Korisliiga alkaa taas lokakuun alussa ja tässä artikkelissa on tarkoitus käydä jokainen joukkue lyhyesti läpi ja asettaa heidät jonkunlaiseen paremmuusjärjestykseen, vaikka yllätyksiähän tulee aina, mikäli esitykset joukkueena on parketilla erilaisia, mitä papereista voisi päätellä.
Muutoksia joukkueisiin tulee todennäköisesti jo alkusyksystä, kun epäonnistuneita pelaajia lähetetään kotiin ja uusia otetaan tilalle, samoin myös toki toiseen suuntaan, eli jos joku onnistuu liian hyvin, voi huippujoukkueet kiinnostua heistä kesken kautta.
Korisliigaan nousee täksi kaudeksi takaisin Honka, josta on tulossa hyvää vauhtia sarjan hissijoukkue, sen tiputtua pari kautta sitten. Sen sijaan ennalta sarjan tyvipäähän viime kaudella ennakoitu Biisonit onnistui kuin onnistuikin säilyttämään paikkansa, ja sarjasta tippui Lahti.
Viime kausi päättyi BC Nokian ensimmäiseen mestaruuteen, ja voidaan sanoa että playoffit olivat äärimmäisen tasaiset, sillä seiskapelejä nähtiin molemmissa välieräsarjoissa sekä finaalisarjassa. Mestari Nokia voitti välieräsarjan ja finaalisarjan molemmat yhdellä pinnalla seiskapelissä noustuaan pitkältä takamatkalta ohi. Playoffit tarjosivat poikkeuksellista jännitystä ja selkeä ykkössuosikki puuttui, ja jo puolivälierien käynnistyessä ainakin 7 joukkuetta omasi realistiset mahdollisuudet napata pantteripatsas itselleen.
Aiemmat ennakot löydät täältä:
Korisliigaennakko 23-24
Korisliigaennakko 22-23
Korisliigaennakko 21-22
Korisliigaennakko 20-21
Näin pelataan Korisliigakausi 2024-2025
Kausi mennään hyvin samanlaisin suuntaviivoin kuin pari edellistäkin kautta:
Kaikki joukkueet (12kpl) pelaavat toisiaan vastaan kerran vieraissa ja kerran kotona runkosarjan alkuosiossa. Kaikille tulee siis 2×11=22 ottelua. Tämä vaihe taputellaan päätöskierroksella 18.1.25 jolloin kaikki joukkueet pelaavat yhtä aikaa ottelin. Tämän jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan puolesta välistä (kuusi parasta ylempään ja kuusi alempaan). Jatkosarjat käynnistyvät 25.1.25. Runkosarjassa kokeillaan
Molemmissa jatkosarjoissa joukkueet pelaavat vielä kerran toisiaan vastaan sekä kotona että vieraissa, joten otteluita kertyy 2×5=10 lisää. Kaikkiaan runkosarjassa pelataan siis 22+10=32 ottelua.
Ylempään jatkosarjaan päässeet varmistavat samalla playoff-paikkansa ja kamppailevat loppukauden sijoista 1.-6. Alemmassa jatkosarjassa kamppaillaan kahdesta jäljelläolevasta playoff-paikasta 7. ja 8. sekä sarjasta putoamisen välttämisestä. Alemman jatkosarjan viimeinen putoaa divariin.
Playoffit käynnistyvät 22.3.25. Playoffeissa puolivälierät pelataan paras viidestä-systeemillä ja kolmella voitolla etenee välieriin. Sarjan ykkönen kohtaa alemman jatkosarjan kakkosen eli kokonaissijoituksissa sijalla 8. olleen joukkueen, sarjan kakkonen kohtaa alemman jatkosarjan voittajan eli sijalla 7. olleen joukkueen ja ylemmän jatkosarjan puolelta muodostuu vielä parit 3. vs 6. ja 4. vs 5. Kotietu on luonnollisesti paremmin sijoittuneella.
Välierissä parin 1.vs 8. voittaja kohtaa parin 4. vs 5. voittajan paremmin sijoittuneen kotiedulla ja parin 2. vs 7. voittaja kohtaa parin 3. vs 6. voittajan. Välierät ja finaalit pelataan paras seitsemästä-systeemillä eli neljällä voitolla sarja katkeaa ja mestari on selvillä viimeistään 15.5.25, jolloin pelataan finaalien mahdollinen game7. Pronssipeli pelataan kerrasta poikki paremmin sijoittuneen kotona.
Tasapistetilanteissa ratkaisee tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäiset ottelut. Mikäli voitot niistä menee tasan, niin tasavoitoissa olevien joukkueiden keskinäisten piste-ero ratkaisee paremmin sijoittuvan joukkueen. Esimerkiksi jos Kataja ja Vilpas ovat 22 ottelun jälkeen sijoilla 6. ja 7. ja molemmat on voittaneet 11 ottelua ja Kataja on voittanut molemmat ottelut Vilpasta vastaan, menee se jatkoon. Jos taas Kataja on voittanut kotipelinsä Vilpasta vastaan 100-90 ja hävinnyt vieraissa Vilppaalle 90-65 niin ylempään jatkosarjaan menee Vilpas, koska se voitti oman ottelunsa isommalla erolla. Jos samassa voittomäärässä on muitakin joukkueita, esimerkiksi KTP on sijalla 5. ja voittanut myös 11 ottelua, katsotaan kenellä on eniten voittoja kun lasketaan kaikki neljä peliä näitä kahta muuta vastaan. Mikäli esimerkiksi Vilpas olisi voittanut KTP:n molemmissa peleissä, Kataja voittanut myös KTP:n molemmissa peleissä ja Katajan ja Vilppaan pelit mennyt 100-90 ja 90-65 niin Katajalla ja Vilppaalla olisi 3 voittoa ja 1 tappio ja KTP:lla 0 voittoa 4 tappiota näiden vertailussa. Tällöin katsottaisiin vielä Katajan ja Vilppaan keskinäisia, joissa koriero kääntyy Vilppaalle ja se ottaisi sijan 5. Kataja sijan 6. ja KTP sijan 7.
Korisliiga 2024-2025 otteluohjelma
Otteluohjelman löydät Korisliigan sivuilta tästä linkistä. Tiiviimmässä muodossa oleva pdf-otteluohjelma, joka sisältää esimerkiksi varaukset vielä varmistamattomille ottelupareille (jatkosarjat sekä playoffit) löytyy täältä. On kuitenkin huomioitavaa että näihin saattaa tulla muutoksia alkamisaikoihin, sillä hallivaraukset yms vaikuttavat ja lopulliset ajankohdat selviävät vasta kauden aikana.
Joukkue-ennakot Korisliigakaudelle 2024-25
Joukkue-arviot siinä järjestyksessä, johon arvioin heidän sijoittuvan sarjassa. Pyrin nostamaan esille kaikki rostereihin kirjoitushetkellä merkityt pelaajat, mutta jos joku pelaaja jää pienemmälle huomiolle kun kuuluisi niin pahoittelut tästä etukäteen. Joukkueiden voimasuhteet voivat myös muuttua, eli kyseessä kirjoitushetkellä (noin reilu viikko ennen kauden avausta) oleva tilanne, jota yksikin iso nimi voi muuttaa.
Kuvakaappauksissa käytetty joukkueen sivuilla esiintyviä kuvia/pelaajalistoja
1. BC Nokia
BC Nokia yllätti monet pelaamalla erittäin vahvan ja ehjän kauden, joka runkosarjan päätteeksi tarkoitti sitä että Nokia oli yhdessä Seagullsin kanssa karannut tavoittamattomaan johtoon, ja hävisi runkosarjavoitonkin niukasti. Nokia kairasi playoffeissa etenkin mitalipelit läpi melkeinpä niukimmalla mahdollisella tavalla, kun se molemmissa seiskapeleissä voitti pinnalla ratkaisupelin ja sitä kautta ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Joukkueella oli erittäin hyvä balanssi kovan suomalaisrosterin ja erittäin hyvin onnistuneiden jenkkivalintojen kanssa, ja se näkyi pelissä. Onnistunut kausi toi varmasti myös taloudellista varmuutta, ja myös tulevalle kaudelle Nokia lähtee kovin satsauksin. Nokialle valmistui myös uusi korishalli, jossa näätäpaidat pääsevät aloittamaan tulevan kauden ja pois ahtaasta Harjuniityn liikuntahallista, johon olisi varmasti finaalipeleissäkin ollut enemmän halukkaita ollut, mitä sisään mahtui.
Nokia käväisi karsimassa Mestarien Liigaan (BCL), mutta pelit päättyivät yhteen tappioon bulgarialaista Rilskiä vastaan.
BC Nokian joukkuesivulle on tänäkin vuonna kasattu jo mukavasti tietoa kaikista pelaajista ja staffista, joten kuvakaappauksina ne ennakkoon mukaan ja omat pohdinnat sitten näiden jälkeen. Kuvakaappauksissa näyttäisi olevan vanhentunutta tietoa joidenkin osalta.
Valmennus: Greg Gibson osaa vuolla kultaa Suomessa, kuvakaappauksessa vanhentunutta tietoa, sillä neljäs mestaruus tuli viime keväänä, kaksi ensimmäistä Biisoneissa, kolmas Katajassa ja nyt neljäs BC Nokiassa. Sarjan valmentajien eliittiä, rauhallinen herrasmies joka osaa valmentamisen taidon.
Kotimainen osasto: Kotimaisella puolella Nokia on saanut pidettyä hyvin mestaruusmiehistönsä runkopelaajat kasassa ja tämän lisäksi tulopuolella on positiivista liikehdintää, kun taas lähtöpuolella sitä oli vähemmän.
Jatkavat joukkueessa: Fiifi Aidoo pelasi erinomaisen kauden Nokialla ja oli yksi mestaruuden takuumiehiä. Hänen jatkonsa on Nokialle tärkeä, kuin myös Niko Mattilan joka on vuosikausia kuulunut Korisliigan hyvän tason takamiehiin. Myös kolmas kova kotimainen Tomas Murphy jatkaa Nokialla, mies oli jonkun verran poissa loukkaantumisten takia, mutta tärkeä pelaaja kunnossa ollessaan. Hugo Boman väläytteli taidoillaan viime kaudella ja etenkin ratkaisevan finaalipelin suoritukset jäivät varmasti mieleen, ja saa tälläkin kaudella jonkun verran vastuuta todennäköisesti. Muita jatkajia ovat Antti Ahonen ja Elias Sauramo.
Lähteneet: Lähtöpuolella oli vain yksi isomman roolin nimi eli Kalle Peltonen, joka nähdään jatkossa Korihaiden paidassa. Kaksi muuta viime kauden rosterista puuttuvaa nimeä, Aku Välimäki ja Niki Juntunen eivät paljoa vastuuta edustuksessa saaneet.
Saapuneet: Kovin saapuja on Korisliigasta tuttu heittokone, kokenut ja rutinoitunut kolmosten heittäjä Antti Kanervo, joka on viime kaudet pelannut Islannissa ja Seagullsissa hyvillä tehoilla. Kanervon saaminen yksistään jo ennestään vahvaan näätäryhmään tekee Nokian suomalaisosastosta todella kovan. Myös Max Besselink tekee paluun Nokialle, ja on kunnossa ollessaan hyvä vahvistus. Besselinkillä on alla Bundesliigakokemusta, joskin pienessä roolissa. Pienemmän roolin saapujia ovat Korihaista tuleva Aamos Nikula sekä Pyrintö-kasvatti Santeri Roiko.
Yhteenveto: Nokian jo ennestään vahva kotimainen osasto vahvistui mielestäni melko merkittävästi kahdella kovalla tekijällä, ja vaikka tärkeä roolipelaaja Kalle Peltonen lähtikin, selvisi se hyvin pienin menetyksin ja joukkue lähtee kotimaisten osalta entistä vahvempana puolustamaan mestaruutta.
Ulkomaalaisvahvistukset: Nokialla oli erittäin kovat jenkit viime kaudella, joten heidän paikkaamisensa vastaavalla rosterilla on melkoinen urakka. Yksi jatkajakin jenkkiosastolle saatiin, mutta kolme kovaa tekijää vaihtuu uusiin, tällä hetkellä Nokialla on sopimus viiden jenkin kanssa.
