MLB totals eli baseballin under/over-vetoihin vaikuttavat tekijät ja vinkit pelaamiseen
<< Osa 5: Tilastot Osa 7: MLB-vetovinkit >>
MLB:ssä kokonaisjuoksumääristä ja joukkueiden juoksumääristä lyötävät vetokohteet kuuluvat päämarkkinakohteisiin, joka mahdollistaa ammattimaisesti vetoa lyöville hyvinkin suuret panosrajat ja mahdollisuuden löytää taitavilla analyyseilla rahanarvoista etua.
On selvää että ison markkinan kohteissa selkeän valuen löytäminen on hankalampaa, kuten missä tahansa lajissa, mutta total-vedot sisältävät paljon erilaisia elementtejä, joiden huomioiminen ja painottaminen oikeassa suhteessa voi antaa vedonlyöjälle selvän edun. On myös hyvä huomioida, että tietyt asiat näkyvät suoraan poikkeuksellisen vahvastikin linessä, ja esimerkiksi Coloradon kotipeleissä ei välttämättä kannata lyödä underia, vaikka tilastot väittäisi vierasjoukkuetta erityisen vähäjuoksuiseksi joukkueeksi. Tästä lisää myöhemmin, kun avaan tässä hieman selkeimpiä under-over-kohteisiin ja valintoihin vaikuttavia tekijöitä.
Olen arvioinut tekijät suunnilleen siinä järjestyksessä, jossa oletan niiden vaikuttavan todennäköisyyksiin, mutta vasta kokemus ja omien arvioiden hienosäätäminen näyttää mitkä tekijät ovat tärkeimpiä, ja mistä tekijöistä voisi olla eniten hyötyä markkinan lyömiseen.
1.Aloittavat syöttäjät eli starting pitchers
Aloittavat syöttäjät on kenties se eniten lineä liikuttavin tekijä. Syöttäjät ovat yksittäisessä baseball-pelissä erittäin tärkeässä roolissa, ja samat joukkueet voivat perättäisissä otteluissa saada esimerkiksi 6,5 linen ja perään 9,0 linen riippuen siitä, kuka aloittaa syöttäjänä pelissä. Kaksi kivikovaa ässäsyöttäjää starttereina, ja paloa napsuu kovaa tahtia. Kaksi heikompaa jämäsyöttäjää, ja pelissä on koko ajan tilanne päällä, syöttövuorot venyy ja juoksuja syntyy väistämättä. Syöttäjät ovat ottelun keskiössä koko ajan, joten heidän onnistumisestaan riippuu erittäin paljon ottelun juoksumäärät; jos syöttäjä on iskussa, ei kovatkaan lyöjät pääse pesälle kuin harvakseltaan, ja juoksut ovat tiukassa, mutta jos syöttäjä säheltää, voi juoksumäärät revetä hetkessäkin melko isoiksi.
Syöttäjät on painotettu yleensä kertoimissa erittäin vahvasti, ja markkinat ovat arvioissaan keskittyneet vahvasti syöttäjien analysointiin. ERA-tilastoluku (Earned Run Average) kertoo melko hyvin syöttäjän tasosta etenkin loppukaudesta, kun tilastoa on kertynyt. Alkukaudesta edelliskaudella onnistunut huippusyöttäjä voi kuitenkin olla vaikeuksissa tai kohmeessa tai joku uusi naama nousta huipulle, joten alkukaudesta vedonlyönnillinen idea voisi olla pelata edelliskauden ERA:a vastaan; markkina perustaa kuitenkin usein arvionsa statukseen, ja hyvät syöttäjät aiheuttavat matalia linejä ja huonot korkeita.
Alkukaudella ERA:sta ei kannata vetää kauheasti johtopäätöksiä, sen sijaan kannattaa katsoa game-logeja; onko pelit olleet vahvoja vai päästääkö syöttäjä jatkuvasti paljon hittejä. Onko hitit olleet isoja kuten home runeja jne. Myös selkeästi heikossa vireessä olevien, mutta statukseltaan tähtien vastaan pelaaminen voi olla hyvä idea, jos tilastot osoittaa, että pelaaja ei pelaa tasollaan, ja on ollut useamman pelin vaikeuksissa.
