Kaapo Kakon ja Ville Heinolan avausottelut NHL:ssä
NHL-kauden avauksesta on nyt kulunut kokonainen viikko. Tässä vaiheessa oli tarkoitus vetää ensimmäisiä johtopäätöksiä pelkästään Kaapo Kakon avausotteluista, mutta Ville Heinola on lyönyt läpi sen verran vakuuttavasti ja ennen kaikkea yllättävästi, että hänet oli pakko ottaa mukaan samaan kirjoitukseen.
Lisäksi New York Rangersin otteluohjelma on alkuun hyvinkin maltillinen, sillä ensimmäiselle kolmelle viikolle mahtuu ainoastaan viisi ottelua, ennen kuin tahti kiristyy marraskuun puolella. Näin tässä vaiheessa vielä muistaakin jotain nähdyistä otteluista.
Muilta osin suomalaistulokkaiden määrä ei ole tähän mennessä ollut järin suuri, mutta siihenkin tulee toki selvää kasvua, kunhan kausi tästä vanhenee. Tulokkaan raja tässä siis tasan nolla NHL-ottelua, eikä esimerkiksi Calder Trophyyn oikeuttavat rajat, jotka ovat korkeintaan 25 ottelua edelliseltä tai kuusi ottelua useammalta kaudelta.
Kaapo Kakko
Ensimmäiset kaksi ottelua ovat tuoneet Kakolle nolla tehopistettä, -1 tehotilastoon, kolme laukausta ja yhteensä 29 minuuttia peliaikaa.
Kakon kohdalla tuntuu kuin uutiset olisivat selvästi vähentyneet sitten ensimmäisen runkosarjaottelun ja näin se voi hyvin ollakin. Tehopisteet ovat kuitenkin ne, joita media ja suuri yleisö seuraavat, joten niistä ei ole ollut vielä liiemmin kirjoitettavaa. Muistettakoon myös se, että Mika Zibanejadin jopa historiallisen tehokas alku on vienyt huomiota muuallekin.
Mikä parasta, niin Kakko ei ole muuten ollut mitenkään erityisen suurissa ongelmissa. Ensimmäisten pisteiden ja maalien soisi kuitenkin näkevänsä pian. Sillä, vaikka media osaisi ottaa tällä kertaa rauhallisemmin, niin pelaaja ottaa niistä takuulla pientä painetta, vaikka ei sitä itse myöntäisikään.
Jollain tavalla Kakko on tällä pienellä otannalla hieman vaikeassa tilanteessa, sillä ykkösketjua ei kannata hajottaa, eikä ylivoima-aikakaan ole sellaista, mihin suomalainen on tottunut. Tuleeko nämä muuttumaan seuraavassa ottelussa, niin siihen ei ole järin suuret odotukset, mutta Kakko saanee ja ansainnee erilaisen roolin viimeistään siinä vaiheessa, kun Rangersin ja nimimiesten otteet alkavat tökkimään. Tämä voi tapahtua niinkin, että yllättävä kemia löytyy jonkun toisen nuoren pelaajan kanssa tai esimerkiksi Artemi Panarinia hyödynnettäisiin toisella tapaa.
Winnipegissa Bryan Little joutui joidenkin Jets-fanien kuin suomalaistenkin hampaisiin vähän syyttäkin, jos Patrik Laineella oli vaisumpi jakso, mutta niin usein kuin vikaa löytyy omasta itsestään, niin ei Kakon ketjukaveritkaan ole tähän saakka paljoa luottamusta herättäneet.
Aika ja tila vähenevät NHL:ssä verrattuna Eurooppaan, mutta jo nyt on nähty pieniä väläyksiä siitä, mihin Kakko pystyy kiekon saadessaan. Muussa tapauksessa Kakko on hieman näkymätön, mutta jos verrataan esimerkiksi Jack Hughesiin, niin voi väittää, että heidän eronsa on ollut lähtökohdatkin huomioon ottaen jopa yllättävänkin suuri suomalaisen eduksi peliin sopeutumisen osalta. Lisäksi Rangersin valmennus ei ole niin varovainen Kakon ketjun peluuttamisen kanssa, mutta toki tähän vaikuttaa heidän pelipaikkansakin.