Kahron Ross: Ross pelasi jo viime kauden alkua lukuunottamatta Nokialla ja olikin todella tärkeä pelaaja mestaruuden kannalta, keräsi isot minuutit ja 47 ottelua, joissa hän viimeisteli keskimäärin 12,9 pistettä, otti 3,3 levypalloa ja jakoi 5,1 koriin johtanutta syöttöä. Hyvä heittäjä, joukkuetoveri ja syöttäjä. Jatkuvuuden kannalta tärkeä signaus.
Xavier Green: 198-senttinen laituri. Pari ammattilaiskautta alla, ensimmäinen Korisliigaa heikommassa Norjan liigassa, jossa operoi yli 22 pistekeskiarvon, viimeisin Sveitsissä jossa voitti mestaruuden tehtyään 38 ottelussa 9,1 pisteen ja 4,3 levypallon keskiarvot. Sveitsin liigakaan ei nähdäkseni aivan Korisliigan tasoa ole, mutta saattaa olla kova tekijä, kliseisesti pelit näyttävät.
Kyle Johnson: 203-senttinen korinaluspelaaja. Vaikuttaa tilastojen pohjalta vitosjenkiltä, rookie, jolla yliopistossa melko vaatimaton rooli, ja 3,1pts/3,3reb keskiarvot.
Clevon Brown: Verrattain kokenut sentteri, mittaa 203 senttiä ja kokemusta yliopistouran jälkeen Kosovosta, Espanjasta ja Italian kakkosliigasta, jossa 25.6 minuuttia ottelua kohden ja pisteitä 8.2 ottelua kohden. Joukkuehengen kannalta positiivinen pelaaja ja kokemusta, joskin ei tilastojen perusteella mikään tehopelaaja.
Tyrone Lyons: Yksi ammattilaiskausi alla, kookas 201-senttinen laituri. Aloitti uransa kivenkovassa Serbiassa, mutta siirtyi lopulta Pohjois-Makedoniaan, jossa tuplatuplatehot: 37 peliminuuttia, pisteitä tilille kertyi 15,7 ja levypalloja 10,3 ottelua kohden. Vaikuttaa kovalta vahvistukselta.
Yleisesti: Nokian ulkomaalaisosasto vaikuttaa hyvin potentiaaliselta, mutta iso yllätys ei olisi sekään, että vaihtoja nähdään. Kaikkiaan täydentää erinomaisesti vahvan suomalaispohjan, mutta ei ehkä vertailussa pärjää viime kauden päättäneelle nelikolle, joka oli timanttisen kova.
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Antti Kanervo/Fiifi Aidoo/Niko Mattila ja Kahron Ross
Mahdollinen avausviisikko pelipaikoittain (1-2 takamiehet 3-4 laiturit 5:sentteri):
- Ross
- Kanervo
- Green
- Lyons
- Brown
Arvio kaudesta: Nokialla on kasassa tasollisesti kovan tason pelaajia iso nippu, ei varsinaista johtotähteä, mutta leveyttä, joka ei kaadu yksittäisiin loukkaantumisiin. Mestari on vahvistunut, vaikkakin ennakolta jenkkiosasto ehkä hivenen viime kautta heikompi, ellei pelit näytä toisin. Kova suomalaisedustus ja kelvolliset jenkit, joka nostaa hallitsevan mestarien kenties jopa sarjan suurimmaksi suosikiksi tulevalla kaudella.
2.Kataja Basket
Kataja pelasi tasaisella viime kaudella hyvän kauden vaikka pullahti lopulta mitaleilta. Runkosarjan päättyessä kaikki sijat 3-6. olivat vielä mahdollisua, Kataja sijoittui kuudenneksi, mutta kampesi tiukassa Korihait-sarjassa välieräpaikan. Välierissä se meinasi tehdä ihmenousun 3-1 takaa Nokiaa vastaan, johti seiskapeliä jo selvästi, mutta tippui pinnalla pronssipeliin. Kausi jätti kuitenkin hyvän maun kaikkiaan.
Tälle kaudelle Kataja lähtee hyvällä rosterilla, ja harkkapelit ovat antaneet osviittaa erinomaisesta suorituskyvystä.
Valmennus: Valmennuksessa jatkaa viime kaudesta Petri Virtanen ja Teemu Turunen. Pete sai pitkän jatkosopparin Katajaan ja jatkaa siis pidemmän pätkän Katajan valmentamista, otteet ovat olleet nousujohteisia, joten josko tällä kaudella kokemusta olisi tarpeeksi lunastaa ensimmäinen paikka finaaleissa.
Kotimainen osasto: Kotimainen osasto pysyi melko hyvin muuttumattomana, yksi paha menetys sinne tuli Tumban muodossa.
Jatkavat joukkueessa: Tärkein pelaaja on mielestäni järkälemäinen 211 senttinen Hannes Pöllä, joka liittyi viime keväänä joukkueeseen, ollen tällöin vielä toipilas pitkästä polvivammastaan. Pääsi pelaamaan playoffeissa, mutta käsivamma pilasi loppupelit. Nyt mies on kuntoutunut hyvään iskuun ja on yksi kovimpia suomalaissenttereitä koko sarjassa. Tuomas Hirvonen teki jatkosopimuksen ja jatkaa pelintekoroolissa Katajalla. Kolmosia hyvin heittävät Henri Permanto ja Sebastian Lindberg jatkavat niin ikään joukkueessa. Lindberg on kausi kaudelta parantanut ja taistelee muutenkin hyvin. Permannolla loukkaantumiset ovat häirinneet pelikuntoon pääsemistä, ja mies lienee ainakin tovin sivussa alkukaudesta. Puolustuspään erikoismies Teemu Knihtinen jatkaa myös, mutta on alkukaudesta pitempään loukkaantuneena. Viime kaudella pieneen rooliin jäänyt Ville Karhu sen sijaan saattaa tällä kaudella lyödä itsensä läpi, kolmosia erittäin tarkasti tykittävä Karhu on lyönyt harjoituspeleissä kovia kolmoslukemia tauluun ja tullee saamaan minuutteja enemmän kuin viime kaudella, ja myös junnususijengin pelit tuoneet varmasti kokemusta. Pienemmässä roolissa jatkavat oman juniorimyllyn Otso Purmonen ja Aale Pöntinen.
Lähteneet: Käytännössä Kataja menetti vain yhden isomman nimen, mutta sitäkin tärkeämmän, kun Thomas Tumba lähti Espanjaan. Tumba nousi viimeistään playoffeissa todella isoon arvoon ja teki kaikkensa myös ratkaiseessa seiskapelissä. Miehen panos olisi ollut tärkeä tälläkin kaudella.
Saapuneet: Varsinaisesti Katajaan ei saapunut yhtään kotimaista tälle kaudelle.
Yhteenveto: Kotimainen osasto kärsi kolauksen Thomas Tumban muodossa. Toisaalta Hannes Pöllä ei ollut viime kauden runkosarjarosterissa ja aloitti pelit vasta playoffien kynnyksellä, joten hän on selkeä vahvistus verrattuna siihen rosteriin, joka viime kaudella runkosarjaa tahkosi.
Ulkomaalaisvahvistukset: Kataja on saanut kokeneen ja ennalta hyvin potentiaalisen jenkkinelikon
Zaccheus Darko-Kelly: Mahdollisesti sarjan kovin jenkki tai ainakin top5-tasoa. Aloitti ammattilaisuransa 2021-22 Seagullsissa, jossa voitti pronssia. Sen jälkeen tie vei Kreikan pääsarjaan, jossa loukkaantuminen pilasi kauden. Pelasi viime kaudella kivikovassa Saksan Bundesliigassa tehoin 6,4 pistettä, 2,2 levypalloa, 1,0 syöttöä ja 1,0 riistoa (keskimäärin 17 peliminuuttia). Heittoprosentit olivat 48 (2p), 40 (3p) ja 75 (1p). Ollut harjoituspeleissä vakuuttava, joten tehoja on lupa odottaa.
Travis Jocelyn: Oli osa Korihaiden kivikovaa jenkkinelikkoa viime kaudella, joten Korisliigakokemusta löytyy. Keskiarvot viime kaudelta olivat 12,8 pistettä, 4,4 levypalloa, 1,5 syöttöä ja 0,8 riistoa. Kahden pisteen heittotarkkuus oli 52 %, vapaaheitoissa 65 % ja kolmosissa 40 %. Yliopistotehot eivät itsessään kertoneet vielä, mutta osoitti olevansa mies paikallaan. Paljon on kiinni siitä, miten onnistuu Katajan pelisysteemissä.
Naje Smith: 203-senttinen sentteri Pöllän aisapariksi. Pelaajaprofiililtaan hieman erilainen kuin Pöllä, liikkuvampi. Pelasi Romanian pääsarjaa pronssiotteluun asti ja saalisti 35 ottelussa 9,3 pisteen, 4,7 levypallon, 1,5 koriin johtaneen syötön ja 0,8 heiton torjunnan keskiarvot. Kahden pisteen heittojen tarkkuus oli erinomainen 69 %, vapaaheittojen 81 %.
KeShawn Curry: 195-senttinen compo-takamies, joka hommattiin pikavauhtia Bundesliigaan siirtyneen Victor Bailey Jr:n tilalle. Oli jo aiemmin kesällä ollut Katajan kiikarissa. Kokemusta löytyy suunnilleen Korisliigan tasoisista Ruotsin, Romanian ja Portugalin sarjoista. Portugalissa keskiarvot olivat 17,2 pistettä, 4,6 levypalloa ja 2,5 syöttöä ja sitä ennen Ruotsissa hyvin lähelle samaa tasoa. Viimeisin visiitti viime kauden lopullta oli Romaniassa samassa joukkueessa kuin Naje Smith, ja täällä jäi hieman pienemmälle peliajalle, jolloin pistekeskiarvo tippui 10 pintaan. Vaikuttaa kovalta pisteidentekijältä.
Yleisesti: Katajalla on koossa yksi sarjan parhaista jenkkinelikoista kokemuksen ja tilastojen pohjalta.
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Pöllä ja Darko-Kelly
Mahdollinen avausviisikko pelipaikoittain (1-2 takamiehet 3-4 laiturit 5:sentteri):
- Tuomas Hirvonen
- Curry
- Darko-Kelly
- Jocelyn
- Pöllä
Arvio kaudesta: Katajalla on kohtuu laadukas kotimaisten runko Tumban lähdöstä huolimatta ja se höystettynä erittäin potentiaalisella jenkkinelikolla, joten Katajalla on pitkästä aikaa realistiset mahdollisuudet taistella pantterista tasaisessa sarjassa, vaikka Seagulls, Nokia ja Karhu tulevat etenkin antamaan tähän todella kovan haasteen.
3. Helsinki Seagulls
Seagulls puolusti mestaruuttaan viime kaudella, ja oli etenkin Karhun kompuroitua ykkössuosikki voittamaan pantteripatsas. Hyvin lähelle se sitä pääsikin, mutta sitkeä BC Nokia halusi mestaruutta enemmän ja voitti thrillerimäisessä seiskapelissä Gullsin Kisahallissa. Ottelu oli täysin Gullsin hallussa, mutta lopussa tapahtui sulaminen, jolla Nokia näytti jo vievän homman päätösminuuteilla. Viime hetken hurja kiri toi Gullsit vielä lähelle mutta erittäin niukalla pinnan erolla pantteri matkasi Nokialle ja lokkien kaulaan laitettiin hopeaa. Gulls on saanut taas kovan kotimaisen rosterin, mutta jälleen siinä on tapahtunut pientä vaihtuvuutta.
Gullsin taustalle saatiin myös kaudenvaihteessa liettualaisomistusta, joka kaiketi on viemässä Gullsia lähivuosina Korisliigaa isompiinkin ympyröihin, ja aika näyttää, miten tilanne kehittyy. Kritiikkiä saanut Kisahalli tuskin näissä mittelöissä voisi kuitenkaan toimia pelipaikkana, sillä sen kelpoisuutta on kyseenalaistettu jo Korisliigan jatkopeleissä.
