Etusivu » MLB pelaajaerikoiset - strikeout

MLB pelaajaerikoiset – strikeout

MLB-kausi alkaa olla puolessa välissä ja kirjoittelen vähän tarkempaa analyysia vetomuodoista, joihin olen keskittynyt tällä kaudella aiempaa enemmän eli etenkin syöttäjän strikeoutmäärät ja pelaajien total bases-määrät. Tässä artikkelissa tarkoitus on vähän käydä läpi strikeouttia ja strikeoutvetoja tarkemmalla tasolla, eli jos nämä aiheuttavat hämmennystä tai eivät ole tuttuja niin jatka lukemista. Käydään myös hieman läpi vedonlyönnillisiä näkökulmia, sitä mitä seuratessa tulee ottaa huomioon ja minkälaisia erityisyyksiä näihin vetoihin liittyy.

Strikeout

Mikä on strikeout?

Strikeout on sanana sellainen, jolle en ole keksinyt järkevää suomennosta. Käydään kuitenkin läpi ensin mitä on strike:

Joissakin leffoissa puhutaan suorasta sanan strike yhdeydessä, mutta jotenkin kankea tämä suomennos on, ja itse pysyttelisin suosiolla englanninkielisessä termissä. Strike on heittona toki suora heitto, joka osuu syöttöruutuun tai sitten väärä heitto, jota pelaaja kuitenkin yrittää lyödä. Syöttäjän syötöistä kaikki ovat joko strikejä (S) tai balleja (B). Strikejä on myös ne jotka johtavat lyöjän hitteihin tai jopa juoksuihin. Syöttäjä kuitenkin yrittää saada heitoistaan sellaisia, että niistä tulee Swinging strike tai Called strike, joista ensimmäinen on puhdas huti ja toinen on lyömättä jätetty suora heitto.

MLB oppaassa on käyty läpi tarkemmin pelin kulkua, ja sieltä voi lukea tarkemmin tästä lyöntivuorosta yleisesti ottaen. Keskitytään tässä kuitenkin strikeouttiin ja jätetään muut osiot pienemmälle huomiolle. Jokaisella lyöjällä on mittari, joka alkaa lukemista 0-0. Ensimmäinen lukema kuvaa balleja ja toinen strikejä. Kun syöttäjä heittää striken (eli syöttö osuu ruutuun tai lyöjä yrittää lyöntiä) on lopputuloksena joko se, että lyöjä saa pallon peliin ja lyöjän lyöntivuoro päättyy aina siihen lyöntiin (johtaa joko paloon, hittiin tai juoksuihin tai näiden yhdistelmään) TAI jos palloa ei saada peliin, tulee mittariin strikecounter puolelle +1, eli jos kyseessä ensimmäinen heitto niin 0-1.

Jos seuraava syöttö on väärä eli ei osu ruutuun ja lyöjä ei yritä lyöntiä, tulee lukema mittarin alkuosaan, eli jos jatkamme edellisestä on counter nyt 1-1.

Näin jatketaan kunnes ball-osio saavuttaa 4 (tai yksittäinen ball osuu lyöjään), jolloin pelaaja saa vapaataipaleen tai strike-osio saavuttaa 3 ellei palloa saada ennen sitä lailliselle alueelle peliin. Strikeout on muodostunut, kun mittarissa on entuudestaan kaksi strikeä ja lyöjä lyö hudin tai jättää lyömättä suoran syötön. Mikäli lyöjä lyö foulin eli laittoman lyönnin (voi olla etulaiton, kimmota sivu tai kotipesäkatsomoon tai sivulaittomaksi), strike-mittari kasvaa lukemaan 2 asti, mutta sen jälkeen foulit eivät kasvata enää mittaria. Strikeouttia ei voi saada foulilla. Ainoat poikkeukset ovat foul näpyllä (foul bunt) tai foul joka menee kuitenkin takana olevan catcherin räpylään (vaikka osuisi matkalla lyöjän mailaan) (foul tip). Ei ole väliä minkätyyppisiä strikejä kerätään, kaikki kasvattavat mittaria yllämainittujen ohjeiden mukaan, ja kun mittarin strike-puolisko saavuttaa kolmosen, merkataan syöttäjälle strikeout.

