Lähes kaikille on varmasti tuttua ottelun voittajan veikkaaminen ja miten homma siinä toimii – veikkaa voittoa tai tasuria ja ottelun tulos ratkaisee vedon tuloksen. Kuitenkin vedonlyönnissä on paljon ihmetystä aiheuttavia vetomuotoja, kuten Asian Handicap: Home-0,25 jne. jossa etenkin aloitteleva tai vähemmän vetoja harrastanut ihmettelee että mistä ihmeestä on oikein kyse. Aivan aloittelevien pelaajien keskuudessa törmää jopa kysymykseen (kohdattaessa vaikkapa line over 2,5) että ”mikä ihmeen puolikas maali”, mutta myös kokeneemmalta puolelta voi joutua ihmettelemään mitä tarkoittaa vaikkapa ”voittajaveto E/W”
Pyrin käymään tässä artikkelissa läpi kaikki yleisimmät vedonlyönnin eri muodot, jotta vähemmän vetoja harrastanut pääsisi kärryille mistä on kyse, ja voi nämä ymmärtäessään laajentaa omaa vetorepertuaariaan perus 1×2 ja under/over vedoista moniin muihinkin mielenkiintoisiin vetoihin. On tietenkin selvää että vetomuotoja löytyy tarvittaessa vaikka millä mitalla, ja kaikki harvinaisemmat ei tähän mahdu, mutta tässä tapauksessa kysäise rohkeasti Ristikakkosen chatissa tai vaikkapa kommentoimalla tähän artikkeliin ja pyrimme auttamaan parhaamme mukaan asian selventämisessä. Pyrin listaamaan samaa tarkoittavat vetomuodot saman selityksen alle, koska eri bookkerit voivat käyttää erilaisia sanamuotoja samasta asiasta.
1×2, ottelun voittaja (1×2), ottelun voittaja
Tämä on yleisin vetomuoto ja yleensä selkeästi eniten vaihtoa keräävä vetomuoto esimerkiksi jalkapallossa tai jääkiekossa. Pelaat ottelun voittajaa varsinaisella peliajalla (ja jalkapallossa tuomarin myöntämä lisäaika). Varmasti kaikille tuttu. Vaikkei vedossa todennäköisesti mainitakaan erikseen että mahdollinen jatkoaika ei ole mukana, jo se että ristin pelaaminen on mahdollista, kertoo pelaajalle, että jatkoaikaa ei tähän lasketa. Jos peli päättyy varsinaisella ajalla tasan, on oikea merkki X, kotijoukkueen tai kotijoukkueeksi merkatun voittaessa 1 ja vierasjoukkueen kohdalla 2.
Milloin veto osuu: Aina kun olet veikannut oikein voittajan tai tasapelin
Milloin panos palautetaan: Näissä vedoissa panoksen palautus ottelun tulokseen perustuen (push) ei ole mahdollinen, eli veto ratkeaa aina. Esim ottelun peruuntumisesta tms. johtuvista syistä panos voidaan palauttaa (void)
Under/over 2,5, yli/alle 2,5
Varmastikin se toisiksi yleisin vetomuoto on kokonaismaalimäärä ottelussa. Kokonaismääriin perustuvia vetoja sanotaan total-vedoiksi ja ne voivat koskea monia muitakin asioita kuin maalimääriä, esim tilastolukemia. Monia aloitteljijoita hämäävä puolikas on tottakai mukana sen takia, että veto menee varmuudella joko yli tai alle ja panosten palautusta ei voi tapahtua. Näitä kokonaismääriä on kuitenkin lajista riippuen tarjolla myös niin että veikataan vain toisen joukkueen maaleja tai pisteiden määrää, tietyn pelaajan pisteiden tai maalien määrää jne jne. Lisäksi eri rajoja eli linejä on kohteesta riippuen paljon muitakin kun tuo jalkapallon perinteinen 2,5.