Valmennus: Vesa Vertio otti Gulls-päävalmentajan ohjakset viime kaudella apuvalmentajan paikalta ja jatkaa puikoissa tälläkin kaudella. Gulls pelasi Vertion alaisuudessa vahvasti, mutta muut joukkueet kiri toissakauden etumatkaa kiinni. Ehkä hopea oli kaikkiaan kuitenkin pieni pettymys lähtökohdat huomioiden. Vertiolle tuttu joukkue, joten ei tämä valmennuksesta kiinni silti jää.
Kotimainen osasto: Kotimainen osasto on etenkin juniori-ikäisten/nuorempien pelaajien osalta pysynyt hyvin kasassa, avainpelaajissa nähtiin muutama muutos.
Jatkavat joukkueessa: Tärkein viime kauden pelaajista jatkava kotimainen lienee nopea Lassi Nikkarinen, josta on muutamassa kaudessa tullut yksi parhaita ellei paras kotimainen pelintekijä sarjassa. Nikkarinen on yksi Seagullsien avainpelaajia. Myös Timo ”Timi” Heinonen jatkaa yhden kauden lisää, ja kaikkien aikojen eniten runkosarjapelejä pelannut konkari aloittakin jo 24. kautensa, vaikka ikää tulee marraskuussa mittariin jo 43 vuotta. Myös Ricky Waxlax jatkaa joukkueessa, ja roolia on luvassa ainakin kohtuullisesti. Pienemmän roolin pelaajista Seagullsissa läpimurtoa yrittävät nuoremman polven Henri Mennander, Elias Leskinen, Tuukka Härsilä ja Lenni Hervola
Lähteneet: Ylivoimaisesti suurin menetys Seagullsille on heittokone Okko Järven lähtö ulkomaille. Rutinoitunut heittäjä ja yksi Gullsien tärkeimpiä pelaajia, joten kolmoskaaren takaa häviää reilusti pelotetta. Myös jonkun verran roolia saanut Tomas Pihlajamäki sekä useampia kausia pienehkössä roolissa pelannut Sakari Laakso puuttuvat tämän kauden kokoonpanosta.
Saapuneet: Seagulls haali markkinoilta kolme hyvää korisliiga-kotimaista joukkueeseen. Mielenkiintoisin nimi on Erik Sajantila, joka viime kaudella heikossa Lahden joukkueessa etenkin alkukaudesta heitti todella kovia pistelukemia ja kausi oli onnistunut, vaikkakin sama tahti ei loppukaudesta pysynytkään. Nyt nähdään, millaisiin suorituksiin mies pystyy joukkueessa, joka kamppailee realistisesti pantterista. Toinen iso nimi oli Karhussa viime kaudella pelannut kovan tason koripalloilija Shawn Hopkins, joka on kotimaisista pelaajista sarjan kärkipäätä. Myös Korisliigatasolle hyvä peruspelaaja Chrysostom Chukwuma edustaa lokkeja tulevan kauden. Viime kausi Pyrinnössä oli hieman loukkaantumisten sävyttämä, mutta 16 ottelua mies kuitenkin ehti pelata tuolloin.
Yhteenveto: Seagulls menetti yhden huipputason kotimaisen, mutta sai tilalle kovia nimiä, joten rosteri hyvien pelaajien osalta hieman leveni kotimaisella osastolla.
Ulkomaalaisvahvistukset: Ulkomaalaisnelikko rakentuu tälläkin kaudella Rene Rougeaun ympärille seuraavasti. Kirjoitushetkellä Seagullsilla on kolmen jenkin kanssa sopimus, sillä kova soppari mestaruuskauden Jeffrey Carrollin kanssa jouduttiin purkamaan miehen jouduttua leikkaukseen.
Rene Rougeau: Rougeau on varmastikin yksi kaikkien aikojen ulkomaalaispelaajista Korisliigassa, sillä vyöltä löytyy jo peräti neljä mestaruutta, joista kolme ensimmäistä Karhussa ja viimeisin Seagullsissa. Viime kausi oli ensimmäinen hävitty finaalisarja miehelle, ja kaulaan ripustettiin hopeaa. Todella hyvä vahvistus ja kokemus Korisliigasta iso plussa, ja on myös Seagullsin kapteeni. Kova puolustaja ja kokemusta Suomen lisäksi Uudesta-Seelannista, Meksikosta, Venezuelasta, Israelista ja Ranskasta. Viime kauden (playoffit mukaanlukien) pelasi 12,4pts/6,2reb/3,5ast keskiarvoilla isossa roolissa.
Kalib Boone: Isokokoinen 206-senttinen atleettinen sentteri. Aloittaa ensimmäisen ammattilaiskautensa. Yliopistossa kelpo torjunta -ja riistotilastot ja pisteitäkin sentterille kohtuullisesti. Tilastoi päätöskaudellaan 32 pelaamassaan ottelussa 11.4 pistettä, 5.2 levypalloa, 1.3 syöttöä, 1.6 torjuntaa ja 1.1 riistoa ottelua kohden.
Tevin Olison: 193-senttinen takamies, joka pelannut pari kautta Englannissa Bristolin joukkueessa. Englannin sarja ei ole Korisliigan tasoa, mutta päätöskaudella onnistui tekemään hyvät tehot etenkin pisteissä, 35 ottelussa 16.5 pistettä, 3.7 levypalloa, 3.1 syöttöä ja 1.3 riistoa ottelua kohden. Uskoisin että Korisliigassa tehot jäänee pienemmäksi.
(neljäs jenkki): Carrollin tilalle lienee tulossa myöhemmin jenkki
Rougeau on Korisliigakokemuksensa ja taitojensa puolesta yksi sarjan kovimpia jenkkejä. Muut jenkit vaikuttavat perustasoltaan ok, mutta miltään sarjan parhailta jenkeiltä eivät lähtökohtaisesti vaikuta.
Yleisesti: Seagulls taistellee kärkipään sijoituksista tälläkin kaudella, mutta lähtökohtaisesti ylivoimaiselta joukkue ei vaikuta, sillä muutkin joukkueet ovat parantaneet viime kausina. Joukkueen suomalaisosasto on leveä ja täynnä kovan tason pelaajia, mutta jenkkiosasto ei ainakaan tällä hetkellä vaikuta huippukovalta.
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Lassi Nikkarinen ja Rene Rougeau
Mahdollinen avausviisikko pelipaikoittain (1-2 takamiehet 3-4 laiturit 5:sentteri):
- Lassi Nikkarinen
- Sajantila
- Hopkins
- Rougeau
- Boone
Arvio kaudesta: Seagulls lienee vaikea voitettava, mutta ei niin ylivoimainen mitä aiemmilla kausilla. Hyvät mahdollisuudet edetä finaaleihin, mutta pronssipeliin joutuminenkaan ei ole jättiyllätys.
4. Karhu Basket
Karhun viime kausi oli varmastikin ainakin jossain määrin pettymys. Kovin satsauksin kauteen lähtenyt joukkue pelasin etenkin runkosarjan ailahtelevasti, eikä joukkueen peli hitsautunut toivotulla tavalla yhteen. Playoffeissa Karhu kuitenkin paransi otettaan ja taisteli finaalipaikasta aina seiskapeliin asti ja otti lopulta pronssia kauden päätteeksi. Karhu on potentiaalinen mestari tai ainakin mitalisti tälläkin kaudella selvästi, mutta Korisliigan kärjen tasoittumisen myötä ei tässäkään selkeää yliotetta muihin voitane luvata.
Karhulla on varmastikin tällä hetkellä Korisliigan intohimoisimmat fanit, jotka matkustavat joukkueensa perässä myös kauempana oleviin kohteisiin muita faneja innokkaammin, joten Karhu saa monelle vieraskentällekin tasoitettua kotietua, kun jopa usean bussilastin voimin kannustusta matkaa Kauhajoelta kohteeseen.
Valmennus: Janne Koskimies on mies paikallaan Karhun penkin päähän, valmentanut jo useamman kauden, ensin apuvalmentajana ja sen jälkeen päävalmentajana ja osoittanut että valmentajasta homma ei jää ainakaan kiinni. Apuvalmentajana jatkaa viime kauden tapaan Risto-Matti Rousku ja fysiikkavalmentajana Raimo Stefanov.
Kotimainen osasto:
Kotimaisten osalta vaihtuvuutta on ollut tälläkin kaudella reilusti
Jatkavat joukkueessa: Viime kaudella tilastojen osalta hieman odotuksia vaisummaksi jääneen lupaavan Eemi Luukkosen ura jatkuu Karhussa ja hän on mielestäni jatkavista pelaajista tärkein nimi ja todennäköisesti tämä näkyy myös pistekeskiarvoissa. Myös Joona Hakamaa jatkaa Karhussa, kuten on tehnyt jo vuosia. Kolmas jatkaja on Oliver Kanden, joka nuoresta iästään huolimatta sai melko runsaasti vastuuta Karhun viime kauden rosterissa, ja jos kehitys jatkuu niin rooli voi kasvaa tähän kauteen.
Lähteneet: Lähteneistä ylivoimaisesti isoin nimi on Topias Palmi, joka jenkkien ailahdellessa kannatteli joukkuettaan valtavalla panoksella. Myös isoin odotuksin Karhuun siirtynyt Shawn Hopkins jatkaa matkaansa Seagullsiin. Kolmas hieman yllättäväkin lähtijä oli Eero Innamaa, joka on vuodesta toiseen kuulunut Karhun peruspelaajiin, joka ei kuulu kirkkaimpiin tähtiin, mutta tärkeä lenkki. Hänen uransa jatkuu Salon Vilppaassa. Myöskään Jussi Ikkelä ei jatka Karhussa tällä kaudella.
Saapuneet: Saapumispuolella isoin nimi on varmastikin Andre Gustavson, joka esitti Susijengissäkin kesällä huippuotteita olympiakarsinnoissa. On mahdollista että Gustavson on sarjan parhaita kotimaisia pelaajia. Toinen kovempi Korisliigatason nimi on viime kaudella Lahti Basketballia edustanut Kalle Koivunen, jolle on varmasti jonkunlaista roolia luvassa. Kaksi nuorempaa, ei vielä läpimurtoa tehnyttä saapujaa ovat Aamos Laavainen ja Juuso Salmi, joilla on vyöllään jo Korisliigaa pienillä tehoilla ja divaria paremmilla tehoilla. Laavainen pelasi yliopistosarjaa viime kaudella. Myös Karhun kasvatti Aleksi Riihimäki pääsee kokeilemaan Karhu-miehistössä. Kaikilla mahdollisuus vakiinnuttaa roolia Korisliigatasolla.
Yhteenveto: Karhun kotimainen osasto on mielestäni heikentynyt viime kaudesta ja on aika paljon Gustavsonin onnistumisen varassa. Muut kotimaiset eivät ole ihan niin kovia, mitä Karhun tasoiselta joukkueelta voisi odottaa, ja onkin mahdollista, jopa todennäköistä, että Karhulla löytyy paikkoja naarata todella kovakin nimi vielä joukkueeseen myöhemmässä vaiheessa, mikäli sopimustilanne näin sallii (ehkä jo tätä artikkelia työstäessä ennen kauden alkua)
Ulkomaalaispelaajat: Karhu lähtee kauteen neljän ulkomaalaispelaajan voimin, joskin Karhu on usein kauden mittaan hommannut ylimääräisiä jenkkejä yli tuon neljän, jotka saavat pelata yhdessä pelissä ja Karhu on ollut viime vuosina yksi innokkaimpia jenkkiruletin pyörittäjiä, joten kokoonpano saattaa vaihtua reilustikin. Toki kaiken mennessä nappiin tälle ei liene tarvetta.