Esimerkkejä:

Lyöjä 1:

1.Swinging strike (0-1) 2.Swinging strike (0-2) 3.Called strike (0-3)

=> called out strikes, strikeout (0-3)

Lyöjä 2:

1.Swinging strike (0-1) 2.Swinging strike (0-2) 3. Foul (0-2) 4. Foul (0-2) 5. Foul (0-2) 6.Ball (1-2) 7. Ball (2-2) 8. Foul (2-2) 9. Swinging strike (2-3)

=> strikes out swinging, strikeout (2-3)

Lyöjä 3:

1.Foul (0-1) 2.Foul (0-2) 3.Swinging strike (0-3)

=> strikes out swinging, strikeout (0-3)

Lyöjä 4:

1.Foul (0-1) 2.Foul (0-2) 3.Foul tip (0-3)

=> strikes out on foul tip, strikeout

Lyöjä 5:

1.Called Strike (0-1) 2.Called strike(0-2) 3.Foul (0-2) 4. Foul (0-2) 5. Ball (1-2) 6.Ball (2-2) 7.Ball (3-2) 8. Foul (3-2) 9.Foul (3-2) 10. Ball (4-2)

=> walk, ei strikeouttia

Lyöjä 6:

1.Called strike (0-1) 2.Hit by pitch (1-1, syöttäjän heitto osuu lyöjään)

=> hit by pitch vapaataival (sama kuin walk)

Strikeout voidaan suomentaa leffoissa esimerkiksi huti ja palo, ja jonkunlainen ’palo hudeilla’ voisi olla kuvaavin suomennos, mutta itse käytän mieluiten tässä englanninkielistä termiä.

Strikeout sai aikanaan tilastoinnissa kirjaimen K, koska kirjain S varattiin sacrifice-sanalle. Kirjain K tulee strike-sanan ääntämismuodosta jossa K-kirjain painottuu. Nykyään on yleistä, että mikäli kolmas strike (eli se jolla palo syntyy) tulee swingillä, eli pelaaja yrittää lyödä, merkitään K oikeinpäin ja mikäli kolmas strike otetaan niin, että pelaaja olettaa pallon menevän vääräksi ja jättää lyömättä, on merkintätapa väärinpäin oleva ꓘ. Molemmat strikeoutit lasketaan kuitenkin samaan strikeout-sarakkeeseen. Joissakin tilastoinneissa, kuten MLB:n omilla sivuilla tilastosarakkeessa käytetään myös SO-lyhennettä, mutta etenkin lähetysten aikana K on yleisessä käytössä.

Strikeout on arvostettu palo syöttäjälle

Strikeout on syöttäjien keskuudessa se arvostetuin ja halutuin palo. Syöttäjää voidaan yleisesti ottaen pitää kovempana tekijänä ajoittaisesta haparoinnista huolimatta, mikäli hän pystyy nollaamaan keskimääräistä enemmän lyöjiä. Tämä perustuu siihen, että pelaajat eivät saa strikeoutissa mahdollisuutta päästä kentälle. Aina kun palot tulevat muilla tavoin, on pelaajalla ainakin jonkun asteinen statsi syöttäjään, hän pystyy saamaan sinnepäin-osumia ja siitä on pieni matka onnistuneeseen hittiin, jolla kenttä kiertää. Vaikka joskus näillä muilla paloilla otetaankin nopeat kolme paloa, syöttäjän käsi ei väsy jne. niin vain strikeouteilla syöttäjä saa kunnon kontrollin pelistä.

Korkea strikeouttien määrä syöttäjällä kertoo myös keskimääräistä kovemmasta syöttövoimasta, johon pelaaja ei vain ehdi reagoida. Jotkut syöttäjät ovat erittäin kovia ottamaan strikeoutteja, ja yleensä napsivat niitä jopa toistakymmentä, toiset voivat vain haaveilla näistä lukemista, ja vaikka juoksuja ei syntyisikään, niin strikeoutmäärät jää pieneksi. MLB:ssä on paljon syöttäjiä, jotka eivät päästä erityisen paljoa juoksuja ja pelaavat pitkiä pelejä, mutta strikeoutmäärät jäävät 3-5 pintaan.

Strikeout-vedonlyönti: vedon seuraaminen

Monet vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat listoillaan strikeout-vetoja. Näitä ovat esimerkiksi Unibet tai Pinnacle. Käydään vähän läpi, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun näitä vetoja vetää.

Lähtökohtahan on se, että jokaisella vuoroparilla on mahdollista ottaa kolme strikeouttia (teoriassa enemmänkin, mikäli tulee paloton strikeout, mutta tämä on marginaalitilanne, jossa takakoppari ei saakaan hudiksi huitaistua palloa kiinni ja se menee taakse, jolloin strikeoutin ottanut lyöjä pääsee pesälle) Yleensä aloittava syöttäjä syöttää 80-100 syöttöä, mikä tarkoittaa vuoroparien määränä hyvin usein 3-7 vuoroa.

Kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin vetoa seuratessasi, nämä lähtökohtaisesti ovat asioita, jotka voivat pelastaa toivottomalta näyttävän underin:

1.Vain kovimmat nimet ja rutinoituneimmat startterit heittävät 100 heiton pelejä: Vaikka aiemmin on puhuttu, että syöttäjä jaksaa sen 80-100 heiton pelin, on 100 heittoa kuitenkin melko harvinainen, ja moni vähemmän kokenut tai heikompi heittäjä vaihdetaankin pois jo 70-80 heiton jälkeen, vaikka peli olisi ollut muuten ehjä. Syöttäjän pelien pituuksia kannattaa tarkkailla logista. Jos syöttäjä on säännöllisesti vaihdettu pois jo 3-4 inningin jälkeen, ei kannata 100 heiton peliä odottaa tästäkään.

2.Bullpeninä eli vaihtosyöttäjänä pääosin uraansa pelanneet eivät jaksa kuin puolikkaan pelin: Etenkin tällä kaudella starttereina on nähty runsaasti syöttäjiä, joiden pääasiallinen rooli on vaihtosyöttäjä. He ovat treenanneet ja rutinoituneet heittämään lyhyen rutistuksen kovaa ja lähtevät usein vaihtoon huomattavasti aiemmin. Vaikka strikeout-määrät kasvaisivat alussa kovaa tahtia, overisi saattaa silti kusta yllättäen, mikäli syöttäjä ei ole startteri alkujaan. Tämän näkee hyvin game-logista. Jos historiassa on runsaasti 1-2 inningin pelejä niin vaikea uskoa pitkään peliin tässäkään tilanteessa.

3.Jos syöttäjä alkaa räpeltää, vaihtopenkki kutsuu: Tämä on ehkä yleisin tapa, jolla toivottomat underit pelastuu ja hyvältä näyttävät overit kusee. Hyvin alkanut peli hajoaa yksittäisellä inningillä, hittejä alkaa tulla solkenaan ja syöttäjä niinsanotusti paukutetaan vaihtoon.

Toisaalta jos syöttäjä on pelannut hyvin eikä ole tehnyt virheitä, hän voi jatkaa reilusti päälle sadankin syötön. Jos syöttäjä ei ole päästänyt ainuttakaan hittiä, eli pesälle ilman paloa johtavaa osumaa, häntä ei juuri koskaan vaihdeta pois vaikka heittoja olisi paljon, vaan annetaan tavoitella syöttäjälle äärimmäisen harvinaista no-hitteriä. Muutenkin vähän hittejä päästäneet vaihdetaan vasta kun peli alkaa hajota, mikä tapahtuu lähes poikkeuksetta kun pitchcount menee päälle sadan.

4. Jotkut pelaajat aloittavat vahvasti, mutta hyytyvät sen jälkeen tai strikeouttien tulo loppuu. Välillä on myös nähty tilanteita, että ilman mitään selkeämpää syytä vaihtopenkki kutsuu ennenaikaisesti. Kaksi viime aikoina vetämääni under 5,5 vetoa on pelastunut aivan yllättävään penkkikomennukseen.

5.Inningien välillä tapahtuu yleensä paljon muutoksia pelaajan formissa: Jos hyvä pelaaja aloittaa huonosti tai huono hyvin, niin ei kannata vielä tuulettaa tai luopua toivosta. Yleensä vuoroparin välissä pelaaja saa kerättyä itsensä, ja tulee erilaisella ilmeellä toiselle vuorolle. Usein tämä tarkoittaa sitä, että huippusyöttäjät alkavat kiskoa strikeoutteja ja huonot alkavat antaa hittejä, kävelyitä ja kaikkea, joka kuluttaa heidän voimavarojaan ilman strikeoutteja. Huonoille strikeout-syöttäjille etenkin sen ratkaisevan kolmannen striken saaminen voi olla erittäin hankalaa. Inningien välit ovat usein myös hyvä sauma vaihtaa lähellä väsymystä oleva syöttäjä, joten voit ajatella esimerkiksi 80 pitch countilla operoivan syöttäjän vaihtoa seuraavan vuoronvaihdon jälkeen jo melko todennäköisenä.

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää vetoa valitessasi?

