Ristikakkosen haastateltavaksi on saatu ammattipokerinpelaaja Eelis Pärssinen, joka on yksi maailman kovimmista Omahan pelaajista ja nyt te pääsette tutustumaan mieheen ja hänen edesottamuksiinsa hieman pintaa syvemmälle.
Pokerin Eelis aloitti vuonna 2006 lukion toisella luokalla nähtyään World Poker Tour lähetyksen SubTV:llä. Pelimuodoksi valikoitui tuolloin teksu eli texas hold ’em, josta hän myöhemmin siirtyi neljän kortin pariin. Eelis on pelannut ammatikseen jo pitkään, nousten maailman huipulle asteittain varmoilla otteilla. Pelivalikoimaan kuuluu esimerkiksi 200/400 dollarin blindeilla 6-max käteispeli neljän kortin Omahassa. Eelis kuuluu Beasts of Poker -nimisen sivuston talliin, jossa on mukana useita muitakin huippuluokan ammattilaispelaajia Suomesta.
Eelis valittiin vuonna 2018 vuoden pelaajaksi Finnish Poker Awardseissa. Viime vuosina hän on niittänyt menestystä etenkin nettiturnauksissa, esimerkiksi high stakes peleissä GGPokerilla.
Jos et ole kuullut aiemmin termistä ’triple crown’ pokeriin liittyen, se tarkoittaa yksinkertaisesti kolmen eri pokeriturnauksen voittamista suurimmissa pokeriverkoissa 7 päivän aikana. Noh, Eelis on laittanut tässäkin huomattavasti korkeammalle riman: Tammikuussa 2021 hän seilasi voittoon kolmessa eri GG Networkin turnauksessa saman iltana! Taustalla Eeliksen menestykseen on yli kymmenen miljoonaa pelattua kättä nettipokerissa sekä armoton asenne pelin opiskeluun – näistä lisää tuonnempana.
1️⃣ Avaa lyhyesti Ristikakkosen lukijoille kuka olet, mistä tulet ja mitä teet työksesi?
✔️ Eelis Pärssinen, syntynyt Helsingin Puistolassa -89. Työkseni pelaan pokeria ja nyt ehkä enemmän ja enemmän siirtynyt osittain sijoitusmaailmaan. Eli pokeria ja sijoittamista.
2️⃣ Mitä muuta arkeesi ja elämääsi kuuluu kuin pokeria?
✔️ Arkeen kuuluu tällä hetkellä pokerin lisäksi 2- ja 4-vuotiaat tytöt jotka koheltaa minkä kerkeevät, ja sitten tosi paljon tulee urheiltuu. Padelii ja tennistä tulee pelattua 5-7 kertaa viikossa, että niihin oon panostanut nyt aika paljon, varsinkin padeliin enemmän.
3️⃣ Mitä kautta ja milloin sait ensikosketuksen pokeriin ja mitä ajatuksia tästä heräsi?
✔️ Pokeriin sain ensikosketuksen silloin lukioaikoina, olisinkohan ollut 16v tai 17v kun telkkarista pyöri niitä legendaarisia WPT jaksoja. Kavereiden kanssa sitten mökkireissuilla pelailtiin vähän tulitikuilla ja peli vaikutti mielenkiintoiselta. Jonkun pokerikirjan ostinkin, Gus Hansenin Every Hand Revealed, jossa Gus kertoi Aussie Millions turnauksen kulun ja pelatut kädet joista voitti lähes jokaisen. Siitä innostui kun huomasi, että tätä opiskelemallahan voi tehdä vähän taskurahaa. Eli aika tällainen ’perus’ pokerialku.
4️⃣ Pelaatko muita rahapelejä kuin pokeria? Jos niin mitä?
✔️ Kiinanpokeria tulee reissuilla pelailtua kavereiden kanssa, ja paljon myös erilaisiin urheilukisoihin lyötyä vetoja varsinkin Jouhkimaisen Jonin kanssa. Esimerkkinä vaikkapa otetaan golf kisasta 10 pelaajaa joista flipataan molemmille 5 pelaajaa, ja sovitaan pisteille arvo euroissa, olkoon 1000 euroa tai mitä sovitaankaan. Ne on ihan hauskoja lisäjännityksiä urheilun seurantaan, kasinopelejä ei tule itsellä pelattua.
5️⃣ Pelasitko alkuvaiheessa leikkirahalla pokeria, kun opettelit lajia vai aloititko suoraan oikean rahan peleistä?
