<< Osa 2: MLB-kausi Osa 4: Lyöntivuoro ja säännöt >>
Oppaan toisessa osassa kävimme läpi, miten kausi etenee, mutta sen tarkemmin ei käyty vielä sitä, miten ottelu etenee. Oppaan avausosassa kokoonpanojen ja vaihdosten myötä ottelun sisäisiin pelaajavaihdoksiin otettiin toki kantaa, mutta mennään tässä kolmannessa osassa sarjaformaattia askel syvemmälle, eli käydään läpi, miten ottelu etenee vuoroparitasolla. Seuraavassa osassa käymme sitten yksittäisen lyöntivuoron, joka käytännössä kertoo, miten peli rullaa eteenpäin ja mistä tulee paloja.
Yksittäistä ottelua voidaan käsitellä useammalla eri tasolla. Käydään tässä osassa läpi ensin, mistä ottelu koostuu (eli vuoropareista), sen jälkeen yksittäisen vuoroparin rakenne. Seuraavassa osassa käydään läpi yksittäisen lyöntivuoron eteneminen, joka on pelin ymmärtämisen kannalta tärkein kappale.
Osa 3: Major League Baseball: Yksittäinen ottelu
MLB-ottelussa pelataan yhdeksän vuoroparia ja mahdolliset jatkovuoroparit. Amerikoissa nimitys vuoroparille on inning ja yksittäiselle sisävuorolle half-inning. Puhutaan siis inningeistä.
Inningit ovat perusperiaatteeltaan samanlaisia kuin pesäpallossa: sisävuorossa oleva joukkue lyö niin kauan, kunnes se ottaa kolme paloa. Toisaalta pesäpallon tyylistä sääntöä, jossa vuoro loppuu, jos lyöjät loppuvat eikä juoksuja ole syntynyt kahta kappaletta ei baseballissa ole. Baseballissa lyöjiä ei voi jättää väliin, ja jokainen lyöjä joko palaa lyödessä, palaa juostessa tai tuo juoksun (haavoja ei ole), joten pesäpallon tyylinen rosterin kierrätys ei onnistu, ja tällaiselle säännölle ei ole tarvetta.
MLB-ottelu koostuu siis 9:stä tällaisestä vuoroparista, ja kaikkien vuoroparien pisteet lasketaan yhteen. Erillisiä jaksoja ei ole kuten pesäpallossa, vaan 10-0 pelin alkuun vaikuttaa myös lopussa. Osa peleistä voi revetä siis heti alussa. Otteluista jaetaan vain voittoja ja häviöitä, ja pisteet eivät voi mennä jakoon.
Scoreboard kertoo tiivistetyssä muodossa, miten ottelu on edennyt. Mikäli Rays ei tee 7 juoksua yhdeksännen aloittavalla, ei Blue Jays pelaa viimeistä vuoroa lainkaan.
R kertoo juoksujen määrän, H hittien eli onnistuneiden lyöntien ja E ulkopelaajien virheiden eli erroreiden määrän pelin aikana.
Joskus vedonlyönnissä puhutaan 1.puoliajasta, jolla tarkoitetaan 5 ensimmäistä vuoroparia. Varsinaista puoliaikataukoa pelissä ei kuitenkaan ole, vaan vuoronvaihdoista ja syöttäjänvaihdoista johtuvien muutaman minuutin taukojen lisäksi mitään pitempää nakkikioskitaukoa ei tässä lajissa ole, ellei sade keskeytä peliä. Pienellä tihkusateella pelataan, mutta kaatosateella ei.
Baseballissa ei tunneta hutunkeittoa, vaan kotijoukkue aloittaa aina ulkovuorossa, ja pelaa tasoittavan vuoron sisävuorossa, pelin alusta loppuun asti. Mikäli kotijoukkue johtaa ennen yhdeksännen vuoroparin tasoittavaa vuoroa, ei sitä ole tarvetta pelata, vaan peli päättyy siihen. Tämän takia kotijoukkuetta suosivat -1,5 vedot on huomattavasti vaikeampi saada kiinni, kuin vierasjoukkueen vastaavat.
Mikäli peli on tasan kotijoukkueen mennessä viimeiselle tasoittavalle vuorolle, peli päättyy heti kun joukkue saa juoksun. Vaikka lyönti oikeuttaisi useampaan kotiutukseen, vain ensimmäinen lasketaan. Ainoa poikkeus tähän on, että lyödään kunnari, jolloin kotijoukkue saa juoksun kaikista pesällä olevista juoksijoista lyöjän lisäksi. Tämä on ainoa tapa saada kotijoukkueen miinustasoitusveto kiinni pelin ollessa tasan 9.vuoroparin tasoittavalle lähdettäessä.
Jos kotijoukkue ei tee juoksuja 9.vuoron tasoittavalla, ja peli on sen jälkeen tasan, pelataan yksittäisiä vuoropareja niin kauan, kunnes ratkaisu on selvillä. Kotijoukkueella on aina tasoittava vuoro. Jatkoinningeillä lyöntipeli hyytyy joskus täysin, ja on nähty useamman kymmenenkin inningin pelejä toisinaan.
Se, että peli katkeaa ensimmäiseen ratkaisevaan juoksuun, vaikuttaa merkittävästi todennäköisyyseroihin normaalin moneylines ja -1,5 vedon välillä, jos -1,5 veto on kotijoukkueelle. Käytännössä tasoitusveto vaatii ilman kunnari-ihmettä sen, että joukkue johtaa 8 vuoroparin jälkeen yli juoksulla, eikä päästä enää juoksuja 9.tasoittavalla. Kotijoukkueella on kuitenkin normivoittoon vielä tasatilanteessakin hyvät saumat, koska sen pidettyä nollat, se pääsee paineetta hakemaan yhtä juoksua.
Vedonlyönnissä on myös hyvä huomoida total-vedoissa se, että jatkoinningit lasketaan näihin mukaan. Esimerkiksi over 8,5 vedon voi 4-4 tilanteessa merkitä osuneeksi. Overien kannalta suotuisia linejä ovatkin parilliset kokonaisluvut (ja mahdollinen puolikas päälle), ja underien kannalta parhaita valintoja on pariton kokonaisluku ja puolikas päälle.
Yksittäisen vuoroparin eteneminen
Yksittäinen sisävuoro päättyy heti, kun joukkueella on kasassa kolme paloa. Kun kolmas palo syntyy, ei sen lyöntivuoron juoksuja enää lasketa mukaan, vaikka juoksija olisikin kotipesässä ennen palon syntymistä (esimerkiksi lyöjä palaa itse ykköselle, mutta ennen paloa kolmoselta on tullut juoksija kotiin).
Eli juoksun tuojan on lyötävä onnistunut lyönti palamatta itse (tai polttamatta ketään muutakaan juoksijaa), mikäli joukkueella on kaksi paloa. Mikäli palot eivät tule täyteen juoksun syntyessä, on juoksu kelvollinen, vaikka lyöjä itse palaisi. Tästä ja muista paloista käydään läpi seuraavassa osassa.
Väsynyt tai huonosti suorittava syöttäjä voidaan vaihtaa pois kesken vuoroparin. Samoin pesällä oleva juoksija tai lyöntivuoroon tuleva lyöjä saadaan vaihtaa penkiltä uuteen kesken vuoroparin. Sama lyöjä tai syöttäjä ei saa kuitenkaan palata enää vaihdon jälkeen uudelleen peliin.
Osa 3: Ottelun ja vuoroparin sisältö
Osa 4: Lyöntivuoron eteneminen, säännöt
[gmblrs-casino-lister id=”9625″ limited-view=”true”
3 kommenttia