Suomen tennisrintamalla on ollut hiljaista Jarkko ”Jakke” Niemisen lyötyä tennarit naulaan jäähyväisjuhlaottelunsa (jossa Nieminen kohtasi Roger Federerin) jälkeen.
Sen jälkeen Suomen tennismaine on ollut pitkään Henri Kontisen nelinpelimenestyksen varassa, mikä on kieltämättä ollut vakuuttavaa, ja nelinpelissä Kontinen on ehdottomasti maailman kärkeä. Fakta on kuitenkin se, että tennisturnauksissa neluri jää usein hyvin pienelle huomiolle, ja Kontisella ei vamman takia ole ollut mahdollisuutta kaksinpelissä nousta absoluuttiseen kärkeen. Grand Slameissa ja ATP-huipputurnauksissa muistetaan yleensä vain kaksinpelin menestyjät.
Emil Ruusuvuori nouseva tähti
Nyt viime aikoina Suomen tenniskartalla näkyy kuitenkin valoa tunnelin päässä myös kaksinpelirintamalla, kun nuori ja lupaava Emil Ruusuvuori on aloittanut hurjan nousun kohti maailman kärkeä. Peli on kehittynyt valtavasti ja vaikka tietynlainen kokemus ja kypsyys on vielä raakiletasolla, on potentiaali nousta Jakkea korkeammille sijoille. Niemisen ennätys ATP-rankingissa oli 13. joten nyt mahdollisuus todelliseen suomalaiseen TOP10-huippupelaajaan on olemassa.
20-vuotias suomalainen on väläytellyt osaamistaan juniorikisoissa, ja voittanut urallaan jo neljä ATP-haastajaturnausta. Grand Slameissa Ruusuvuori on osallistunut poikien kaksin -ja nelinpeliin ensimmäistä kertaa vuonna 2017. Paras sijoitus poikien Grand Slameista välieräpaikka US Openissa, ja tuossa pelissä hänellä oli kaksi ottelupalloa, mutta ei pystynyt lunastamaan finaalipaikkaa. Ruusuvuoren kovin saavutus junioriuralta oli 2017 voitettu ITF Junior Masters, joka arvostetaan yhdeksi maailman kovimmista junioriturnauksista, sekä heti perään voitettu Helsingin ITF-turnaus. Näihin aikoihin Ruusuvuori ilmoitti siirtyvänsä ammattilaiseksi.
Kuvan lähde ja käyttöoikeudet: www.ausopen.com
Ammattilaisena vuosina 2018-19 vyölle kertyi lisää ITF-turnausvoittoja. ITF:ssa olevat pelaajat ovat pääosin ATP-rankingin 100 sijan huonommalla puolella, mutta saavutuksina nämä kertovat nuoren suomalaisen kovasta potentiaalista kaataa terävimmän kärjen takana olevat vastustajat rutiinilla.
Ruusuvuori tiputti todellisen pommin syyskuussa 2019 pelatussa Davis Cupissa, jossa Suomi kohtasi selvänä altavastaajana Itävallan. Vastaan asettui juuri eilen Australian Open 2020 Grand Slam- turnauksessa finaalissa erittäin lähellä voittoa käynyt ja maailmanrankingin sijalla 5. majaileva Dominic Thiem. Thiem oli Ruusuvuorelle suupala, kun nuori suomalainen tiputti Itävallan miehen kanveesiin 6-3 6-2
https://youtu.be/sksfj6YqQeo?t=632
Itävaltalaisen puolustukseksi voitaneen sanoa, että Davis Cupissa kotijoukkue saa valita mieleisensä alustan, ja totta kai Espoon Metro Areenaan rakennettiin hyvin nopea ja matalapomppuinen kenttä, joka ei suosi massalla viihtyvää Thiemiä. Lisäksi Thiem oli toipumassa virustaudista, joten pelikunto ei ollut ehkä paras mahdollinen. Kova suoritus silti!
Suomi tasoitti tällä voitolla voitot Itävaltaa vastaan 2-2, mutta Harri Heliövaaran hävittyä ratkaisevassa pelissä ratkaisevan erän tiebreakin Dennis Novakille, kuihtui Suomen yllätys kasaan.