Mitään paniikkinappula ei kuitenkaan tarvitse painaa, eikä oikeastaan edes mainita ja enemmänkin välähdyksiä meille tutusta Kakosta sekä tehopisteistä saataneen, kun kesän kakkosvaraus saa enemmän pelejä alleen ja löytää itsensä aiempaa paremmin pelattavaksi, sillä kiekon saadessaan kaikki näyttää hyvältä. Valmennus ymmärtää varmasti mitä tekee ja on parempi aloittaa ei-niin-näkyvästi pienemmällä vastuulla kuin lyödä heti ykkösketjuun erilaisine odotuksineen, jossa pään saa takuulla jumiin, mikäli asiat eivät mene toivotulla tavalla.
Ville Heinola
Heinolalla on puolestaan takana neljä ottelua, joissa hän on kerännyt 1+2 tehopistettä, +2 tehotilastoon, peräti kahdeksan laukausta, yksi varsin helposti vihelletty kahden minuutin jäähy ja keskimäärin noin 20 minuuttia peliaikaa – hieman alle. Avausmaalinsa myötä hän oli vuoden 2019 NHL-draftin ensimmäinen maalin tehnyt pelaaja ja nuorin Winnipeg Jetsille maalin tehnyt puolustaja.
Syyskuun harjoitusleirien ja -pelien mielenkiinto kohdistuu aina näihin ”leikkauksiin”, joita joukkueet tekevät kauden lähestyessä. Heinolan kohdalla tätä toimenpidettä ei lopulta nähty ollenkaan ja näillä näkymin ei tulla näkemään runkosarjan edetessäkään. Vielä aivan ensimmäisen pelin jälkeen – niin hyvä kuin se olikin, saattoi näin vielä ajatella, että kun Jets saa rivinsä kasaan, niin suomalainen ottaa lennon Atlantin yli, mutta näin tulee tuskin käymään.
Heinolasta on tullut tällä otannalla jo yksi Jetsin tärkeimmistä pelaajista. On hyvin tiedossa, etä Jetsin puolustus suorastaan räjähti kesän aikana, jonka lisäksi miestä on telakalla ja pari kaveria henkilökohtaisistakin syistä sivuista, mutta Heinola näyttää ei edes paikoitellen, vaan lähes kaiken aikaa siltä kuin kyseessä olisi useamman kauden veteraani. Tästä tulee helposti mieleen Miro Heiskanen, mutta Heinola on vielä häntäkin nuorempi.
Se ei tietenkään yllätä ketään, että Heinola on kevyt kaveri maalin edessä, mutta uskomattoman hyvä luistelu ja viisaus korvaavat näitä puutteita hänelläkin. Esimerkiksi Pittsburgh Penguinsia vastaan oli useita tilanteita, joissa Heinola oli saamassa vastustajalta pientä kovuutta oman maalin takana, mutta tästäkin hän kiirehti salamana pois ja jakoi kiekkoa eteenpäin.
On mielenkiintoista nähdä, miten Heinolan rooli muotoutuu jatkossa, kun Jets saa pakkansa kasaan. Tässä vaiheessa mikä tahansa toinen vaihtoehto kuulostaisi kuitenkin typerältä, sillä Heinolasta on ollut tähän saakka vain hyötyä ja iloa Jetsille niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin, mutta kausi on vielä pitkä.
Ohessa video Heinolan avausmaalista, jota edelsi kuin myös upean ottelun pelanneen Patrik Laineen kakkossyöttö. Blake Wheeler poimi monella tapaa historiankirjoihin jäävän kiekon talteen.
http://www.youtube.com/watch?v=Bk0e9sFQhhw&t=0m30s