Riippumatta siitä mitä veikataan, niin veto ratkaistaan sen perusteella, mikä on kokonaismäärä vedossa mainittuja pisteitä, maaleja jne. varsinaisella peliajalla. Mikäli kohteessa mainitaan erikseen, että jatkoaika on mukana, niin tällöin myös siellä tehdyt suoritukset lasketaan. Joissakin lajeissa kuten (baseball tai koripallo) jatkoaika on yleensä automaattisesti mukana, vaikkei sitä erikseen mainittaisi.
Milloin veto osuu: Jos veikattu piste- tai maalimäärä tai mitä veikataankaan jää pienemmäksi kohteen ratketessa kuin line. Esim. ottelussa tulee 2 maalia ja line on 2,5 tulee osuma jos on pelannut underia. Näissä vedoissa jossa raja on jotain ja puolikas päälle under-veto osuu aina kun jäädään alle. Lue seuraavissa kappaleissa Asian Total-lineistä, jossa asia ei ole näin yksinkertainen.
Milloin panos palautetaan: Vain jos ottelu tai kohde peruutetaan. Kaikilla ratkenneilla tuloksilla saadaan joko osuma tai häviö.
Voittaja (1 2), moneylines, ottelun voittaja jatkoaika mukaanlukien, H2H vedot kahden pelaajan/joukkueen välillä
Kaikki kohteet, jossa tarjotaan vain kaksi vaihtoehtoa ilman tasapelin veikkaamismahdollisuutta ovat joko draw no bet-tyyppisiä vetoja, jossa panos palautetaan tai ratkaisuun saakka pelattavia kohteita. Näissä on pieni ero, joten kannattaa olla tarkkana vetomuodon kanssa (lue seuraava osio tätä varten). Moneylines tarkoittaa usein kohdetta, jossa mahdolliset jatkoajat lasketaan mukaan tulokseen. Yleensä tämä ratkaisuun saakka vetomuoto ilmaistaan vetotekstissä selvästi.
Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että jotkut paikat voi käyttää hämäävästi moneylines nimikettä myös kolmen kohteen tasapelillisistä matseista (muistaakseni esimerkiksi Bet365:lla ollut vaikkapa Liigassa tällaisia). Muista nyrkkisääntönä siis, että jos voittajasta on tarjolla vain kaksi vaihtoehtoa, on vain näissä tapauksissa tasapelin sattuessa mukana joko jatkoaika tai jos kohdetta ei saada selville tapahtuu panoksen palautus.
Mikäli kyse on ottelusta ja kohteessa ei mainita esim draw no bet tai +0, vaan nimike on enemmänkin jatkoaika mukaanlukien, ottelun voittaja jne niin tulos määräytyy mahdollisten jatkoaikojen jälkeen. Jos taas veikataan esimerkiksi futisturnauksessa pidemmälle etenevää joukkuetta tai sitä kumpi kahdesta pelaajasta tekee enemmän maaleja/pisteitä turnauksessa tai ottelussa. niin kahden välisissä kohteissa, jossa ristiä ei ole tarjolla palautetaan panos aina tasatuloksen sattuessa. Tällaiset kohteet voivat toisinaan olla hyvinkin maistuvia tilanteissa, jossa tasapelin mahdollisuus on suuri, mutta silläkin saa panoksen takaisin. Esimerkiksi yksittäisen pelaajan jalkapallo-ottelun maalimäärä H2H-vedoissa, voi toisen pelaajan maalin todennäköisyys olla hyvinkin epätodennäköinen ja toisella se on mahdollinen mutta ei kirkossa kuulutettu. Tällöin tämän jälkimmäisen voittoa pelatessa ollaan tilanteessa, että todennäköisesti maalit menevät 0-0 ja panos palautetaan, mutta kusemisen riskikin erittäin pieni.