Kaden Anderson: 203-senttinen ja 100-kiloinen Anderson vaikuttaa tilastojensa puolesta kovan luokan tekijältä. Aloittaa toisen ammattilaiskautensa, pelasi viime kaudella Saksan ProA:ssa, jonka tasoa pitäisin ainakin Korisliigan tasoisena. Pääsi pelaamaan myös pari ottelua Bundesliigaa. Kakkosbundesliigassa 34 ottelussa kertyi peliaikaa 25 minuuttia ottelua kohden keskiarvoilla 14,6 pistettä, 5,1 levypalloa ja 1,7 syöttöä. Kolmoset Anderson upotti 40,8 ja vapaaheitot 87 prosentin tarkkuudella. Pelasi ennen sitä NCAAII -yliopistosarjaa, jonka taso ei ole kovin korkea, mutta teki siellä kovia tehoja ja oli konferenssinsa kaikkien aikojen pisteidentekijä. Keskiarvot olivat yli 22 pisteen tietämillä ja kolmoset upposivat hyvin. Vaikuttaa selkeältä vahvistukselta ja isoksi mieheksi erittäin hyvältä heittäjältä. Pääosin nelospaikan rooliin hommattu, mutta pelaa tarvittaessa myös sentterinä.
Joe Toussaint: Rookiepelaaja, joka pelannut NCAA:n ykköstasolla kolmessa eri yliopistossa. Texas Techissä päätöskaudella otteluita tuli 34 ja tilastoihin rivi 12,2 pistettä, 2,6 levypalloa, 4,3 syöttöä ja 1,4 riistoa. Aiemmat kaudet meni pienillä tehoilla. Pelinrakentajan rooli Karhussa, rookiet on aina hivenen arvoitus, potentiaalia on mutta syksyn pelit näyttää että riittääkö taso Karhussa.
Seth Millner: Pelannut NCAA ykköstasolla hyvillä tehoilla. Viime kaudella olisi ollut ammattilaisuran aloitus, mutta loukkaantuminen pilasi sen. Pelasi vielä NBA-kesäliigaa sen jälkeen. Viimeinen kausi yliopistossa meni pistekeskiarvolla 16,1, kolmoset upposivat 42 prosentin tarkkuudella. Lisäksi hän nappasi 6 levyriä ja jakoi 1,8 syöttöä ottelua kohden. Riistoja kirjattiin tilastoihin 1,1 keskiarvolla. Piste -ja heittokeskiarvot ovat olleet nousujohteisia, ja ovat erinomaisia keskiarvoja, joten saattaa olla rookiestatukseta huolimatta kovakin tekijä. Pelaa Karhussa pääosin kolmospaikkaa.
Nathaniel Pollard jr.: Pollard pelasi jo viime kauden kevätpuoliskolla Karhussa, kun kovin odotuksin hommatut isommat nimet epäonnistuivat ja divaria tuolloin pelannut Pollard napattiin karhupaitaan. Pollard onnistuikin joukkueessa erinomaisesti ja paransi Karhun peliä. Pelannut ennen Suomeen saapumistaan NCAA:ssa. Ehti pelata Karhussa 15 peliä keskiarvoilla 9,3 pistettä, 6,7 levypalloa ja 3,9 syöttöä
Yleisesti: Jos Karhu ei naaraa kotimaiseen osastoon isoa nimeä, sanoisin että se kokonaisuutena heikentyy viime kaudesta, etenkin Palmin jättämä aukko on haastava paikata. Andre Gustavson on kotimaisten ehdoton ykkönen. Jenkit ovat melko kokemattomia Euroopan pelien suhteen, mutta meritoituneet yliopistossa ja mahdollisesti hyvinkin kovia. Jättiyllätys ei olisi kuitenkaan, että osa jenkeistä vaihtaa maisemaa ennen joulua.
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Andre Gustavson & Kaden Anderson
Mahdollinen avausviisikko pelipaikoittain (1-2 takamiehet 3-4 laiturit 5:sentteri):
- Toussaint
- Gustavson
- Millner
- Luukkonen
- Anderson
Arvio kaudesta: Karhun sijoitus on hivenen vaikea arvioida, sillä joukkue on tottunut reagoimaan huonoihin otteisiin nopeasti, eli nykyinen rosteri elää ja jäänyt olo, että rahat eivät ole loppumassa kesken näiden suhteen. Näkisin myös todennäköisenä, että jossain vaiheessa kotimaiseen osastoon saadaan vielä vahvistusta. Sanoisin että nykyrosterilla joukkue ei kuitenkaan ihan terävintä kärkeä ole, mutta lähellä sitä.
5. Korihait
Pitkä odotus Uudenkaupungin koripalloyhteisössä päättyi, kun Korihait selvitti tiensä playoffeihin, eikä mitenkään tiukasti räpiköimällä, mutta vakuuttavalla pelillä läpi kauden. Putoamiskamppailussa vuodesta toiseen nähty Korihait pelasi ajoittain jopa sarjan parasta peliä ja yksi maestroista oli tahtipuikkoa heiluttanut Bojan Sarcevic. Runkosarja huipentui kolmossijaan, mutta puolivälierässä pari hyvinkin katkeraa pinnan tappiota Katajaa vastaan katkaisi mitalihaaveet. Myös tälle kaudelle voidaan varmasti odottaa playoff-korista Ukissa, mikäli rosterista mitään voi päätellä.
Valmennus: Viime kaudella kakkosvalmentajan tontilta aloittanut Ivan Ivanovic ottaa ykköskäskijän roolin tälle kaudelle kun Darko Mihaljovic siirtyi Kotkan penkin taakse. Tuttu mies siis penkin päässä, nyt vain uudessa roolissa.
Kotimainen osasto: Kotimaisista pelaajista Korihait sai pidettyä tärkeimmät, ja se takaa erinomaiset lähtökohdat kauteen, mikäli jenkkivalinnat onnistuvat.
Jatkavat joukkueessa: Bojan Sarcevic jatkaa joukkueessa ja varmasti suurena unelmana olisi tämä seura hilata jopa pantteriin asti. Valtavan tärkeä pelinrakennuksen moottori. Mikael Aalto kuuluu parhaimmistoon suomalaissenttereistä, ja hänen jatkonsa on myös todella tärkeä osa haiparven menestyshaaveiden kannalta. Puolustuspään taistelija Joni Herrala sekä paljon kehittynyt Thomas Vehmanen ovat myös Korihaiden rosterissa alkavalla kaudella. Pienen roolin pelaajista jatkoa on luvassa myös Viljami Arvoselle sekä Valtteri Pihlajamäelle, jonka rooli on valmennusosastossa tällä kaudella.
Lähteneet: Lähtijöiden listalla näyttäisi olevan vain yksi kotimainen nimi, Akseli Arvonen, jonka rooli on ollut todella pieni, ketään isompaa nimeä ei Korihaista siis lähtenyt.
Saapuneet: Mestaruutta maistelemaan päässyt Kalle Peltonen tuo kokoa ja heittovoimaa saapuessaan Nokialta. Pyrinnöstä saapuvat Roni Ahvenjärvi ja Kouvoista tuleva Veeti Helakorpi pelannevat pienemmässä roolissa.
Yhteenveto: Kotimainen osasto on vahvistunut käytännössä Kalle Peltosella, mutta koska Korihait sai pidettyä koko avainmiehistönsä kotimaisten osalta kasassa, on heillä erittäin vahva runko.
Ulkomaalaisvahvistukset: Kotimainen osasto on vahva, mutta mielenkiintoisesti Korihait lähtee kauteen vain kolmella jenkillä, nähtäväksi jää, tuleeko neljäs jenkki kuvioihin myöhemmin.
Kruz Perrott-Hunt: Perrott-Hunt on uusiseelantilainen 192-senttinen takamiesvahvistus, jolla on alla neljä kautta USA:n yliopistosarjassa 108 ottelussa (93 aloitusviisikossa) takamies teki keskimäärin 10,2 pistettä, 2,8 levypalloa ja 2,0 syöttöä. Ammattilaisuran alkua häiritsi loukkaantumiset, ja ura Serbiassa jäi lyhyeksi. Pelasi kotimaansa Uuden-Seelannin sarjassa sen jälkeen keskiarvoilla 13,0 pistettä, 3,7 levypalloa ja 2,3 syöttöä. Vaikuttaa ok vahvistukselta kunnossa pysyessään.
Kaleb Warner.: 201cm kookas laituri. Pelannut viisi kautta ammattilaisena, rookiekauden Hollannin divarissa ja loput Hollannin liigassa (2021 lähtien Hollannin ja Belgian yhteisliiga). Neljän pääsarjakauden saldo oli 117 ottelua keskiarvoilla 11,2 pistettä, 3,7 levypalloa ja 1,4 syöttöä, ja tunnetaan erinomaisena kolmen pisteen heittäjänä. Varmastikin kelpo tason kokenut vahvistus lähelle Korisliigan tasoisesta sarjasta.
Dravon Mangum: 203cm rookielaituri, joka pelannut NCAA ykkösdivisioonaa pääosin kuudentena pelaajana, eli tullut usein penkiltä. 30 ottelussa keskimäärin 20 minuutin peliajalla 5,6 pistettä, 3,9 levypalloa ja 0,5 syöttöä. Pelitilanneheittojen onnistumisprosentit (2p/3p/1p) olivat 44/30/78. Monipuolinen pelaaja, tilastot ei itseä vakuuta kuitenkaan.
Yleisesti: Jenkkejä on tällä hetkellä yksi vähemmän kuin lupa olisi ja tasoltaan jenkeistä vain kaksi vaikuttaa pelimiehiltä, joskaan ei ihan ykköstekijöiltä. Jenkkiosasto ei ole vastaavanlainen, mitä viime kaudella oli Korihaissa.
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Bojan Sarcevic ja Warner
Mahdollinen avausviisikko pelipaikoittain (1-2 takamiehet 3-4 laiturit 5:sentteri):
- Sarcevic
- Perrott-Hunt
- Warner
- Mangum
- Aalto
Arvio kaudesta: Korihaiden vahva suomalaisrunko antaa jo itsessään erinomaiset mahdollisuudet taistella playoff-paikasta. Jenkkikolmikko antaa mahdollisesti tasoitusta muiden kovimpien haastajien nelikoille, ja ilman muutoksia on kiikun kaakun selviääkö Korihait välieriin. Puolivälieräpaikan pitäisi kuitenkin olla hyvinkin lähellä, välieräpaikkakin sekä mitali mahdollinen, mikäli joukkue pelaa hyvin yhteen.
6. Kouvot
Kouvojen viime kauden runkosarja päättyi alemassa loppusarjassa kun se pullahti alkusarjan jälkeisen tasapistetilanneruletin viimeiseksi erittäin tiukassa asetelmassa. Se vei alemman loppusarjan ylivoimaisesti ja sitä pidettiin jopa potentiaalisena jatkoonmenijänä, mutta Nokialle se ei lopulta mahtanut mitään. Joukkue pelaa aina materiaalinsa ylärajoilla, ja saa pelaajista irti sen mitä otettavissa on Jyri Lehtosen johdolla.
Tulevaan kauteen se lähtee melko nimettömällä kotimaisten nipulla, mutta en yllättyisi, jos jälleen näistä pelaajista löytyisi voittajia. Tuekseen kotimaiset saavat erittäin hyviä jenkkivahvistuksia.
Valmennus: Jyri Lehtonen jatkaa Kouvojen peräsimessä, ja pystyy henkilökohtaisella panoksellaan ottamaan ennalta paperilla heikoistakin rostereista kaiken irti. Jyri on mielestäni sarjan kovin valmentaja niin auktoriteetin kuin taktisten asioiden kannalta. Apuvalmentajana Jyrillä jatkaa Antti Hurri sekä Kari Kurronen.
Kotimainen osasto: Kotimainen osasto sisältää Korisliigatasolle paljon melko tuntemattomia nimiä, ja on jossain määrin heikentynyt viime kaudesta, joten on mielenkiintoista nähdä, miten nuorista pelaajista otetaan tällä kertaa taidot irti.
Jatkavat joukkueessa: Jatkavista pelaajista varmasti tärkein on Topias Jokela, jonka viime kausi oli erinomainen ja löi tavallaan itsensä läpi Korisliigatasolle. Myös Henry Boyd on ollut jonkun aikaa kohtuullisen roolin Korisliigatason pelaaja. Hieman pienemmän roolin nimistä Teemu Kristeri ja Eemeli Salmi ovat muut jatkajat.