Aloittavissa syöttäjissä on lisäksi lukuisia tilastoja, joissa voi vertailla esim. sitä miten tietyn joukkueen pelaajat lyövät syöttäjää vastaan. Tämä matchup-tilasto on itselläni ollut ahkerassa käytössä, ja mikäli syöttäjä on syöttänyt paljon tietyn joukkueen lyöjiä vastaan, on tällä tilastollista arvoakin. Joku syöttäjä voi kuitenkin olla “cold pitcher” tai “hot pitcher” tiettyä joukkuetta vastaan, ja jos tilastoluvut tämän osoittavat ja aineistoa on riittävästi, niin tämä on mielestäni asia, jota kertoimenlaskijat eivät juurikaan huomioi.
2.Ottelun stadion
Baseball-stadionit on erikokoisia ja erimallisia, ja niissä sijaitsee hieman erilaiset olosuhteet. Tällä on suuri vaikutus juoksumääriin. Mainittakoon, että tämä on hyvin kertoimenlaskijoiden tiedossa, ja linet asettuvat aika hyvin kotiareenan profiilin mukaan. Tämä on kuitenkin hyvä tiedostaa myös pelaajan, ettei tee virhearvioita lappuihinsa sen takia, että ei ota tätä asiaa huomioon.
Stadion saattaa vaikuttaa jopa syöttäjiä enemmän juoksumääriin tietyissä tilanteissa, kuten Coloradossa, jonka ilma on normaalia ohuempaa, ja pallot lentävät pidemmälle. Tämä aiheuttaa normaalia enemmän kunnareita ja pitkiä lyöntejä, ja hyvätkin syöttäjät ovat yleensä suurissa ongelmissa Coloradon stadionilla. Coloradon kotipelien linet ovatkin lähes aina 10+ tasolla, kun esimerkiksi LA Dodgersin kotipeleissä normaalimpi line on 7-7,5 tasolla.
Yleisesti ottaen puistomalliset eli park-tyyppiset stadionit ovat isompia ja alusta suosii suurempia pistemääriä mitä hieman “ahtaammat” stadionit. ESPN:n listaamat Park Factorsit antavat hyvän kuvan siitä, mitkä areenat ovat juoksumäärien suhteen runsaspisteisiä ja mitkä eivät http://www.espn.com/mlb/stats/parkfactor/_/year/2019
Kannattaa ottaa huomioon, että esimerkiksi Texasin kotiareena vaihtuu kaudelle 2020, joten yleensä runsasjuoksuisen areenan tilastoja ei kannata tälle kaudelle hyödyntää.
Park Factorsien lukemat lasketaan, kun verrataan siellä pelaavan koti -ja vierasotteluiden juoksumääriä keskenään, ja mm. Aiemmin mainittu Coloradon kenttä on vuodesta toiseen kärkipäässä.
Coloradon Coors Field on MLB:n eniten juoksuja tarjoava stadion
3.Bullpen-syöttäjät eli vaihtosyöttäjät
Keskimäärin aloittava syöttäjä syöttää noin puolet ottelusta, ehkä hivenen yli. Jos aloittava syöttäjä on tyyliltään sellainen, että syöttövuorot venyvät pitkiksi, ja heittoja tulee paljon, on todennäköistä, että hänet vaihdetaan hyvissä ajoissa pois, ja tilalle tulee useita lyhyemmän aikaa viskovia vaihtosyöttäjiä. Nämä voivat olla toisilla joukkueilla aivan surkeita, ja loppupuoliskolla tehdään runsaasti juoksuja. Tämä voi olla etenkin livevedon totaleissa merkittävä tieto, jos näyttää, että aloittaja alkaa väsymään.