Milloin veto osuu: Silloin kun veikkaamasi joukkue, pelaaja tms saa enemmän pisteitä, maaleja tai mitä veikataankaan ottelussa tai etenee pidemmälle kilpailussa
Milloin panos palautetaan: Mikäli kilpailijat päätyvät syystä tai toisesta tasatulokseen (ja ratkaisua ei saada) tai etenevät yhtä pitkälle niin ettei keskinäistä järjestystä voida määrittää.
Draw no bet, Asian Handicap+0, Handicap+0
Näissä on periaatteessa sama idea kuin ylläolevissa, tasapeliä ei voi veikata, ja tasatuloksella ei häviä, mutta aiemmasta poiketen, mikäli ottelu on tasan varsinaisen peliajan jälkeen ennen jatkoaikoja, niin panos palautetaan riippumatta siitä mitä jatkoajalla käy. Asian Handicapeista myöhemmin lisää, mutta tämä +0 on hyvä mainita myös tässä vaiheessa, koska on tietyllä tavalla erikoistapaus.
Milloin veto osuu: Silloin kun veikkaamasi joukkue voittaa ottelun varsinaisella peliajalla
Milloin panos palautetaan: Mikäli ottelu päättyy tasan varsinaisella peliajalla.
Under/over 2,0, under/over 2
Tasaluvulliset linet aiheuttaa joskus hämmennystä vähemmän pelanneiden keskuudessa. Näissä ratkaisutapa on kuitenkin yksinkertaisesti se, että jos esim. tasan 2,0 maalia vaihtoehto ei ole pelattavissa, ja ottelu tai ottelussa ratkaiseva pistelukema jää juuri samaan lukemaan, mitä tarjottu line, panos palautetaan. Jos se jää yli tai alle niin tulos merkitään normaalisti osuneeksi tai hävityksi.
Milloin veto osuu: Jos veikattu pistelukema jää yli tai alle linen ja olet veikannut sen oikein. Esim under 2,0 ja peli päättyy 1-0.
Milloin panos palautetaan: Mikäli pistelukema tai maalimäärä päätyy juuri samaan mitä olet veikannut, ja tasapelivaihtoehto ei ole veikattavissa. Esim. under 2,0 ja peli päättyy 2-0 tai 1-1.
Tasoitusvedot, Kotijoukkue-1,5, -1,0, +1,5
Tasoitusvedoilla on tarkoitus antaa parempia kertoimia selville suosikeille isommasta voitosta tai toisaalta antaa mahdollisuus pelata selvien altavastaajien hyviä suorituksia niin ettei vaadita voittoa, vaan hyvä taistelu riittää osumaan. Tasoitusvedon idea on yksinkertaisesti se, että ottelun tai pistemäärän lopputuloksesta vähennetään tai siihen lisätään kohteessa mainittu lukema. Esimerkiksi veto kotijoukkue-1,5 tarkoittaa sitä, että 2-0 päättynyt tulos on vetoa ratkaistaessa 0.5-0, joka riittää siis voittoon, mutta taas 1-0 tulos tarkoittaisikin -0,5 – 0, jolloin veto kääntyykin vieraille tasoituksen jälkeen. Jotkut bookkerit käyttävät merkintätapaa, jossa sekä kotijoukkueelle -että vierasjoukkueelle on merkitty tasoitus, esim koti-1,5 ja vieras+1,5. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että molemmat lisätään tulokseen, vain se valinta, minkä olet lapullesi ottanut. Kahden maalin voitto riittää edelleen kotitasoituksen osumiseen ja maalin tappio vierastasoituksen osumiseen.