Lähteneet: Kouvojen avainpelaajien osalta ovi kävi kahteenkin kertaan. Huipputasolle Korisliigalla viime kausina noussut Joel Mäntynen tähtää ulkomaille ja myös tärkeisiin pelaajiin kuuluva Aapeli Alanen lähti Loimaalle. Pienemmän roolin pelaajista (kuitenkin toisinaan ihan mukaviakin minuutteja saaneet) lähtijöitä oli vielä pitkä liuta: Veeti Helakorpi, Aarni Korkiatupa, Patrik En ja Patrik Hautala
Saapuneet: Saapuneiden listalla on paljon allekirjoittaneelle tuntemattomia nimiä, mutta joilla saattaa onnistuessaan olla mahdollisuudet olla koviakin tekijöitä. Merkittävin nimi lienee Jesper Granlund, joka on pelannut jenkeissä NCAA ykkösdivisioonaa isossa roolissa kohtuullisin keskiarvoin 5.0 pistettä, 2.6 levypalloa ja 1.3 syöttöä ottelua kohden. Max Besselinkin veli Michael Besselink liittyy joukkueeseen myös, pelannut Saksan kakkostasolla suht pienessä roolissa ja myös Korisliigaa ja divaria. Erik Muhonen liittyy myös Kouvoihin käytyään kokeilemassa yliopistotasoa NCAAII-tasolla, joskin melko vaatimattomin tehoin. Myös neljäs saapuja Joona Heinonen tulee ulkomailta kouvopaitaan; Heinonen on pelannut Espanjan nelostasolla ja harjoitellut Espanjan kakkostason joukkueen kanssa. Myös Rasmus Lindberg liittyy Kouvoihin, hän tulee kotimaan puolelta pelattuaan HBA:ssa divaria kohtuutehoin. Rasmus on Katajassa pelaavan Sebastian Lindbergin veli.
Yleisesti: Kouvot menetti rutinoituneista avainpelaajistaan käytännössä tärkeimmät, tilalle jäi todella paljon nuoruuden potentiaalia ja muutama saapuja, joiden potentiaali on vielä arvoitus. Jyri on varmasti paras vaihtoehto ulosmittaamaan näiden nuorten saapujien tason. Näkisin että kotimaisen osaston suoritusvarmuus on kuitenkin heikentynyt merkittävästi, mutta kehittymistä tulee todennäköisesti kauden mittaan tapahtumaan paljonkin.
Ulkomaalaisvahvistukset: Melko nuorekkaan kotimaisen rosterin jatkoksi on hommattu kovia ulkomaalaisia tekijöitä, joten Kouvoja ei kannata ulosmitata playoff-taistosta tänäkään vuonna.
Thomas Gipson III: Reilusti Korisliigakokemusta omaava sisäpelaaja, jolla kova itseluottamus ja rutiini tosipaikoissa. Edusti Kouvoja jo viime kauden päätteeksi. Aloittaa Kouvoissa jo viidennen kautensa. Lainaus Kouvojen sivuilta: Thomas Gipson on ollut kaikilla kausillaan Korisliigassa tasaisen varma suorittaja. Neljän kauden keskiarvot ovat kouvolalaisittain mukavaa katsottavaa: 15.2 pistettä, 8.0 levypalloa ja 1.8 syöttöä tehokkuuslukemalla 17.3. Kouvojen osalta kuukausi sitten päättyneellä kaudella Gipson kirjautti 17.5 pistettä, 6.5 levypalloa ja 1.6 syöttöä ottelua kohden. Huomionarvoista aikaisempiin kausiin verrattuna oli parantunut heittotarkkuus kolmen pisteen viivan takaa ja vapaaheittoviivalta, kolmoset osuivat erinomaisella 46%:n ja vapaaheitot 84%:n tarkkuudella. Gipson toimi päättyneellä kaudella myös joukkueensa kapteenina.
Isaac Likekele: 195-senttinen takamies. Pelasi yliopistouran neljä kautta hyvillä tehoilla, viides kausi kivikovassa Ohion joukkueessa pudotti roolia ja samalla tehoja. Pelasi heikohkossa Norjan liigassa kovilla tehoilla 19.8 pistettä, 12.0 levypalloa, 8.2 syöttöä ja 3.3 riistoa, tehot kertovat monipuolisuudesta ympäri kenttää. Tulee varmasti tehoilemaan isossa roolissa Kouvojen joukkueessa.
James Bishop IV: Rookie combo-takamies, erittäin hyvät tehot yliopistossa, isossa roolissa. Parhaalla kaudella yli 21 pistekeskiarvo ja koko yliopistouralta viiden kauden aikana127 ottelua keskimäärin 32 minuutin peliajalla. Näissä otteluissa tehoja syntyi 16.9 pisteen, 2.2 levypallon ja 3.6 syötön edestä. Kolmosissa 33% osumistarkkuus. Vaikuttaa kuitenkin rookieksi erittäin potentiaaliselta scoraajalta, sillä roolia lienee Kouvoissakin luvassa.
Jalen Jackson: Erittäin paljon kokemusta Euroopasta ja myös Korisliigasta omaava peluri, vuodesta toiseen hyvillä tehoilla. Pelannut Korisliigaa Seagullsissa, KTP:ssa ja Korihaissa useampaan otteeseen. Viimeisin kausi tehoilla 14.8 pistettä, 5.9 levypalloa, 4.7 syöttöä, 2.3 riistoa ja 1.0 torjuntaa ottelua kohden. Lisäksi pelannut Israelissa ja Islannissa. Erittäin kova ja kokenut pala jo muutenkin vahvaan jenkkinelikkoon.
Yleisesti: Äkkiseltään katsottuna Kouvoilla on varmastikin sarjan kovin jenkkinelikko, tai ainakin paperilla näin. Roolia jenkeille on varmasti tarjolla, sillä kotimaiset roolipelaajat on vähissä ja näin ollen pelaajat tulevat todennäköisesti ilman loukkaantumisia mättämään kovat tehot.
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Topias Jokela ja Gipson III/Jackson
Mahdollinen avausviisikko pelipaikoittain (1-2 takamiehet 3-4 laiturit 5:sentteri):
- Likekele
- Bishop IV
- Jackson
- Gipson III
- Jokela
Arvio kaudesta: Kouvoilla on mielenkiintoinen kontrasti, sillä sen riveissä on kovimmat jenkit ja kokemattomin suomalaisryhmä. Koska valmennuksessa on poikkeuksellinen taito ulosmitata nuorten pelaajien potentiaalia, on Kouvoilla varmasti sanansa sanottavana tälläkin kaudella. Se riittänee playoffeihin, mutta välieräpaikka olisi jo huippusuoritus. Mahdollisuudet tähän on jos nuoret pelaajat kehittyy ja jenkit pysyvät terveinä.
7. Salon Vilpas
Valmennus: Jussi Savolainen aloittaa kolmannen kauden viikinkiryhmän peräsimessä ja on suoriutunut pestistään tähän asti hyvin, vaikkakin finaalipaikat ovat kiertäneet. Apuvalmentajana jatkaa Jere Anttila sekä Teemu Rannikko, joka ei korispiireissä esittelyjä kaipaa, eli laadukas valmennusstaffi kokonaisuutena kasassa.
Kotimainen osasto:
Vilppaan kotimainen osasto on kokenut jonkun verran myllerrystä viime aikoina, ja kokonaisuutena se on kyllä heikentynyt parhaista päivistä ja nojaa vahvasti nuorten pelaajien tasonnostoon.
Jatkavat joukkueessa: Mikko Koivisto on kotimaisen osaston tärkein pala, ja edelleen yksi sarjan parhaita heittäjiä. Ikää alkaa pikkuhiljaa tulla, mutta ei vielä liikaa, etteikö pystyisi kannattelemaan joukkuettaan. Lähes yhtä tärkeä tällä kaudella on myös 207-senttisen Luukas Vaaran jatko, sillä mies kuuluu tärkeimpiin kotimaisiin sentterihin sarjassa. Pienemmän roolin pelaajista jatkoa Vilppaassa seuraa Patrik Poutiaisella ja Thomas Rönnholmilla.
Lähteneet: Teemu Suokas on pelillisesti varmasti tärkein lähtijä, miehen ura jatkuu Puolan suurseurassa Slask Wrocklawissa, eli pääsee kohtuu isoihin ympyröihin. Joukkuehengen nostattaja ja vastustajien ärsyttäjä Juho Nenonen laittoi sen sijaan tossut naulaan, ja ei jatka Vilppaassa, jossa ehti pitemmän aikaa viihtyä. Kolmas isompi lähtijä on vuosikausia Vilppaassa kelpo tasolla pelannut Riku Laine, jonka ura jatkuu Tampereen Pyrinnössä. Kaksi pienemmän roolin lähtijää ovat Onni Mäkynen ja Tuukka Juntunen
Saapuneet: Kokeneemmasta kaartista merkittävin saapuja lienee viime kaudella KTP:n tärkeimpiin kotimaisiin kuulunut Vili Nyman. Hänen lisäkseen toinen Korisliigasta tutumpi saapuja on Eero Innamaa, joka on totuttu näkemään Karhussa kelpo heittäjänä vuosikausia. Nuorempia potentiaalisia läpimurtoa hakevia pelaajia ovat viime vuoden USA:ssa vauhtia hakenut Daniel Rantapaju, sekä nuorten Susijengissä isossa roolissa pelannut nuori Samu Adler. Myös pitkään jenkeissä viihtynyt paluumuuttaja Tino Yli-Junnila saapui Saloon, mutta pelaa osittain Salon reservijoukkueessa PeU:ssa.
Yhteenveto: Salon kotimaisista lähti runsaasti kokemusta ja tilalle tuli nuoruuden intoa. Tämä voi näkyä potentiaalina, mutta myös ailahteluna otteissa. Jossain määrin voisi kuitenkin arvioida, että Vilpas on hivenen aiempia kausia heikompi kotimaisten osalta, ennen kuin nuoret pelaajat nousevat vaadittavalle tasolle.
Ulkomaalaispelaajat:
Vilppaan jenkkinelikko tulevalle kaudelle on seuraava:
Donovan Donaldson : 185-senttinen takamies, jolla on Korisliigatasolle jo huomattavan paljon kokemusta, eli peräti 5 kautta ammattilaisena, joskaan ei kovin korkealla tasolla. Yliopistoura meni NCAAII-tasolla, jonka jälkeen palloillut Unkarissa ja Pohjois-Makedoniassa kelpo tehoilla. Toissa kausi oli loukkaantumisten sävyttämä, mutta viime kaudella ehjä kausi Kreikan kakkostasolla 13.6pts/2.9reb/2.4ast. Ei lähtökohtaisesti kokemuksesta huolimatta sateentekijä, mutta täyttänee ruutunsa.
Jermaine Marshall: 198-senttinen nelospaikan pelaaja, jonka ammattilaisura alkaa Salosta. Yliopistossa keskiarvot 23 minuutissa olivat 12,3 pistettä, 6,6 levypalloa ja 1,2 riistoa per ottelu, eli vaikuttaa hyvältä levypallopelaajalta ja kelpo pelaajalta. Marshallilla on täyskaima samalla nimellä, joka Seagullsissa aikanaan nappasi pronssia ja menehtyi myöhemmin traagisesti sydänkohtaukseen.
Omar Payne: Kookas, peräti 208-senttinen ja 226cm sylivälin omaava rookiesentteri, jonka vahvuudet on puolustuspäässä ja torjunnoissa. Suurimmat hyödyt eivät varmastikaan näy tilastoissa, jotka olivat yliopiston päätöskaudella 4,2pts/3,5reb, ja tulevat luultavasti paranemaan Vilppaassa. Tuo korin alle Luukas Vaaran kanssa paljon pelotetta puolustuspäähän.
Amin Adamu: 194-senttinen laitahyökkääjä, joka edustaa Iso-Britannian maajoukkuetta, jossa pelannut kelpo pelejä. Alla 5 kautta yliopistoa, josta kolme kautta isossa roolissa ykköstykkinä, ja tämän jälkeen kausi Itävallassa ja toinen Tshekin liigassa. Viimeisin kausi Tshekin liigassa meni 41 ottelun jälkeen 16.0/5.4 tehoilla. Tshekin sarja on varmastikin melko lähellä Korisliigan tasoa, joten näkisin että kyseessä erittäin tehokas pisteidentekijä, ja lähtökohtaisesti Vilppaankin ykköstykki.