✔️ En ole muistaakseni pelannut leikkirahalla, mutta freerolleja toki tuli tahkottua kun silloin oli hyviä freerolleja tarjolla, niillä tuli saatua se alkupääoma mitä lähti kasvattamaan. Silloin lukioaikana ei ollut ylimääräistä rahaa kyllä ollenkaan, eli ihan nollista on lähdetty.
6️⃣ Miltä tuntui siirtyä täysipäiväiseksi pokeriammattilaiseksi ja alkaa käyttää itsestään kyseistä titteliä? Oliko päätös helppo tai aiheuttiko sosiaalista painetta, kyselyä tai epäilyä lähipiirin suunnalta?
✔️ Vaikea sanoa miltä tuntui siirtyä täysipäiväiseksi ammattilaiseksi, kun se oli luonnollinen jatkumo. Lukion jälkeen olin varastolla vuoden töissä ja pelasin pokeria samalla, NL100 ja NL200. Kun aloin huomaamaan että 8 tuntia varastolla jätti nipin napin pari tonnia kuukaudessa, ja pokerissa tasaisella swingillä tuli kuukausi toisensa jälkeen selkeästi enemmän.
Silloin oli jo trackerit joilla pystyi myös EV:tä seuraamaan. Mulla oli taipumus pelata paljon käsiä ja paljon pöytiä, ja hyvät rakeback diilit auttoi siihen että varianssi oli kohtuullisen pientä kuukausitasolla, joten tuntui, että oli pakko ainakin kokeilla tätä korttia. Tietysti sosiaalisesta piiristä tuli painetta aluksi ettei voi töitä lopettaa, mutta aika äkkiä sitten se hyväksyntä lähipiiristäkin tuli – oon ollut aina vähän itsepäinen ja mennyt sillä mitä itse päättänyt.
7️⃣ Omaha on käsittääkseni pääasiallinen pelimuoto mitä pelaat? Miten ja miksi Omaha valikoitui päälajiksi?
✔️ Elettiin sitä murrosta jossa teksuun alkoi tulla paljon opetusmateriaalia, ja yksinkertaisesti kaikki osasivat pelata teksua suhteessa paremmin kuin omahaa. Winratet omahassa olivat paljon korkeammat ja peli myös houkutteli paljon enemmän hupipelaajia. Mun silmiin teksu on hupipelaajalle vaan tylsempi peli: Omahassa voit kuitenkin millä tahansa neljällä kortilla muodostaa kaikennäköisiä käsiä, joten koin että tulevaisuudessa siinä on enemmän valueta ja aloin opiskella sitä.
8️⃣ Miten suuri osa peleistäsi on livepelaamista ja miten suuri osa netissä? Entä käteispelejä suhteessa turnauspelaamiseen?
✔️ Livepelaaminen on käsimäärällisesti alle 1% vuoden kaikista peleistä. Muutama vakioreissu joihin tulee lähdettyä on Barcelona EPT ja Praha. Vegasissakin oon käynyt pari kertaa, mutta Vegasiin en tykkää lähteä kun WSOP ajoittuu kesälle. Veneilykausi on sen verran lyhyt ja me veneillään paljon niin haluan sen ajan käyttää Suomessa. Enemmän ne reissut on sellaisia 50-50 loma/pelireissuja, että on kiva päästä vähän ulkomaille välillä.
Turnaukset on itselle lähinnä sellainen, ei nyt voi sanoa harrastus missään nimessä, mutta siihen en ole panostanut opiskelussa niin paljon. Oon mennyt aina enemmän intuitiolla niissä ja jollain tavalla olen nauttinut isoista turnauksista. Tässä viime vuosina ei ole saanut tarpeeksi käteispeliactionia, niin on jopa välillä saanut vähän kicksejä turnausten pelaamisesta. Kerran parissa kuukaudessa tulee nuo sunnuntaiturnaukset pelattua.
9️⃣ Miksi juuri PLO on niin vahva laji suomalaisten pokeriammattilaisten keskuudessa?
✔️ Ehkä se voi johtua siitä, että Suomesta on tullut paljon Nosebleed pelaajia heti alusta alkaen. Pokeriyhteisö on myös Suomessa suht. pieni ja tiivis, ja on helppoa jutella muiden pelaajien kanssa keskenään käsistä moniin muihin maihin verrattuna. Se on vaikea kehittyä, jos ei ole ympärillä sopivaa piiriä. Tuo voisi olla yksi syy miksi Norjasta, Suomesta ja Ruotsista on tullut paljon kovia pelaajia.
1️⃣0️⃣ Mikä on isoin fundamentaalinen ongelma tai heikkous PLO -käteispelaajilla turnauksissa mielestäsi?