Mikäli tasoitukseksi on annettu tasaluku (esim -1 tai +1) ja ottelu päättyy tasoituksen jälkeen tasan. (Esim. 1-0 vierastappio vierastasoituksella +1 tarkoittaisi 1-1 tulosta) niin panos palautetaan (push) mikäli ottelussa on ollut veikattavissa vain kaksi mahdollista tulosta (eli veto on 2-way tyyppinen). Esimerkiksi Veikkauksella on kuitenkin paljon kolmen vaihtoehdon (3-way) tasoituksia vaikkapa -1 tasoituksella. Tällöin pelin päättyessä tasan oikea merkki onkin X ja -1 vedon osuminen vaatii puhdasta kahden maalin voittoa ja +1 osuminen taasen vähintään tasuria. Kyseessä on siis periaatteessa vastaavat kuin -1,5 ja +0,5 vedot. Mikäli kuitenkin pelaat tätä ristiä tällaisessa vedossa, tulee sinun toivoa miinustasoituksen saavan joukkueen voittoa tasan niin monella maalilla mitä tasoitus on. Esim: koti-1 x veto osuu, mikäli kotijoukkue voittaa tasan yhdellä maalilla.
Milloin veto osuu: Silloin kun veikkaamasi joukkue on tehnyt enemmän maaleja senkin jälkeen, kun oikeasta lopputuloksesta on vähennetty tai siihen on lisätty tasoituksen osoittama lukema. Yleensä mukana vain varsinainen peliaika, pl. tietyt lajit kuten koripallo tai baseball.
Milloin panos palautetaan: Mikäli ottelu on tasoitusten lisäämisen jälkeen tasan, ja ottelussa ei ole ollut veikattavissa tasapelivaihtoehtoa.
Aasialaiset tasoitukset ja Asian Total vedot (esim under 1,25, home-0,25 jne)
Aiemmat kohdat ovat vähänkin vetoja pelanneelle tuttua kauraa, mutta Asian vedoissa etenkin neljännestasoitukset aiheuttavat hämmennystä monella pelaajalla. Koska aiemmissa kohdissa on käyty jo tasoitusvedot ja totalit, niin mainittakoon, että Asian vedoissa esim. -0,5, over 1,5, koti-1,0, over 3,0 jne. tyyppiset vedot ovat täysin vastaava asia. Asian vedoissa ei yleensä ole tasapelivaihtoehtoa, ja usein niissä saattaa olla jopa bookkerin sisällä paremmat kertoimet kuin täysin vastaavassa normikohteessa. Kannattaa siis tsekata nämä pois.
Käydään läpi seuraavaksi, mitä tarkoittaa sitten nämä hämmennystä aiheuttavat neljännestasoitukset. Neljännestasoitus on vain tapa ilmaista kahteen osaan pilkottu veto yhdellä tasoituksella. Esimerkiksi under 1,25 veto ei siis osukaan täysin ottelun päättyessä 1-0 tai under 1,75 veto ei kusekaan täysin ottelun päättyessä 2-0.
Neljännesline voidaankin selittää yksinkertaisesti näin: puolet panoksesta menee seuraavaan puolikkaaseen ylöspäin pyöristettynä ja puolet panoksesta seuraavaan puolikkaaseen alaspäin pyöristettynä. Esimerkiksi 100e panoksella lyöty over 1,25 veto tarkoittaakin että panoksesta 50e menee over 1,0 vetona ja 50e over 1,5 vetona. Jos olet pelannut lapulle muita kohteita, niin periaatteessa oletkin pelannut samalle slipille ensin 50e yhdistelmän muut kohteet + over 1,0 ja myös 50e muut kohteet + over 1,5. Näin pilkottuna tasoitukset onkin helppo ymmärtää, jos ymmärtää aiemmin mainitut tasoitukset. Mikäli ottelu päättyisi tällaisessa tilanteessa 1-0, saat siis puolesta panoksesta kertoimen 1.00 eli rahat takaisin ja puolet panoksesta kusee. Singenä pelatessa tällainen kohde palauttaisi 100e panoksella 50e+0e. Puhutaan puolitappiosta. Jos taas pelaat over 1,75 vedon ja peli päättyykin 2-0, olet pelannut puolet panoksesta over 1,5 ja puolet over 2,0. Tässä tilanteessa saat puolesta panoksesta rahat takaisin ja puolet panoksesta osuu sillä kertoimella, jolla kohde on pelattu. Eli 100e panoksesta kertoimella 2,00 pelatusta kohteesta saat 50+2,00×50=150e. Puhutaan puolivoitosta. Muissa kun rajatapauksessa voitot ja tappiot merkitään normaalisti.