Yleisesti: Jenkeistä kaksi (Donaldson ja Marshall) on operoineet ihan kelpo tehoilla, mutta kokemus Korisliigan tasosta puuttuu, Payne voi olla roolissaan hyvä ja Adamu vaikuttaisi kovalta tekijältä, kokonaisuutena ihan ok ulkomaalaiset mutta sisältää vielä kysymysmerkkejä.
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Mikko Koivisto/Luukas Vaara ja Amin Adamu
Mahdollinen avausviisikko:
- Donaldson
- Koivisto
- Adamu
- Marshall
- Vaara
Arvio kaudesta: Vilppaan kotimaisen rosterin vuosikausia jatkunut kokemus on vaihtunut viime kausina nuorempaan ilmeeseen, joka voi näkyä potentiaalina, mutta ailahteluna. Jenkkiosastossa sama homma, potentiaalia on, mutta mitään varmaa suorittajaa ei heissä ole. Brittivahvistus Adamu sen sijaan vaikuttaisi pelimieheltä, eli jos hänen lisäkseen joukkue pelaa hyvin yhteen, voi välieräpaikasta taistelu olla realismia, todennäköisesti playoff-joukkue, mutta tippuu puolivälierässä.
8. Kobrat
Kobrien viime kausi päättyi tiukkaan taisteluun playoff-paikasta KTP:ta ja Pyrintöä vastaan. Lopulta playoffit jäi lyhyeksi, sillä vastaan tuli Seagulls, joka oli tasoltaan selvästi edellä.
Valmennus: Valmennus säilyy samana kuin viime kaudella, päävalmentajana jatkaa Ville Turja ja apunaan hänellä on Nebojsa Dimic. Joukkueelle tuttu valmennuskaksikko, joten ainakin kuviot lienee jo alkukaudesta hyvin hallussa, kunhan jenkit saadaan peliin sisään.
Kotimainen osasto:
Kobrien rungon muodostaa jo vakiintunut kotimaisten porukka, jonka ympärille on usein kasattu jenkit, jotka tekevät Lapualla vuodesta toiseen isot tehot. Kobrat on totuttu näkemään kelpo kotijoukkueena ja kun se pääsee peliin parhaillaan, on se vaikea voitettava kelle tahansa, mutta loukkaantumiset ja jenkkien virhevaikeudet vaikeuttavat peliä liikaa.
Jatkavat joukkueessa: Käytännössä kaikki viime kaudenkin tärkeimmät pelaajat jatkavat tälläkin kaudella, vain muutama muutos on tapahtunut. Antto Nikkarinen viihtyy Lapualla ja pyörittää Kobrien peliä tälläkin kaudella. Viime kaudeksi Lapualle saapuneet hyvin heittävä Joona Tuomala sekä Timi Puittinen vakiinnuttivat myös roolinsa joukkueessa. Ikikobra Jussi Turja jatkaa myös, kuin myös pidemmän aikaa lakeuksilla pelannut peruspelaaja Juho Lehtoranta. Kobrien kotimaisten osasto on tasainen, mutta suhteellisen kokenut, usein roolina tosin antaa tärkeitä lepominuutteja jenkeille, joiden vastuulla on iso osa pisteistä. Kobrien omat kasvatit Juho Pihlajamäki ja Eetu Hautala jatkavat joukkueessa myös, todennäköisesti hyvin pienillä minuuteilla.
Saapuneet: Saapumispuolella ei ollut tällä kertaa tunnettuja isompia nimiä. Edustuksessa aloittavat kuitenkin kaksi Kobrat-kasvattia Masi Makkonen ja Luukas Kortesoja
Lähteneet: Lähtöpuolella Lassi Kilpinen oli ainoa menetys. Hyvä perustason Korisliigapelaaja, joten kotimaisten leveys kärsi hivenen.
Yleisesti: Kobrien kotimainen osasto säilyi hyvinkin muuttumattomana, joten vuoden verran hitsautunut mutta pelillisesti lähes muuttumaton Kobraryhmä suorittanee suht samalla tasolla kuin viime kaudellakin.
Ulkomaalaisvahvistukset: Jenkit on Kobrille usein elintärkeä osa menestystä, ja tällä kaudella sitä haetaan seuraavan nelikon voimin:
Samari Curtis.: Rookie, jolla ensimmäinen ammattilaiskausi. Päätöskausi yliopistossa 12,9 pistettä, 3,5 levypalloa ja 4,5 syöttöä ottelua kohden. Oli jo viime kaudella Kobrien kiikarissa, mutta joutui operaatioon, joka viivästytti starttia. Kelpo tason rookielta vaikuttaa tilastollisesti, mutta lienee Kobrien heikoin jenkkilenkki.
Trent Buttrick: Lainaus Kobrien uutisesta: ”Trent Buttrick on 206 senttinen ja 26-vuotias sisäpelaaja. Trentin ammattilaisura käynnistyi Pohjois-Makedoniasta Skopjen joukkueessa, jossa 23 ottelussa syntyi tilastot 11/6,8 ja Trent valittiin myös vuoden puolustuspelaajaksi. Joukkue pelasi myös Adriatic League 2 sarjaa, jossa 13 ottelussa Trent tilastoi 10,9 pistettä ja 6,9 levypalloa. Otteluissa kolmoset upposivat komealla 42,4 prosentin keskiarvolla. Viime kaudella Trent pelasi BBL:ää Caledonia Gladiattorsin joukkueessa 6,9/6,3 keskiarvolla. Joukkue pelasi myös viisi Fiba Europe Cupin ottelua, joissa Trent tilastoi 6,8/4,2 keskiarvolla. Tammikuussa hän siirtyi CD Povoan joukkueeseen Portugalin liigaan, jossa tilastoi 13 ottelussa 10/8”. Tilastollisesti vaikuttaa tekevän tulosta Euroopassakin ihan kohtuullisesti. Jäi ihan vakuuttava kuva myös harkkapelistä Katajaa vastaan. Nelospaikan pelaaja, voinee pelata myös sentterinä.
Courtney Alexander: 203-senttinen sentteri. Pelasi viime kaudella 11,2pts/6,3reb keskiarvoilla Saksan ProA-liigaa, joka on ihan mukava meriitti. Kärsinyt ammattilaisuralla loukkaantumisista, jotka sotkeneet uraa. Tilastot peleistä, jossa pelannut vakuuttaa kuitenkin ja on varmasti kovan tason korinalusjyrä Kobrien rosteriin.
Ryan Ogden: 193 senttinen ja 28-vuotias laituri. Viime kaudella Ogden pelasi Luxembourgissa 21,4 pisteen, 10,6 levypallon, 4,2 syötön ja 2,5 riiston keskiarvolla. Pelasi aiemmin Portugalissa niin ikään kovilla tehoilla. Vaikuttaa kovalta pelimieheltä, ja hieman Korisliigaa heikommissa sarjoissa ollut parhaimmistoa. Ei olisi jättiyllätys vaikka näin olisi myös Korisliigassa, tilastollisesti Kobrien vakuuttavin jenkki.
Yleisesti: Kolme kovaa jenkkiä ja yksi potentiaalinen rookie, hyvät jenkit on jälleen hommattu, ja se antaa kelpo pohjat taistella menestyksestä
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Antto Nikkarinen ja Ryan Ogden
Mahdollinen avausviisikko pelipaikoittain (1-2 takamiehet 3-4 laiturit 5:sentteri):
- Nikkarinen
- Curtis
- Ogden
- Buttrick
- Alexander
Arvio kaudesta: Kotimainen osasto on pysynyt melko samana Kilpistä lukuunottamatta, Kobrilla on kolme jenkkiä, joilla on jo kivasti kokemusta Euroopasta ja ammattilaisuralta ja yksi ihan kohtuullinen rookie. Mielestäni jenkkien tilastot vakuuttavat viime kautta enemmän, joten jos jenkkinelikko pysyy terveenä ja pelaa joukkueena, on Kobrilla jälleen kelvolliset saumat kamppailla vähintäänkin sijoista 6-8.
9. Loimaa Bisons
Bisons onnistui viime kaudella välttämään putoamisen käytyään trillerimäisen kamppailun Lahti Basketballia vastaan sijasta 11. ja putoamisen välttämisestä. Tälle kaudelle se on saanut kotimaiselle osastolle selkeästä vahvistusta, joka voi sen nostaa jopa taistelemaan playoff-paikoista. Myös jenkkipuolelle saatu puu oli yllättävä, mutta todella iso jytky loimaalaisten menestyshaaveiden kannalta.
Valmennus: Viime kauden aikana Juri Heinämäki sai yllättäen lähteä ja tilalle otettiin valmentajaksi nuori Konsta Mastomäki, joka jatkaa puikoissa tälläkin kaudella. Apuvalmentajana hänellä on Korisliigasta takavuosilta pelaajana tuttu Cedric Latimer.
Kotimainen osasto: Kotimainen osasto on vahvistunut ainakin parilla Korisliigassa rutinoituneella pelaajalla, joten menestystä voitaneen odottaa, mikäli jenkit onnistuvat yhtä hyvin kuin viime kaudella. Joukkueen kotimainen runko on muuttunut erittäin paljon viime kaudesta.
Jatkavat joukkueessa: .Vesa Heinonen on Korisliigaan jo konkari, joka saa mukavasti minuutteja vuodesta toiseen ja jatkaa seurassa. Eemeli Hollo on toinen jatkaja, ja sai viime kaudellakin jo ihan kivasti roolia reilun 12 minuuttia peliä kohti.
Lähteneet: Ovi kävi Biisoneissa ennen tätä kautta. Lähtijöistä nimekkäimmät lienee pitkä sentteri Aapeli Syrjämäki, joka esitti hyviä otteita viime kaudella sekä viime kausina hyvin Korisliigatasolle rutinoitunut Emil Uotila, joka siirtyi Honkaan. Tiitus Kuukkanen, joka sai myös toisinaan mukavasti roolia lähtee myös, sekä hieman pienempään rooliin jääneistä Elmo Eräkangas ja Sami Tahvanainen. Cedric Latimer puolestaan siirtyi valmennuspuolelle.
Saapuneet: Biisonit sai melko nimekkään saapujan, kun Korisliigassa kovalla tasolla jo vuosia pelannut ja ulkomaillakin käynyt Aapeli Alanen liittyi seuraan ja on vakuuttanut harjoituspeleissä. Myös kanadalais-suomalainen Tevaun Kokko on varmastikin tärkeä pala kotimaista rosteria. Kolmantena kokeneena pelaajana seuraan liittyy Pyrinnöstä ja Kobrista tuttu Justus Kilpinen, joka on kokenut hyvä peruspelaaja. Lisäksi joukkueeseen liittyy todennäköisesti pieneen rooliin Kosmo Erola, Elias Pura ja ghanalaissyntyinen, mutta suomalaiskiintiöön kuuluva Woeyram Bani.
Yhteenveto: Biisonien suomalaisosasto vahvistuu selvästi kolmen rutinoituneen suomalaispelurin liityttyä seuraan. Kun lähtöpuolella ei ollut isompia lovia, muodostaa nämä pelaajat joukkueelle hyvän rungon, jolla voi taistella muustakin kuin sarjapaikasta.
Ulkomaalaisvahvistukset: Vaikka suomalaisosasto on jo kohtuullinen, ei jenkkien merkitystä voi vähätellä.
Jeremiah Wood: Yksi Korisliigan kovimpia jenkkejä kokonaisuutena. Ollut erittäin kokonaisvaltainen sentteri joukkueessa, jossa pelaa. Wood osaa syöttää sentteriksi loistavasti, ottaa levyjä ja viimeistellä tehokkaasti ja tekee joukkueesta paljon paremman. Woodin kokemus Korisliigasta on niin hyvä, että jos mies vain pysyy kunnossa, ei tarvitse arvuutella millainen vahvistus on tiedossa. Ikää alkaa olla, mutta osoittanut kuuluvansa edelleen tälle tasolle erittäin hyvin.