Bullpen-tiimin analysointi on siis lähes yhtä tärkeässä roolissa kuin avaussyöttäjänkin, mutta monesti tämä ei näy kertoimissa samalla tavalla.Hyvä vaihtosyöttäjien tuntemus voikin olla ratkaisevassa roolissa ylikertoimen löytämisessä, ja tämä pätee myös normaaliin vedonlyöntiin voittajasta.
4.Lyöjämateriaali
Joillakin joukkueilla on jäätävän hyvät lyöjät, jotka paukuttavat kunnaria pelistä toiseen. Nämä on tottakai huomioitu kertoimissa, mutta mikäli tilastollisesti joukkue paukuttaa härskejä juoksumääriä, ja vastaan tulee hyvä syöttäjä, saattaa kertoimenlaskijat yliarvioida syöttäjän.
Hyvässä juoksuvireessä olevaa joukkuetta kannattaa pelata.
5.Line
Mikäli ennakoit peliä tasaiseksi, voit kikkailla linellä arvioissasi. On huomattavasti todennäköisempää saada esim. 7,5 linestä under kiinni kuin 7,0 linestä. Tämähän on jossain määrin arvioitukin, mutta koska lineissä on aina jatkoaika mukana, on vähäjuoksuisessakin pelissä 3-3 tilanteessa under 7,0 jo menetetty osuman osalta, koska seitsemäs juoksu tulee ennemmin tai myöhemmin, mutta toisaalta 7,5:ssa on vielä hyvät saumat jopa osumaan.
Underin kannalta mukavia linejä ovat pariton ja puolikas päälle ja muissa lineissä overiin saa tavalla tai toisella mahdollisesta jatkovuoroparista (tai pareista) etua.
6.Tuuli ja sää
Baseballia ei pelata kovalla sateella, mutta tihkusadekin pehmentää kentän pintaa ja tekee pallon liikkeestä hitaampaa. Kirkkaalla ja hyvällä säällä pallo liikkuu nopeammin ja pomppaa paremmin, tämä vaikuttaa jossain määrin juoksumääriin. Enemmän vaikutusta on kuitenkin tuulella, joka voi joskus kannatella sellaisen pallon home-runiksi, joka normaalisti jäisi kentälle ja aiheuttaisi palon.
Chicago Cubs on MLB:n tuulijoukkue, ja Windy Cityn tuulisella kentällä voi toisinaan olla olosuhteet, joissa juoksuja nähdään jopa tuplamäärä normaaliin nähden. Jos Cubsin pelin kertoimet viipyvät poikkeuksellisen kauan, on ottelun sääennuste epävakaa. Joskus linet nousevat härskeiksi, ja oma kokemus on että ehkä tuulen vaikutusta välillä näissä jopa yliarvioidaan.
Joillakin stadioneilla kuten Tampa Bayssa on katto stadionilla, joten sää ei vaikuta.
Sääolosuhteille ei kannata antaa kuitenkaan ihan älytöntä painoarvoa, mutta monet sivustot listaavat päivän sääolosuhteet, ja ne saa helposti pelin alla, joten Amerikan serkuille ei tarvitse soitella näitä saadakseen. Sääolosuhteita voit katsella vaikka täältä http://dailybaseballdata.com/cgi-bin/weather.pl
7.Kotijoukkueen liiga
American Leaguessa tehdään hieman enemmän juoksuja sen takia, että siellä syöttäjä ei joudu lyömään. Syöttäjä on rotaatiossa aina vähän ylimääräinen rasite sisävuorossa, jonka onnistuminen on aina extraa. American Leaguessa syöttäjän tilalla lyö ns. Designated hitter, joka ei osallistu ulkopeliin. Näin rotaatiossa on aina sisävuorossa 9 lyöntipeliin erikoistunutta pelaajaa, jotka kaikki pystyvät kotiuttamaan realistisesti.
MLB-opas, sisältö
Osa 3: Ottelun ja vuoroparin sisältö
Osa 4: Lyöntivuoron eteneminen, säännöt
Osa 6: MLB Totals-vedot
2 kommenttia