Sama menettely toimii myös tasoituksissa. Esim -1,25 tasoitus tarkoittaa, että puolet panoksesta pelataan -1,0 ja puolet -1,5 ja +2,75 tarkoittaa että puolet pelataan +2,5 ja puolet +3,0 tasoituksella. Jotkut bookkerit saattavat merkata nämä suoraan tuollaisenaan, mutta yleisesti käytössä on tuo neljännesmuoto.
Milloin veto osuu: Aasialaisten neljännetasoitusten erikoisuus on että osuman lopullinen kerroin muuttuu alkuperäisestä, mikäli osutaan rajatapaustulokseen. Veto osuu kokonaisuudessaan, mikäli piste-ero on tasoituksen vähentämisen tai lisäämisen jälkeen edelleen vähintään 0,5 pelivalinnan eduksi. Esim -1,75 tasoituksella peli päättyy 3-0, jolloin se on tasoituksen jälkeen 1.25-0. Mikäli veto on vain 0,25 pykälää pelivalinnan eduksi, saat puolet panoksesta takaisin ja toinen puolikas osuu eli puolivoiton.
Milloin panos palautetaan: Voit saada aasialaisessa vedossa puolet panoksesta takaisin, jos vetosi kusee tasoituksen jälkeen neljännespykälällä. Esim -1,25 veto ja joukkue voittaa vain 1-0, eli tasoituksen jälkeen -0,25 -0. Mikäli päädytään tasan lineen (esim -1,0 tasoituksella peli 1-0 ja tasoituksen jälkeen 0-0) saat panoksen kokonaan takaisin.
Both teams to score-vedot, muut kyllä/ei vedot
Näissä yksinkertaisesti saat osuman, mikäli veikkaat oikein kohteessa määritetyn väittämän. Esim. tekeekö Ronaldo hattutempun ottelussa, laukooko Messi maalin boksin ulkopuolelta jne. Yleisin vetomuoto tällaisesta on luultavammin hyvin useassa ottelussa käytetty Both teams to score (BTTS) eli jos molemmat ottelun joukkueet tekevät maalin, on tulos ”kyllä” ja jos ei tee niin luonnollisesti ”ei”. Näissä ei yleensä ole panosten palautuksia käytössä. Kyllä/ei tyyppisiä vetoja on erittäin paljon, ja näitä saattaa esiintyä myös muissa muodoissa kuten pariton/parillinen jne.
Double Chance-vedot
Näistä 1x ja x2 vetomuodot ovat periaatteessa tasoitusvetoja hieman eri muodossa ilmaistuna. Pelaat siis kahta merkkiä, joista kumman tahansa osuminen tuo voiton. Esim 1x riittää kotivoitto tai tasuri ja se vastaa +0,5 kotijoukkueelle-vetoa. 12 muodossa taas osut, jos ei tule tasuria.
Home win no bet tai away team no bet
Vastaavia kuin draw no bet, mutta huomattavasti harvinaisempia. Panos palautetaan jos esim. Home team no bet-vedossa kotijoukkue voittaa, muuten vedot voimassa.
Tulosvedot, Correct Score
Nämä varmasti kaikille tuttuja, ja niitä löytyy etenkin futis -ja lätkäpuolelta useimpiin otteluihin. Jos veikkaat tuloksen oikein saat sille määritetyn kertoimen. Poiketen Veikkauksen tulosvedosta kerroin on kiinteä ja saat varmuudella kohteessa ilmoitetun kertoimen.