Viont’e Daniels: 188-senttinen takamies, joka on läpi uransa heittänyt hyvin kolmosia. Yliopistouransa jälkeen pelannut lähinnä Australian kesäliigaa, joten kokemusta ei ikään nähden vielä kauheasti ole, agentin puuttuminen on haitannut seuran saamista. Vaikuttaa vähän arvalta pelituntuman osalta.
Victor Iwuakor: Rookie, jolla viisi yliopistokautta alla. Nigerian ja USA:n passit. Pistekeskiarvot eivät olleet kummoiset ja mies on enemmänkin puolustuspään erikoismies ja torjuntakeskiarvot hurjat. 201-senttinen ja 102-kiloinen järkäle.
Symir Torrence: Monipuolinen pelintekijä, jonka ensimmäinen ammattilaiskausi alkaa Loimaalla, rookie siis. Yliopiston päätöskaudella pistekeskiarvo 8 pintaan, mutta syötteli peräti 7,2 keskiarvolla ja otti levyjäkin 6 keskiarvolla, eli monipuolinen pelaaja ja vaikuttaa pelinrakennuksen kannalta isolta palalta.
Yleisesti: Wood on itsessään valtava boosti jenkkinelikkoon. Muut jenkit ovat hyvinkin kokemattomia, joten tämä nostaa kysymysmerkkejä. Torrence saattaa olla hyväkin pelaaja, muiden kohdalla uskon kun näen eli pelit näyttävät.
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Aapeli Alanen ja Jeremiah Wood
Mahdollinen avausviisikko pelipaikoittain (1-2 takamiehet 3-4 laiturit 5:sentteri):
- Torrence
- Daniels
- Alanen
- Iwuakor
- Wood
Arvio kaudesta: Kelvollinen suomalaisosasto ja kaksijakoinen jenkkiosasto, jossa yksi sarjan parhaista jenkeistä vielä vanhoilla päivilläänkin, mutta pari hyvinkin kokematonta. Kyllä näillä aineksilla playoff-paikasta taistellaan ja ihan hyvällä todennäköisyydellä se voidaan myös ottaakin.
10. Tampereen Pyrintö
Pyrintö jäi viime kauden playoffeista rannalle ja kausi oli muutenkin melko vaikea, vaikka playoffpaikka oli vielä iskuetäisyydellä päätöskierroksille asti. Menestymään tottunut joukkue on viime vuosina tippunut sarjan häntäpään tuntumaan, ja ennakolta tämäkään kausi ei välttämättä tuo poikkeusta tilanteeseen. Nappisuorituksella puolivälieräpaikka on otettavissa, mutta todennäköisempää on niukka rannalle jääminen.
Valmennus: Valmennus koki kesken kauden muutoksia kun Miikka Sopanen sai väistyä ja Tero Vasell tuli tilalle. Vasell jatkaa tälläkin kaudella mutta uudella nimellä Tero Hassinen eli kaiketi eron jälkeen ottanut alkuperäisen nimensä takaisin. Hassisella on runsaasti kokemusta Korisliigasta aiemmilta kausilta mm. Nokian ja Korihaiden peräsimestä.
Kotimainen osasto: Kotimaisten osalta tapahtui molempiin suuntiin pari muutosta, joten tasollisesti se on lähellä viime kauden tasoa
Jatkavat joukkueessa: Pyrintö-legenda Antero Lehto jatkaa Pyrinnössä. Ikää on jo se 40v, mutta vielä jalka nousee. Rooli tulee varmasti kausi kaudelta pienentymään, mutta nuorekkaassa Pyrinnössä tärkein jatkaja ja johtaja. Viime kaudella kesken kautta mukaan liittynyt Ilmari Toikkanen jatkaa myös tällä kaudella, ja on tärkeä vahvistus isoon päähän. Damonin poika Kion Williams sekä Arttu Pitkänen jatkavat niin ikään joukkueessa
Lähteneet: Lähtöpuolella Chrysostom Chukwuma oli viime kauden Pyrintö-nimistä varmastikin nimekkäin lähtijä, vaikkakin kärsi paljon loukkaantumisista viime kaudella. Toinen isompi lähtö oli hyvän peruspelaaja Justus Kilpisen siirtyminen Loimaalle. Pienemmän roolin pelaajista heittäjänä tunnettu Valtteri Leppänen sekä Roni Ahvenjärvi lähtivät Pyrinnöstä.
Saapuneet: Tunnetuin saapuja on jo pitkään Vilppaassa mukavassa roolissa pelannut Riku Laine, joka tuo varmasti paljon Pyrinnön peliin. Toinen saapuja on Kataja-kasvatti Valtteri Mervola, joka on väläytellyt hyvillä suorituksillaan jo Katajan lisäksi Hongan pelintekijänä ja kävi kokeilemassa siipiään myös Saksan divarissa. Pyrinnössä on tarjolla nyt reilusti pelillistä vastuuta pelintekijän tontilla.
Yhteenveto: Näkisin että kotimainen osasto on jopa hivenen vahvistunut, toki tärkeä Antero Lehto on jälleen vuoden lähempänä eläkepäiviä, mutta lähtijöistä Chukwuma oli paljon poissa muutenkin ja Kilpinenkin paikattavissa Laineella erinomaisesti. Pelinteollisesti Mervola voi olla hyväkin tekijä, sillä lupaavalla pelaajalla alkaa jo kokemusta kertyä.
edit. 1.10. Pyrintö hommasi kovan vahvistuksen kun viime kaudella Karhua kannatellut Topias Palmi liittyy joukkueeseen. Palmilla on ulkomaanoptio, eli on mahdollista, ettei pelaa koko kautta. On kuitenkin hurja vahvistus ja pelatessaan läpi kauden nostaa Pyrinnön playoff-taisteluun eli ennakoitu sijoitus nousee parilla pykälällä.
Ulkomaalaisvahvistukset:
Jordan Giles: Jordan Giles on jo ennalta Korisliigasta tuttu laituri, pelattuaan toissakaudella KTP:ssa 12,3 pisteen ja 5,5 levypallon keskiarvolla. Viime kausi sujui Saksan kakkostasolla ProA:ssa noin 7 pisteen keskiarvolla, kyseessä vähintään Korisliigan tasoinen ellei kovempi sarja. Giles on kelpo perusjenkki ja kokemus Korisliigasta on usein plussaa.
Larry Kuimi: Alla yksi ammattilaiskausi Portugalissa 11 pisteen ja 6 levypallon keskiarvolla, joka on ihan mukava meriitti, sillä sarjan taso on lähellä Korisliigaa. Hyvin liikkuva sentteri. Pelannut NCAA kakkostasolla aiemmin ok tehoilla, kakkostason meriitit ei itsessään vielä vakuuta, mutta voi olla ihan kelpo tekijä Portugalin visiitin perusteella.
Davon Clare: Tuttu Pyrinnölle jo pari kautta takaperin akatemiajoukkueen pelaajana, jonka jälkeen kerännyt pääsarjakokemusta Itävallasta. Toissakausi oli erinomainen 16 pistekeskiarvoilla, viime kaudella 11 pistekeskiarvo heikohkolla heittoprosentilla. Onnistuessaan varmastikin hyvä perusjenkki, ja koska Pyrinnolle tuttu helpottaa oikean roolin löytämistä.
edit. Clare lähti Pyrinnöstä, eli neljäs jenkki haussa
Luka Sakota: Rookie, jolla yliopistossa noin 10 pisteen keskiarvot, päätöskaudella hyvin pienet minuutit. Tilastollisesti ei kauheasti vakuuta, voi olla että lähtee vaihtoon.
Yhteenveto: Jenkeistä ei jää kauhean vahvan nipun maku, jonkun verran kokemusta, ei mitään huipputekijöitä, mutta onnistuessaan voivat saada tehojakin.
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Antero Lehto ja Jordan Giles
Yleisesti: Kotimainen osasto on hivenen vahvistunut, mutta jenkkipuolella kysymysmerkkejä on runsaasti ja pari pelaajaa on lähtenyt jo vaihtoonkin. Nykynipulla kokonaisuutena Pyrintö ei ole ainakaan vahvistunut ellei joukkueeseen saada tekijäjenkkiä, tai joku nykyisiistä yllättää.
Mahdollinen avausviisikko pelipaikoittain (1-2 takamiehet 3-4 laiturit 5:sentteri):
- Mervola
- Lehto
- Palmi
- Giles
- Kuimi
Arvio kaudesta: Pyrinnöllä on ihan kelpo suomalaisrunko, jossa on sopiva sekoitus nuoruutta ja kokemusta, mutta kuitenkin suht kapea sellainen. Jenkit ei myöskään paperilla vaikuta ihan kovimmilta tekijöiltä, joten uskoisin että Pyrinnön sijat tulevat olemaan playoffien ulkopuolella, ja mikäli loukkaantumiset kiusaa, ei sarjapaikkakaan ole kirkossa kuulutettu.
11. KTP
Viime kaudella Kotkan kohtaloksi koitui playoffien ulkopuolelle jääminen, kun tiukka taistelu alemmassa jatkosarjassa viimeisestä playoff-paikasta kääntyi Kobrien hyväksi. Kotka koki myös valmentajanvaihdoksen kesken kautta kun Michael Pounds otti ohjat Roope Mäkelän jättäydyttyä sivuun. Kaiken kaikkiaan kaudesta tuli odotuksiin nähden pannukakku, eikä tilanne näytä helpolta uuteen kauteen lähdettäessä. Paperilla Kotka lähtee hyvin vaatimattomalla nipulla, eikä asiaa auta tärkeiden pelaajien loukkaantumiset ainakin kauden alkupuoliskon ajan.
Valmennus: Valmennuksessa on tapahtunut vaihdos, sillä viime kauden aikana hetken päävalmentajan tontillakin Roope Mäkelän tilalla operoinut entinen Kotka pelaajaikoni Michael Pounds siirtyy jälleen apuvalmentajan tontille, ja Korihaissa viime kaudella aloittanut Darko Mihajlovic hyppää päävalmentajan puikkoihin. Korihaiden peli kulki kuin juna viime kaudella, joten valmennuksellisesti pullat ovat kohtuu hyvin uunissa.
Kotimainen osasto:
Jatkavat joukkueessa: Jatkosopimuksista tärkein lienee isokokoisen sentterin Juho-Matti Henttosen jatko, sillä mies on kunnossa ollessaan hyvän tason iso suomalaispeluri. Muita jatkajia ovat Tomi Lommi, Joonas Timonen sekä Miikka Marttinen, kaikki parhaillaan kelpo tason Korisliigan peruspelaajia, ei tähtiä, mutta pystyvät pelaamaan isossakin roolissa tarvittaessa.
Lähteneet: Isoin lähtijä lienee Vili Nyman, joka viime kaudella kuului Kotkan tärkeimpiin suomalaispelureihin pelaten isoja minuutteja. Hänen lähtönsä jättää ison aukon. Toinen nimekäs lähtijä oli Lahteen divaria pelaamaan siirtynyt Topias Kuukkanen, jonka viime kausi ei ollut kuitenkaan jättimenestys. Pienemmän roolin lähtijöitä oli lisäksi Jasper Mussalo, Niko Mykrä ja Matias Lanki.
Saapuneet: Kotkan nimekkäin saapuja on varmastikin Trey Niemi, joka paikkaa Nymanin jättämän aukon ykkössuomalaisena pisteidenteossa. Niemi on kuitenkin loukkaantuneena alkukauden, kuten myös Miikka Marttinen, ja näitä loukkaantumisia paikkaamaan ainakin alkukaudeksi on 2kk sopimuksella hommattu viime kaudella Seagullsia pienehkössä roolissa edustanut Tomas Pihlajamäki, jolle varmasti minuutteja on luvassa. Onni Mäkynen saattaa myös nostaa tasoaan uudessa joukkueessa saavuttuaan Vilppaasta täksi kaudesi Kotkaan. Pienemmän roolin pelaajia, jotka pelannevat myös DivariB:tä ovat Herman Petterson, Tony Rautiainen ja Valtteri Heiskanen.