Todettakoon vielä mielenkiintoisena lisäelementtinä tästä kotiedusta, että Suomi kohtaa Davis Cupissa seuraavaksi Meksikon vieraissa, ja vaikka vastassa on selvä altavastaaja, niin Meksiko vie pelit yli 2,5km korkeuteen, jossa ohut ilma suosii kotijoukkuetta ehdottomasti; ja tottakai massalle, joka on etenkin Ruusuvuoren heikkous.
Emil Ruusuvuori: ATP-rankingin kehitys
Ruusuvuoren ranking on raketoinut viime aikoina hurjaa tahtia. Vielä pari vuotta sitten Ruusu oli rankingissa 700. sijan huonommalla puolella ja vielä viime kesänäkin ranking oli n. 410. Puoli vuotta myöhemmin ER löytyikin jo sijalta 101. joten kovaa kyytiä ollaan tulossa kohti huippua.
Tällä hetkellä Ruusuvuori kuuluu omassa ikäluokassaan (vuonna 1999 syntyneet) maailman top 7 pelaajiin, ja tuon lisäksi ikäluokista 2000-01 syntyneet löytyy kaksi pelaajaa, jotka menevät Emilin edelle. Erittäin lupaavasta tulevaisuuden tähdestä siis kyse.
Emil Ruusuvuoren heikkoudet ja vahvuudet
On mukava todeta, että Ruusuvuorella ei varsinaisesti ole pelillisiä heikkouksia, joihin vastustajan on helppo iskeä, eli ei ole selkeää pullonkaulaa, joka estäisi huipulle nousemisen. Vahvuutena Ruusuvuorella on vahva kämmenlyönti ja parhaimmat alustat pelille on kova kenttä ja ruoho, vastaavasti massa hitaampana alustana sopii huonommin. Fysiikassa on toki vielä kehittämistä turnauskestävyyden osalta, mutta siinäkin on aikaa ja rahkeita kehittyä nuorena pelaajana paremmaksi.
Ensimmäinen Grand Slam karsinta ja ATP-turnaus
Ruusuvuori osallistui ensimmäistä kertaa Grand Slam karsintoihin vuoden 2020 Australian avoimissa. Mies lähti suosikkina otteluihin, ja osoitti henkistä kanttia nousemalla toisella karsintakierroksella jo lähes toivottomasta tilanteesta tiebreakiin, mutta romahti siinä täysin. Näin debyytti Grand Slameissa jäi näkemättä.
Grand Slamien jälkeen Ruusuvuori pelasi paikasta ensimmäiseen ATP-tason turnaukseensa, joka alkaa Montpellierissä huomenna. Ruusuvuori voitti karsinnan molemmat pelinsä ja eteni näin ATP-tasolle. Vahva katselusuositus siis huomenna, kun ottelut starttaavat iltapäivällä ja Ruusuvuori kohtaa uransa ensimmäisessä ATP-turnausottelussa itävallan Dennis Novakin . Ottelua voi seurata todennäköisesti Unibet-tvstä, joka näyttää runsaasti eri tason tennismatseja. Koko turnauksen kaavion näet alta, ja ykkössijoitettu Gael Monfils (ATP 10.) voi tulla vastaan kolmoskierroksella.
Mikäli urakehitys jatkuu suotuisana, ja Ruusuvuori löytyy kesän kynnyksellä ATP-listalta 100 joukosta, on erittäin todennäköistä, että mies nähdään myös Grand Slam-debyytissään Ranskan avoimissa kesäkuussa. Periaatteessa jopa voitto tiistain 4.2 ottelusta voisi ratkaista paikan Grand Slameihin.
Perustiedot: Emil Ruusuvuori
Syntynyt: 2.4.1999 Helsingissä
Pituus: 188cm
Paino: 79kg
Pelaa oikealla kädellä
Ammattilaisura 2018-
Paras sijoitus kaksinpelissä kirjoitushetkellä (3.2.2020) 101.
Paras sijoitus nelinpelissä kirjoitushetkellä 244.
Katso Emil Ruusuvuoren pelejä Unibetilla:
Kiitokset käyttäjälle @tennisace taustatiedoista artikkelin tekemisessä!