Voittajavedot
Voittajavedoissa veikataan yleensä turnauksen, yksittäisen kisan tms. kokonaisvoittajaa, ei siis ottelua vaan esim formulakisaa, yleisurheilun juoksukisaa, turnauksen maalikuninkuutta jne. Voittajavedoissa on yleensä hieman heikommat kertoimet mitä tavallisissa otteluvedoissa.
Mikäli voittajavedoissa saadaan useampia voittajia (esim. jaettu maalikuninkuus) niin vedoista ei tällöin makseta täyttä kerrointa. Esimerkiksi Joel Pohjanpalon maalikuninkuudesta Huuhkajien EM-taipaleella maksettiin kerroin 10.00, koska hän teki Suomen ainoan maalin. Mikäli joku muu pelaaja olisi tehnyt myös yhden maalin, olisi Jollen kerroin ollut 10.00/2 = 5.00, koska kaksi pelaajaa jakaa saman maalimäärän. Jos taas kolme pelaajaa päätyy jakamaan voiton jaetaan osunut kerroin kolmella jne. Mikäli kerroin menisi alle 1.00, maksetaan tällaisessakin tapauksessa kuitenkin panos takaisin. Esim kertoimella 2.00 pelatusta voittajasta, joka jakaa voiton kahden muun kanssa 2/3 = 0,66 maksettaisiin kuitenkin kerroin 1.00.
Periaatteessa laskisin voittajavedoiksi myös erittäin runsaasti tarjolla olevat kohteet, jossa veikataan ottelun sisällä useamman eri vaihtoehdon välillä oikeaa vaihtoehtoa, vaikkei kyse varsinaisesti olekaan voittajasta. Kuten esimerkiksi kuvassa
Top3, top 6 jne. top x vedot
Näissä käytetään yleensä samaa menetelmää kuin muissakin kyllä/ei vedoissa. Jos pelaaja tai urheilija sijoittuu kolmen/kuuden tai minkä tahansa vedossa mainitun kärkisakkiin, vedon tulos on ”kyllä”, muuten ei. Aina ”ei” vaihtoehto ei kuitenkaan näissä ole pelattavissa.
E/W voittajavedot
Nämä ovat hieman erikoisempia voittajavetoja. Ne vastaavat jossain määrin Asian Handicap-neljännesvetoja. Esimerkiksi Euroviisuissa näitä on käytössä paljon. Tässä vetomuodossa esimerkiksi E/W (top4) veto tarkoittaa, että puolet panoksesta menee suoralle voitolle ja toinen puolisko Top4 sijoitukselle. Top 4 kerroin johdetaan voittajakertoimesta, eikä luonnollisesti ole yhtä iso kuin voitosta, mutta voi olla hyvinkin mehukas. E/W vedon top4 osuuden kerrointa ei aina suoraan näytetä lapulla lainkaan, vaan se pitää itse laskea. Kerroin lasketaan seuraavasti betslipiltä: (Mahdollinen kokonaisvoitto – puolet panoksesta * voittajakerroin) jaettuna 0,5x panos.
—
Vaikka kohteita ja vetomuotoja on tuhansia, ja voit lyödä vetoa aina koriksen pallonriistojen määrästä Suomen olympiamitalien määrään ja kaikkea siltä väliltä, niin valtaosa vetotyypeistä noudattaa kuitenkin yllä mainittuja lainalaisuuksia. Veikataan voittajaa eri tasoituksilla eri asioista, olipa se sitten ottelun tulos tai jonkun tilastolukeman tulos tai maalien määrä tai vaikkapa presidentin vaimon Linnan juhlien puvun väri (tämä lasketaan Voittajavetoihin) Jos siis nämä aiheuttavat hämmennystä tämänkin artikkelin luettuasi, niin kysele vain rohkeasti Ristikakkosen chatista tai kommentoimalla tämän artikkelin alle, niin koitamme auttaa, ja näin saat normaalien vetojen rinnalle ison liudan mielenkiintoisia lisäbetsejä ilman epätietoisuutta mitä tämä nyt oikeasti tarkoittaakaan.