Ottelulogit: kannattaa tarkistaa millaisia lukemia syöttäjä normaalisti heittää. Hyvin usein strikeoutmäärät noudattaa tiettyä kasaumaa, eli hyvät heittäjät heittävät säännöllisesti isompia määriä ja huonommat pienempiä. Näet ottelulogeista myös miten pitkiä pelejä syöttäjä on heittänyt ja pikaisen katsauksen miten heittäjä on suoriutunut viime aikoina illan vastustajaansa vastaan.

Otteluloki, lähde mlb.com

Vain muutamat heittäjät heittävät rutiinilla yli 5 strikeoutin pelejä: Strikeoutvedoissa 2,5 on poikkeuksetta erittäin matala line ja 5,5 ja sitä isommat linet jo todella korkeita. Tämä pätee isolle osalle syöttäjiä, joiden on tarkoitus heittää vähintään useampi inning. Listaan tähän muutaman syöttäjän, joiden kanssa under on kuitenkin poikkeuksetta riski, ja jotka pystyvät säännöllisesti jopa kaksinumeroisille strikeout-lukemille, ja joille underit ovat usein iso riski isommillakin lineillä:

Shane Bieber (Cleveland)

Lucas Giolito (White Sox)

Gerrit Cole (NY Yankees)

Jacob deGrom (NY Mets)

Tyler Glasnow (Tampa Bay)

Max Scherzer (Washington)

Tämän lisäksi kovia strikeoutsyöttäjiä, jotka pystyvät koviin määriin, mutta eivät kovinkaan usein pääse kaksinumeroisille lukemille on ainakin Sonny Gray (Cincinnati), Trevor Bauer (Cincinnati), Luis Castillo (Cincinnati), Yu Darvish (Cubs), Dinelson Lamet (San Diego) ja Chris Paddack (San Diego) sekä viime vuosina hieman hyytynyt viime vuosien supertähti Clayton Kershaw (Dodgers). Näiden lisäksi tulevilla syöttäjillä suuret strikeoutmäärät ovat korkeintaan satunnaisia, toki listalta saattoi unohtua joitakin.

Vastustajan strikeoutmäärät vaihtelee: jotkut joukkueet pelaavat rosterilla, joka lyö strikeoutteja enemmän, jolloin niitä on helpompi kerätä, kun taas toiset ottavat niitä keskiarvoisesti selvästi harvemmin. Netistä löytyy tilastoja, jossa näitä voi seurailla. Näiden merkitys voi olla suurikin, mutta ainakaan kaikissa kertoimissa bookkerit eivät ota näitä huomioon tarpeeksi tarkasti.

Kuvassa kirjoitushetkellä joukkueiden lyöjien strikeoutmäärät per peli Lähde: teamrankings.com

Batter vs pitcher matchup-tilastot: jokaiseen peliin on tarjolla kattavia tilastoja siitä miten joukkueen lyöjät ovat suoriutuneet tiettyä syöttäjää vastaan. Jos syöttäjää vastaan on runsaasti lyöntikertoja takana, ja nähdään että strikeout on tullut keskimäärin joka kuudennella lyöntivuorolla, voidaan laskea karkeasti, että monta strikeouttia samalla tahdilla tulisi, kun syöttäjä kohtaa pelin aikana keskimäärin noin 25 lyöjää. Esimerkiksi tällä 1/6 tahdilla strikeoutteja tulisi karvan päälle 4, ja esimerkiksi under 5,5 voisi olla varteenotettava vaihtoehto, mikäli muut tilastot tätä tukevat.

Lähde: Dailybaseballdata.com

Lue MLB.com-sivun alustava esittely syöttäjästä: kun avaat ennen peliä esittelyn pelistä, näkyy yleensä ikkunassa syöttäjistä lyhyt alustus. Mikäli syöttäjä on ollut loukkaantunut, ongelmissa edellisessä pelissä tai muuten vasta palautumassa loukkaantumisesta on tämä yleensä mainittu. Loukkaantumisesta palaava pelaaja voi esimerkiksi pelata rajoitetulla pitch-countilla, eli hänen syöttömääränsä jää normaalia pienemmäksi. Syöttäjä saattaa myös aloittaa ns. bullpen-pelin, jossa aloittajan ei ole tarkoituskaan pelata kovin pitkään, ja tämä saattaa olla selitys poikkeuksellisen matalalle linelle.

Kuvan lähde: https://www.MLB.com

Loading animation

Kirjoita kommentti