Yhteenveto: KTP menetti tärkeimmän suomalaispelaajansa ja sai tilalle ehkä napsua kovemman scoraajan, mutta myös Kuukkasen lähdettyä sanoisin että kotimainen osasto heikentyi, ja kauden alla olevat pitemmät loukkaantumiset eivät asiaa ainakaan auta. Kotkalla on kasassa useita kokeneita peruspelaajia sarjaan, mutta Niemen lisäksi taso ei välttämättä kestä vertailua niin hyvin, että menestyksekästä kautta voidaan odottaa.
Ulkomaalaisvahvistukset:
Meshack Lufile: Viime kaudelta Katajasta tutun Elijah Lufilen velipoika, 206-senttinen sentteri. Pelannut melko pienessä roolissa viime kaudet Kanadan kakkostasolla ja Romanian ykköstasolla. Muutaman pinnan ja levyn keskiarvoilla operoinut Lufile heittää kuitenkin tarkasti vähät heitot sisään. Tilastollisesti vaikuttaa Turkkiin siirtynyttä Elijahia heikommalta, mutta voi sopivassa roolissa olla mies paikallaan, pelit näyttävät tässäkin. Ei kuitenkaan vaikuta huippuvahvistukselta.
Tavon King.: Kauden kynnyksellä Jaylon Taten sopimus irtisanottiin ja viime kauden Vilpas-pistemies tilalle. 16.0 pistekeskiarvolla ja 2,5 ast 3,0reb keskiarvoilla Vilppaassa operoinut King on varmastikin johtava jenkki tähän ryhmään. Oli edellisellä kaudella hieman Korisliigaa heikommassa Slovakian sarjassa yli 19 pistekeskiarvollaan sarjan viidenneksi paras pistemies. Tateen verrattuna huomattavasti vähemmän syöttöorientoitunut pelaaja.
Tyree Eady: Pelasi viime kaudella Vilppaassa reilun 7 pisteen keskiarvolla. Oli tarkin kolmosten heittäjä koko sarjassa 46,4% tarkkuudella, ja vahvuudet puolustuspelissä. Sitä ennen yliopistossa melko vaatimattomilla tehoilla.
Alijah Comithier: Comithier on toistaiseksi try-outilla. Rookie, joka pelannut NCAAII-tasolla 17,6 pistekeskiarvolla, joskin kakkostasolla pistekeskiarvot on helpompi hilata ylös. Hommattu Kotkaan pisteidentekijäksi, mutta riittääkö taso vai päättyykö Kotkan visiitti try-outiin, sen pelit näyttävät.
Yleisesti: Äkkiseltään Kotkan jenkit vaikuttavat tasoltaan melko vaatimattomilta. King on varmastikin pelimies ja Eady osoitti olevansa ihan ok tasoa Korisliigassa, mutta ei nyt varsinaisesti tähti, mutta kaksi muuta on vähän kysymyksmerkkejä.
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Trey Niemi ja Tavon King
Mahdollinen avausviisikko pelipaikoittain (1-2 takamiehet 3-4 laiturit 5:sentteri):
- King
- Niemi
- Eady
- Comithier
- Henttonen/Lufile
Arvio kaudesta: Kotkalla on nimellisesti melko vaatimattoman oloinen kotimaisten nippu, eikä jenkitkään vaikuta ihan saman korin ukoilta, mitä esimerkiksi naapurikaupungin Kouvolan tapauksessa, joka myös lähtee melko vaatimattomalla kotimaisten rosterilla. Playoff-paikka on lähtökohtiin nähden otettavissa, mutta todennäköisempää on että Kotka kamppailee sijoista 9-11, välttänee kuitenkin putoamisen.
12.Tapiolan Honka
Hongasta on tullut ainakin vähäksi aikaa Korisliigan hissijoukkue, sillä viime kausi päättyi sarjanousuun, edellinen sarjasta tippumiseen. Hissistä pois pääsemiseen on suuri haaste tälläkin kaudella, sillä kotimaisten osalta joukkue on pääosin hyvin kokematon lukuunottamatta Tuukka Kottia.
Valmennus: Valmennuspuolella jatkaa Aapo Heinonen, joka on luotsannut Honkaa jo pidemmän tovin sarjanoususta tippumiseen ja takaisin nousuun.
Kotimainen osasto: Hongalla on pitkä liuta nimiä, jotka ei Korisliigatasolla ole juurikaan ehtineet tulla tutuiksi ja Tuukka Kotti, jonka tietänevät kaikki vähänkin koripalloa enemmän seuranneet.
Jatkavat joukkueessa: Divarinousun jälkeen jatkavien lista on pitkä. Tuukka Kotti jaksaa vielä painaa 43-vuotiaana, ja tuo kokemuksellaan joukkueeseen paljon. Sai divarissa vielä kelpo tehot, mutta ihan yhtä isoon rooliin voi tällä iällä tuskin enää laittaa nuoruuden vauhtia vastaan. Kotin ohella nuori Riku Korhonen pelasi erinomaisesti viime kaudella yli 15,6 pisteen 6,3 levypallon ja 5,1 syötön keskiarvoilla, ja tulee olemaan yksi tärkeimmistä jatkajista. Muita isomman roolin pelaajia vähän pienemmillä tehoilla viime kauden Hongassa olivat Santeri Makkonen, Iiro Tuomi ja Oskari Rantala. Kohtuullisesti roolia saivat myös Akseli Hartikainen ja Atte Vuoristo Muita jatkajia ovat Eren Caglar, , Lauri Hynönen ja Samuli Vartiainen, joiden minuutit saattaa olla liigassa kortilla.
Lähteneet: Viime kauden toinen suomalainen susijengistäkin tuttu ikoni Carl Lindbom ei joukkueessa jatka, joten tämän myötä suomalaisosastoon tulee isohko lovi. Kaksi muuta kohtuullisesti pisteitä naputtanutta peluria, joiden ura ei Hongassa näillä näkymin jatku ovat Elias Eerikinharju ja Markus Hyytiäinen, sekä hieman pienemmän roolin pelaajista Saku Korhonen ja Veeti Ulander.
Saapuneet: Kotimaisella puolella saapujia on niukasti, sillä ainoa varsinainen tulija joukkueeseen on Emil Uotila, joka on pelannut jo useita kausia Korisliigaa ihan kelpo roolissa ja Korisliigakokemusta löytyy, samoin roolia on varmastikin Hongassa luvassa. Honka-kasvatti Lauri Kallio pelasi viime kaudella Korisliigaa reilun 12min peliajalla, joten tuo hieman kokemusta tämän myötä. Niin ikään Honka-kasvatit Matias Rissanen ja Alvar Peltoniemi sen sijaan kävivät jenkkiyliopistossa hakemassa vauhtia korikseen ja Emil Komusaari pelasi toisessa divarijoukkueessa TuNmkyssä viime kauden kelpo tehoilla.
Yhteenveto: Hongan rosteri on täynnä nuoria pelaajia, joilla on parhaat vuodet vielä edessäpäin, ja käytännössä ainoa kokeneempi korisliigakaksikko on Kotti ja Uotila. Kokemattomalta jengiltä ei voi ihmetekoja vaatia, ja kaiken kaikkiaan se on Korisliigatasolle ehkä liian heikko, koska jenkeiltä vaaditaan todella paljon.
Ulkomaalaisvahvistukset: Viime kaudella Hongalla oli vain yksi jenkki, Korisliigasta hyvinkin tuttu David Gonzalvez. Tälle kaudelle jenkkien määrä nelinkertaistuu, ja heidän roolinsa joukkueessa on valtava.
David Gonzalvez: Korisliigasta hyvinkin tuttu peliä tekevä jenkki, osaa ottaa joukkueen harteilleen ja ratkaista kovissa paikoissa. Kokenut ja varma. Divarissa viime kaudella operoi Hongalle tehoin 15,8 pistettä, 5,5 levypalloa ja 5,5 syöttöä ottelua kohden. Edustanut Pyrintöä, Kouvoja ja Lahtea ennen viime kaudella alkanutta Honka-pestiään.
Anthony Roberts: 195-senttinen rookie, monipuolinen pelaaja joka voi pelata useita pelipaikkoja ja hyvä puolustaja. Päätöskaudella NCAA:ssa sai keskiarvot 13,4 pistettä, 1,6 syöttöä ja 5,8 levypalloa, eli kohtuu hyvästä rookiesta kyse.
Patrick Emilien: Sisäpelaaja korin alle, jolla alla yksi kausi ammattilaisena Itävallassa, joka hivenen Korisliigaa heikompi. Itävallassa kelpo tehot 13,1 pisteen, 6 levypallon ja 1,3 syötön ottelukeskiarvolla.
Darius Quisenberry: Pelasi huipputehoilla yliopistoa, mukavat yli 16 pistekeskiarvot ja sen jälkeen ammattilaisura Belgian ja Hollannin yhteisliigassa alkoi viime kauden aikana jossa keskiarvot 11,6pts/3,1reb/3,8ast runkosarjassa ja peräti 19 pistekeskiarvo kolmessa playoff-ottelussa. Tulee varmasti olemaan kova scoraaja myös Hongan ryhmässä, jossa jenkeille iso rooli.
Yleisesti: Jenkkinelikko ei ole erityisen kokenut Gonzalvezin lisäksi, mutta kokemattomuudesta huolimatta riveihin on saatu kelpo scoraajia, joilla myös taito napsia levyjä. Ei ehkä se paras nelikko mutta ei huonoinkaan.
Tärkein kotimainen ja ulkomaalaisvahvistus: Tuukka Kotti/Riku Korhonen ja David Gonzalvez
Mahdollinen avausviisikko pelipaikoittain (1-2 takamiehet 3-4 laiturit 5:sentteri):
- Quisenberry
- Korhonen
- Gonzalvez
- Roberts
- Emilien/Kotti
Arvio kaudesta: Kotimainen osasto on niin kokematon, että jenkkien varassa on kenties hieman liikaa, varsinkaan kun jenkit ovat hyvää tasoa, mutta ei välttämättä kokonaisuutena loistavaa. Tehoja jenkit tekevät todennäköisesti, mutta se tuskin riittää. Hongalla on täysi työ taistella sarjapaikasta, ja se voi onnitella itseään hyvin sujuneesta kaudesta, jos se siinä onnistuu.
Korisliigavihjeet ja vedonlyönti
Korisliiga on ollut vuodesta toiseen yksi mielekkäimpiä talvilajien vedonlyöntikohteita. Hyvissä ajoin napatut kohteet voivat tuottaa mukaviakin valueita, etenkin jos kokoonpanoissa on asetelmia, jossa kapealla rosterilla vetävällä joukkueella on tärkeitä miehiä poissa. Korisliiga on toisaalta melko altis kerroinheilahteluille, eli yksittäiset lyönnit keinuttavat laivaa melko voimakkaastikin. Tämän takia moni kohde voi olla mennyttä jo omien lyöntien jälkeen, ja ei olekaan enää vihjauskelpoinen.
Myös livevedosta löytyy paljon hyviä kohteita, mutta tässä on pää pidettävä kylmänä, se heikkokin joukkue voi joskus vetää päätyyn asti täysillä. Pelaajaerikoisissa kohteita on Korisliigaan melko vähän, mutta joskus Veikkaus niitäkin on tarjonnut, ja niistäkin voi löytyä hyviä kohteita.
Paras paikka Korisliigavedonlyönnille on yleensä ollut Pinnacle, joka avaa kohteet ensimmäisten joukossa, ja sen jälkeen muut peesaavat näitä huonommilla palautuksilla.
Alustava voimataulukko joukkueista vielä alla. Kannattaa huomioida, että kotiedun merkitys on Korisliigassa iso, ja pari pykälääkin heikompi joukkue voi olla kohtuu hyvässä asemassa kotona parempaa vierasjoukkuetta vastaan. Myös poissaolojen merkitys on iso, joten sarjataulukkoa ei kannata sokeasti tuijottaa. (arviot A+ -> E-)
Nokia A
Kataja A-
Seagulls A-
Karhu A-
Korihait B+
Kouvot B
Vilpas B-
Kobrat C+
Bisons C+
Pyrintö D+
KTP D+
Honka E-