn ajan, ja sen takia saunan seinillä on tiimalaseja, joissa hiekan valuminen kestää vartin tai jotain sinne päin. Kun hiekka on valunut, on aika lähteä saunasta. Ei tätä lähellekään kaikki tee, mutta yleinen tapa kuitenkin.
Saunaan mennessä sandaalit jätetään ulkopuolelle ja pyyhe levitetään kokonaan ihon alle. Saksalaiset eivät tykkää esim. siitä että jalat osuvat lauteeseen. Saunomistapa on muuten rennompi; jos saunassa on tilaa, niin iso osa löhöilee selällään ja saattaapa puoliunessakin käväistä.
Löylyä ei saa heittää itse, ja tämä varmasti monia suomalaisia närästää; milläs nyt ne muut juntit saunasta piiskataan, kun ei liian kuumilla löylyillä. Itselle tämä ei ole ollut ongelma, mutta moni tykkäisi heittää. Löylyn heittäminen omin päin saattaa kuitenkin aiheuttaa jopa pihalle lentämisen, näin vaativan homman saa tehdä vain itse mestari, eli saksalaisittain saunameister. Saunameister suorittaa tämän löylynheiton erillisissä ilmoitustaululle merkatuissa ’aufgusseissa’ jotka olen itse suomentanut ’saunashowksi’
Saksalaiset myös monesti morjestavat saksaksi saapuessaan ja lähtiessään saunasta, mutta muuten saunassa tulee olla hiljaa, jotta muut voivat rentoutua.
Aufguss eli saunashow
Aufguss tarkoittaa jonkunlaista löylynheittoa. Jokaisella kylpylällä on seinällään oma aufguss-aikataulu, isommilla kylpylöillä showt pyörii koko ajan jossain saunassa, ja ne ovat mitä erilaisempia, mutta pienemmillä rajoitutaan usein hyvin peruslöylynheittoon tasatunnein.
Peruskaava aufgussissa on seuraava: Saunameister on yleensä hyväkuntoinen mies tai nainen, ikä voi vaihdella suurestikin. Saunameister saapuu paikalle muutamia minuutteja ennen shown alkua, ja yleensä tässä vaiheessa lauteet ovat jo lähestulkoon täynnä alastomia miehiä ja naisia. Saunameister tuulettaa saunaan ulkoa viileää ilmaa, jotta lähtökohdat olisi hapen suhteen hyvät. Sen jälkeen hän sulkee oven ja laittaa siihen ”Ei saa häiritä, aufguss menossa”-kyltin ja sulkee myös mahdolliset ikkunat saunasta. Lyhyt esittely kuka hän on, kauan show kestää ja minkälaiset vaiheet siinä on. Show kestää yleensä 8-15min ja sisältää 2-3 löylynheittokierrosta. Jokaisen löylynheiton (tai yleensä voidaan puhua löylyn levittämisestä kun meister kaataa sen ympäri kiuasta) jälkeen saunameister ottaa kädessään olevan pyyhkeen, viuhkan tai lipun ja huitoo sillä kuumaa ilmaa yleisön päälle vuorotellen, jolloin lämpimät löylyt pääsevät kunnolla vaikuttamaan ja tuovat rentouttavan vaikutelman. Viimeisellä kierroksella alkaa olla usein jo todella kuuma, ja happikin aika vähissä, joten yleensä kun saunan ovet aukeavat niin ihan mielellään ja kohtuu kiireellä sieltä juoksee pois. Saunasta saa toki lähteä keskenkin, mutta se on vähän noloa..
Perinteinen aufguss on siis löylynheittoa ja ilman heiluttelua ihmisten päälle. Etenkin isommat kylpylät ovat kuitenkin tehneet tähän niin paljon variaatioita, että aina saa yllättyä jos uuteen showin menee. Tällä hetkellä kovimmat showt on ollut Erdingissä, joihin on sekoitettu musiikkia ja etenkin Russian Banjassa järjestettävä Wenik-show, jossa vastat heiluu, jäävesi lentelee ja Kalinka sekä Rasputin soi ovat kerran kerrasta huikeita kokemuksia, joihin aina jaksaa mennä uudelleen, varsinkin jos parhaat showmiehet (kuten Tamas ja Jozsef ovat vetämässä).
Melko paljon on myös aufgusseja, joissa esim hunajaa, mutaa, kookosta tai muuta ihoa hoitavaa tuotetta levitetään iholle, ja suoritetaan ns. ihon kuorinta, jossa karstat lähtee ihosta. Nämä ovat monen naisen mieleen, ja yleisesti ottaen naiskauneutta näkee yhdessä paikassa kerralla eniten juurikin aufgussien aikana. Aufgussien tarjonta on monipuolista, mutta etenkin musiikilla höystetyt showt ovat huikeaa katseltavaa ja eläytyminen on aina aitoa.
Kun on päivän rampannut altaissa, saunashowssa, syömässä, nukkumassakin, taas altaassa ja käynyt pari kertaa Wenik-showssa ottamassa jäävettä päälleen ja pyyhkeelleen, on pyyhe loppuillasta erittäin märkä. Poislähtiessä on hyvä olla toinen pyyhe johon kuivaa loppusuihkun jälkeen, tämän jälkeen vaatteet niskaan ja maksun aika koittaa lähtiessä. Fiilis on yleensä rentoutunut ja aika kulunut kuin siivillä, vaikkei ole käytännössä tehnyt mitään erityistä koko päivänä. Saksan kylpylät vievät rentoutumisen aivan omalle levelilleen!
-habs
2 kommenttia