✔️ Kyllä se liittyy ICM-ymmärrykseen ja ison stäkin tavoitteluun, että milloin on järkevää gämblätä ja milloin ei. Missä tilanteissa haluat tavoitella isoa stäkkiä, ja milloin et halua missään nimessä menettää keskikokoista stäkkiä. Teksussakin isollä stäkillä on bubblessa iso hyöty, mutta omahassa taas hyöty on moninkertainen. Tämän konseptin hahmottaminen on ehkä suurin ongelma.
1️⃣1️⃣ Mikä on suurin yksittäinen voitettu ja hävitty potti urasi aikana ja mikä on paras ja heikoin tulos vuoden mittaisella ajanjaksolla?
✔️ Suurin yksittäinen turnausvoitto on 650 000 dollaria. Isoin käteispotti mitä olen voittanut on 350 000 euron luokkaa. En ole ikinä tappiovuotta pelannut, heikoimmat vuodet pienissä peleissä niin puhutaan jostain 50-100 tuhannen euron tienesteistä. Viime vuosi taas oli minulle paras uralla, ja voitin reilu 5 miljoonaa euroa.
1️⃣2️⃣ Jos 18v kynnyksellä oleva fiksuksi tiedetty ammattilaisuudesta haaveileva pelaaja kysyisi neuvoa mihin pokerin lajiin kannattaisi panostaa, jotta maksimoi menestysmahdollisuudet, suosittelisitko käteispelejä vai turnauksia?
✔️ Kyllä sanoisin että turnauksiin. Käteispelit alkaa olla melko pitkälle jo ’solvattuja’ ja sivustot on nostaneet reikit niin kattoon. Lisäksi sitä upsidea ei ole niin paljoa jos nouset high stakes peleihin, kun reikki on sielläkin iso nykyään, ja isoja pelejä ei oikein pyöri enää. Unohtaisin käteispelit kokonaan ja keskittyisin turnauksiin ja näkisin että niissä varmasti on valueta, toki varianssikin on sitten brutaalia niissä.
1️⃣3️⃣ Mihin arvelisit ajautuvasi, jos olisit nyt 15 -vuotias Eelis?
✔️ Urheilu on aina kiinnostanut mua tosi paljon ja haaveilin urheilu-urasta pienenä. Jos urheilua ei lasketa, niin jonkintyyppinen yrittäjyys, jossa saisi laittaa oman bisneksen pystyyn ja jossa voi olla itsensä herra ja määritellä omat työajat, ja jossa olisi potentiaalia kehittyä oikeasti isoksi jutuksi.
1️⃣4️⃣ Ketkä ovat sulle vaikeimmat vastustajat pelipöydissä ja miksi?
✔️ Nimimerkkejä en halua tähän sanoa, mutta ylipäätään vaikeimmat vastustajat on sellaisia jotka ei tykkää painaa fold näppäintä. Ne ketkä taistelee niistä pienimmistäkin poteista ja miettii joka spotin, eikä ole sellainen ’auto-foldaaja’. Porukka sanoo usein että heillä tulee parempiakin spotteja vastaan – en ole ollut tämän lauseen fani koskaan. Pelit ovat sen verran kovat, että pienimpiäkin potteja pitää ajatella puhtaasti EV:n kautta.
1️⃣5️⃣ Kerro loppuun mitkä ovat omasta mielestäsi kovimmat saavutuksesi pokerin saralla sekä ikimuistoisin tai ikimuistoisimmat hetket, reissut tai pelisessiot?
✔️ Nostan selkeästi turnausvoittojen yläpuolelle tässä käteispeleissä menestymisen, ja yksittäisenä suorituksena sellaisen, kun kävin liikennelentäjän koulutuksen tuossa 7 vuotta sitten. Sinä aikana olin kuitenkin pokeriammattilainen ja siihen aikaan oli Supernova Elite PokerStarsilla, ja päätin että haluan sen grindata samalla. Meillä oli koulussa kuitenkin pitkät teoriajaksot 8-17 ja siihen lennot päälle, jonka lisäksi grindasin tuon SNE:n – se oli hurjaa touhua ja ei tullut paljon nukuttua, kun oli joko koulussa tai koneella lähes 24/7!
Kaikki pelireissut frendien kanssa on ollut hauskoja ja on jääneet mieleen – yksittäistä hetkeä tai reissua vaikea nostaa, kokonaisuutena reissut on jättäneet hauskat muistot.
Kiitos paljon mielenkiintoisesta haastattelusta Eelis!
Katso myös listamme ilmaiskierroksia ilman talletusta!